Hayat cesurlara torpil geçer / BİRCAN YILDIRIM / KİTAP ALINTILARI

 




1.  İnsanın kendisine yapacağı en büyük iyilik kendi acıklı güçsüzlüğünü büyük bir hoşgörüyle kucaklayabilmesidir.


2. Herkes bir şey arıyor ama kimse ne aradığını bilmiyor. Oysaki herkes o boşluk anlarında yaşamın anlamını, Yaradan'ın aşkını arıyor.


3. Yaşamdaki tüm boşluk anları ve sessizlikler insanların Yaradan'ın aşkını hissedip yaşamı daha anlamlı kılmaları için vardır.


4.  Bir arada kalmanız ve mutlu olabilmeniz için sevgi sözcüklerinin olması gerekiyor.


5.  İlahi düzende zorlamadan, direnmeden, yarışmadan, öfkelenmeden, intikam duygusu gütmeden yürüyenlere açılmayacak kapı yoktur!


6.  Bir insan kendini kurtaramıyorsa onu hiç kimse kurtaramaz.


7.  Gitmek istemeyen, gitmesi için sayısız geçerli sebebi bile olsa kalmak için bir neden bulur.


8.  Anladım ki insanlar bizim onlara verdiğimiz şeyler ölçüsünde değil; bize neye mal oluyorlarsa aynı oranda bizim oluyorlar.


9. Olayın küçüklüğü büyüklüğü değil kişide bıraktığı iz ve hayatındaki etkisi önemlidir.


10. Sana bir şey öğretmeyen her türlü acı boşuna çekilmiş bir acıdır.






11. Yaşadığın acıya katlanmaya çalışman onu azaltmaz. Bunun yerine bu yıkıma serinkanlılıkla bakıp onun üzerinde derin derin düşünerek ondan bir yarar sağlamalısın.


12. Acı çekmenin bile yaratıcı olması için önce sıkıcı olması gerekir.


13. Acı çekmek bir üstünlük, ayrıcalık değil.


14. İnsan yargıladığı kişiye dönüşür unutma.


15. Travma anlatılamayan, dile getirilemeyen, bizde derin, sıkışmış duygular yaratan olaylardır.


16. Önce düşüncelerin oluşur, ardından duyguların, ardından da davranışların.


17. Her duygu ve düşünce hayatına aynı şekilde etki edebilecek güce sahip değildir. İnandığın ve daha çok duygu yüklediğin olaylar davranışlarını belirler.


18. Bilincin, bilinçaltından gelen, farkında olmadığın bilinmeyeni, bilinir kılmaya çalışır. Yani duygularını sana maddeleştirerek gerçeğin haline getirmeye çalışır.


19. Hiç kimse hayatına tesadüf girmez. Hayatındaki herkes senin bir yönünü (tarafını) yansıtır.


20. Unutma en çok merak ettiğin, nefret ettiğin ve yargıladığın şeye zamanla dönüşürsün.








21. Niye benim başıma geliyor dediğin olayların şiddeti ve büyüklüğü ne kadar çoksa bil ki o hız ve güçte bilinçaltının oyunundan çıkmaya ihtiyacın var.


22. Hayatta sürekli aynı şeyleri yaşıyorsan bil ki bu senin kök travmanla ilgili. Sürekli aldatılıyor, terk ediliyor, iflas ediyor, bitirmen gereken ilişkini sağlıklı bir şekilde bitiremiyor veya incitiliyorsan hepsi kök travmayla ilgili.


23. Hayatta büyüklü küçüklü herkesin yaşadığı travmalar vardır. Yaşanılan her travma ilk travmaya götürür insanı. Bazı durumlardaki travmatize olmuş hallerimiz, başka şeylerin ikincil travmasıdır.


24. Unutma sözcüklerle dile getirilemeyen, aktarılamayan sıkışmış duygular travma yaratır.


25. Eğer duygularını durdurmaya çalışırsan geçici olarak kendini iyi hissedersin. Fakat bu seni gelecekte benzer durumlarla karşılaştığında otomatik olarak aynı duygulara ve düşüncelere sürükleyecektir.


26. Bir ilişkide taraflardan biri diğerinden daha fazla verdiği diğeri de daha fazla aldığı anda denge bozulur.


27. Her ilişki kişinin bir şeyden vazgeçmek zorunda oluşuyla başlar, çünkü vermenin ve almanın ölçüsü sınırlıdır. Her ilişkide sınırlıdır. Kimileri bunun sınırsız bir ilişki olduğunu düşünür peşinden koşar. Böyle bir ilişki yoktur.


28. Unutma tüm ilişkilerimiz annemizle olan ilişkilerimiz üzerinden yürür. Örneğin geçmişte annenin seninle güvenli ve sağlıklı bir ilişki kuramadığını, seni ihmal ettiğini düşün. Bunun için onu kaybetmekten çok korkarsın ve her an gideceğini düşünüp güvenmezsin.


29. Araştırmalara göre bebek ve anne arasındaki bağlanmanın kalitesi, onun kendine ve dış dünyaya güven duyabilmesi, yaşıtlarıyla ve diğer yetişkinlerle iyi ilişkiler kurabilmesi, ilişkilerde kendini var edebilmesi açısından oldukça belirleyicidir. Başlangıçta anne tarafından sakinleştirilen, duygusal durumu düzenlenen bebek büyüdükçe kendi duygularını düzenleye, bilmeye başlar ve ağladığında kendini sakinleştirebilir.


30. Kısaca sen kendini mutlu etmeyi öğrenmediğin sürece hiç kimse seni asla mutlu edemeyecektir!

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar