DEPRESİF BOZUKLUK

 



Bireye ağır depresyon tanısı konulabilmesi için her şeyden önce en az bir kez ağır depresif vaka yaşantısı geçirmiş olması gerekir. Ağır depresyon vakaları iki ya da daha fazla haftalık periyodlarda sürer ve birey aşağıdaki belirtilerin tamamını ya da bir kısmını deneyimler:

 

·       Çok yoğun ve baskılı bir üzüntü ve huzursuzluk hali

·       Suçluluk ve değersizlik duyguları

·       Geçmişte severek yaptığı işler de dahil olmak üzere her şeye ve sosyalleşmeye karşı ilgi kaybı .

·       Enerji kaybı

Konsantrasyon ve karar alma konularında başarısızlık

·      Yeme alışkanlıklarında değişiklik, yeterli beslenmeme ya da aşırı yeme

·      Uyku alışkanlıklarında değişiklik, uyuyamama ya da aşırı uyku

·      Tekrar eden ölüm ve intihar düşünceleri

 

İlginçtir ki ağır depresyon geçiren bireyler genellikle intihara teşebbüs etmezler; çünkü bir intihar planlayıp bunu uygulayamayacak kadar cansız ve motivasyonsuz durumdadırlar. Bunun yerine, tedavi sürecinde, yani birey daha fazla enerjiye sahip olduğunda intihara teşebbüs, daha yaygın bir durumdur. Ağır depresyon, kadınlarda daha fazla rastlanan bir durum olup kadınlarda intihara teşebbüs daha fazla olmaktayken, intihar teşebbüsünde amacına ulaşanlar daha çok erkeklerdir.

Ağır depresyondan başka, benzer belirtileri taşıyan diğer depresyon türleri ise şunlardır:

 

1. Distimik Bozukluk

 

Distimik bozukluk, depresif belirtilerin en az iki yıl boyunca sürdüğü bir tablodur. Burada elbette depresif belirtilerin zamanın tamamında yaşanmadığını belirtmek gerekir. Bireylerin tamamen normal hissettikleri zamanlar da olmaktadır.

 

2. Mevsime Bağlı Duygusal Bozukluk

 

Uygun şekilde SAD diye adlandırılan mevsimsel duygusal bozuklukta birey yılın belli zamanları nedeniyle depresif semptomlar yaşar. Bu durumu deneyimleyen bireylerin çoğunluğu için bu mevsim kıştır.

 




3. Psikotik Major Depresyon

 

Psikotik majör depresyon, ağır depresyon belirtilerine halüsinasyon ve sanrıların da eşlik ettiği bir türdür.

 

4. Postpartum Depresyon

 

Kadınların doğum sonrası yaşadığı bir depresyon türüdür. Hormonal dengedeki değişimlere, uyku eksikliğine, vücuttaki değişimlere ve kadının sosyal hayatında ya da iş ilişkilerinde yaşadığı değişimlere bağlı olarak gelişebilir.

 

5. Atipik Depresyon

 

Bu, ağır depresyonun pek çok özelliklerini taşıyan ama ağır depresyon olarak adlandırılabilecek derecede yeterli belirtilere sahip olmayan bir depresyon türüdür. Atipik depresyonda semptomlar, aşırı iştah ve artan vücut ağırlığı, yoğun uyku isteği, sürekli halsizlik ve aşırı duygusal hassasiyet şeklindedir.

 

6. Katatonik Depresyon

 

Katatonik depresyon, depresif bozukluklar içinde nadir görülen bir türdür. Kişi belli bir durumda uzun süre kıpırdamadan kalır ya da sert ve tuhaf tarzda hareket eder. Katatonik depresyon hastaları zaman zaman konuşmama kararı alabilir ya da bir başkasının konuşma ya da hareket tarzını taklit edebilirler.

7. Melankolik Depresyon

 

Melankolik depresyon, çoğu etkinliğe karşı bir ilgi ve memnuniyet kaybıyla karakterize edilir. Hatta birey meydana gelen iyi şeylere bile olumlu reaksiyon göstermekte zorlanır. Semptomlar özellikle sabah saatlerinde daha belirgin ve kötü haldedir. Birey herhangi bir dış etken olmaksızın, alışık olduğu uyanma saatinden en az iki saat önce uyanır. Melankolik depresiflerde en çok görülen belirtilerden biri de dış görünüşlerine de yansıyan yoğun mutsuzluk halidir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar