UYGUN SONUÇ ÇIKARTMA TEOREMİ


 


      Edward Jones 


 

1965'te, psikolog Edward Jones ve Keith Davis, 'Uygun Sonuç Çıkartma Teoremi'ni yarattılar. Bu kuram, içsel bir yüklemenin oluşturulma sürecini açıklamaya yardım eder.

 

Jones ve David, bir kişinin bir davranışa belli bir önem vereceğine (ki bu maksatlıdır, Jones ve David bunu 'eğilimsel yükleme' olarak adlandırmıştır), bu içsel yüklemelerin bize, gelecekte bireyin davranışını tahmin etmek için yeterli bilgi sağlayacağına inanmışlardır. Örneğin, bir kişi, birini arkadaşça bir tavır içinde görmek ile o kişinin arkadaş canlısı biri olduğuna inanmak arasında bağlantı kurabilir. Bu çıkarım sürecinde, bir bireyin davranışı onun kişiliğine karşılık gelir; uygun çıkarsama olarak bilinir. Jones ve Davis, bir kişinin uygun bir çıkarsama yapmasına yol açtığına inandıkları beş kaynak tanımlamışlardır:

 



Keith Davis



1. Seçim: Serbestçe seçilen davranış, içsel faktörlerin sonucudur.

 

2. Sosyal Beğenilirlik: Bir davranış toplumsal olarak onaylanmadığı zaman, kişi sosyal olarak beğenilmeyen davranışlar yerine içsel çıkarsamalar yapacaktır.

 

3. Kasıtlı-Kazara Davranış: Bir davranış kasıtlı olduğunda, bu büyük olasılıkla kişinin kişiliğine yüklenir ve davranış kazara olduğunda, büyük olasılıkla dışsal ya da durumsal nedenlere yüklenir.

 

4. Genel Olmayan Etkiler: Eğer bir diğer kişinin davranışı sizin kendiniz için önemli sonuçlara sebep oluyorsa...

 

5. Hedonist İlgi: Eğer bir diğer kişinin davranışı doğrudan sizin yararınıza ya da zararınıza yönelik görünüyorsa, onun sizin ve diğer kişinin içinde bulunduğu bir durum ya da olayın basitçe bir yan ürünü olmadığı ve onun 'kişisel' olduğu varsayılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar