BİLİŞSEL DAVRANIŞ TERAPİSİ

 

 



Bilişsel Davranış Terapisi, genel olarak depresyon, fobiler, anksiyete, bağımlılık hallerinin tedavisinde kullanılan psikoterapötik bir tedavi şekli olup kişilerin sahip olduğu duygu ve düşüncelerin değiştirilmesi suretiyle negatif davranışın değiştirilmesi üzerine yoğunlaşır. Bilişsel Davranış Terapisi'nde, duygu ve düşüncelerin kişilerin davranışlarını etkilediği ve desteklediğine inanılır.

 

Örneğin, Bilişsel Davranış Terapisi'ne göre, eğer bir insan trafik kazaları hakkında düşünecek olursa, bu onun davranışlarına etki eder, arabaya binmekten, araba kullanmaktan sakınır hale gelebilir. Eğer kişi kendi hakkında olumsuz düşüncelere sahipse, kendine çok az güveni olan, bu nedenle de sosyal ortamlardan sakınan ve bu tür fırsatları da kaçıran biri olacaktır.

 

Bireylerin düşünsel kalıpları değiştirilerek davranış değişikliği sağlanabilir. Bilişsel Davranış Terapisi, kişinin şikâyetçi olduğu belirli bir problemde yardımcı olmaya odaklanır. Bu nedenle, çoğunlukla Bilişsel Davranış Terapisi kısa dönemli bir uygulamadır. Bilişsel Davranış Terapisi ile birey, dış dünyadaki her şeyi kontrol edemeyeceğini öğrenmeye başlar. Bununla birlikte, bu problemlere nasıl yaklaşması ve onları nasıl yorumlaması gerektiğini öğrenir.

 

 


 

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞ TERAPİSİNİN AŞAMALARI

 

Bilişsel Davranış Terapisi iki aşamada incelenebilir. İlk basamağı fonksiyonel analiz olarak bilinir. Bilişsel davranış terapisti, kişiye hangi inançlarının problemli olduğunu belirlemesi konusunda yardımcı olur. Bu aşamada terapist hangi durum, duygu ve düşüncelerin kişinin uygunsuz davranışlarına yol açtığını anlar. Bu safha hasta için zor olmakla birlikte bunun sonunda kazanılan içgörü ve kişinin kendini keşfetmesi çok önemlidir.

 

Bilişsel Davranış Terapisi'nin ikinci aşaması, belirlenen olumsuz davranışlara yöneliktir. Bu safhada kişi daha sonra gerçek yaşamda kullanacağı yetenekleri öğrenir ve prova eder. Bu genelde aşamalı bir işlem olup kişi amacına süreç içinde adım adım ulaşır. Her bir basamakta ana hedef daha az sıkıcı ve daha çok başarılabilir hale gelir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar