Okuduklarınızı Kolayca Hatırlayın Serisi 1

 


Birçok insan okuduğu kitabı, gazetedeki metni hatırlamakta zorluk yaşamaktadır. Kimi bireyler ise okuduğu kitaptaki çoğu şeyi net bir şekilde hatırlamaktadır. 

Bunun nedeni nedir?

Bunun nedeni okuduğumuz şeyleri okurken okuma eylemine odaklanmamaktır. Ne okuduğumuza önem verip nasıl okuduğumuza dikkat etmemektir. Okuduğumuz metinleri kolayca hatırlamamıza yönelik birtakım önerilerde bulunacağım.

Bu önerilerde kısaca bahsedecek olursam ;

1. Okuduklarımızı not almak,

2. Okuduğumuz metne odaklanmak,

3. Kitap üzerine veya not alacağınız bir ajandaya işaretleme yapmak, yazılar yazmak,

4. Okunulan şeyleri zihinde canlandırmaktır.


Okuduklarımızı Not Almak

okuduklarını not alan insanlar not alıma esnasında okunulan bilgileri mantık süzgecinden geçirdiklerini ve öğrendiği bilgileri içselleştirdiklerini fark ettiklerini söylemişlerdir. Not alma konusunda ister okuduğunuz kitabı kullanın isterseniz de ayrı bir ajanda kullanmanız faydalı olacaktır. Eğer bilgisayarda veya telefonda not almayı seviyorsanız bunları da tercih edebilirsiniz. Şunu unutmamalısınız ki not alma eylemi sürekli olursa size bir fayda sağlar.

Not almaya nereden başlayacağını bilmeyen arkadaşlar başlangıç olarak okudukları kitabın özetini çıkartarak başlayabilirler ya da o kitapta ilgilerini çeken bölümden bahsedebilirler. Not almayı sevmeyen arkadaşlar ise okudukları kitabı sanki birine anlatıyormuş gibi sesli bir şekilde anlatabilirler.

Okuduğunuz kitabın içeriğini net olarak hatırlamak için okuduğunuz her bölümün özetini çıkarabilirsiniz. Ertesi gün yazdığınız özetleri okuyabilirsiniz. Böylece birçok bilgi zihninizde yer bulabilir.


Okuduğumuz Metne Odaklanmak

Zaman zaman bir şey okurken zihnimizi o metne vermek yerine bugün yaşadığımız olayları düşünmeye, yarın hangi işleri yapmamız gerektiğine yönelik birtakım düşüncelere dalıp okuduğumuz metni anlamıyoruz. Çünkü okuduğumuz metin yerine başka düşünceler zihnimizde dolaşmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için odaklanma konusunda zorluk yaşamadığınız vakitlerde okuma yapınız. Böylece okuduğunuzu daha kolay anlayabildiğinizi ve okuduklarınızı kolayca hatırlayabildiğinizi fark edeceksiniz. Okumaya odaklandığınız zaman başka işleri düşünmeyin veya sosyal medyada takılmak için vakit geçirmeyin. Kitap okurken çevrenizde hiç ses olmamasına ya da sizi rahatsız etmeyecek düzeyde ses olmasına dikkat ediniz. Okuduğunuz kitaba odaklandığınızda, oradaki anlatılanlar ile kendi hayatınız bağdaştırmaya, kendinize ait çıkarımlar da bulunmaya başlayacaksınız. Eğer okuduğunuz kitabın sayfa sayısı fazla diye odaklanmakta zorlanıyorsanız kitabı günlere bölün. ( Örneğin; yarın 30 sayfa okuyacağım gibi.)



Kitap Üzerine Veya Not Alacağınız Bir Ajandaya İşaretleme Yapmak, Yazılar Yazmak

Bazı insanlar okuduğu kitaba daha rahat odaklandığını düşündüğü için aklına gelen cümleleri, kitapta hoşuna giden yerleri çizip, o kitaptaki cümleleri kitabın üzerine yazabiliyor. Bazı insanlar ise kitaba oldukça değer verdikleri için kitabın üzerine not almak yerine bir ajandaya o kitaptaki cümleleri  not ediyorlar. Aslında bu durum kişinin tercihine kalmış bir durumdur.


Okunulan Şeyleri Zihinde Canlandırmak

Yapılan araştırmalara göre okunulan bilgilerin zihinde görsel olarak canlandırılması bilginin kalıcılığı üzerinde oldukça önemlidir. Zihinde canlandırma ile kişi okuduğu metnin yanında unuttuğunu düşündüğü birçok şeyi de hatırlayabilmektedir. Canlandırdığınız görseller net ve ayırt edici olmalıdır. böylece bilgiler zihninizde kalıcı hale gelir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar