SİHİRLİ RAKAM YEDİ: ARTI İKİ-EKSİ İKİ



 

Bellek Sınırları

 

1956'da bilişsel psikolog George A. Miller, Sihirli Rakam Yedi: Artı İki-Eksi İki: Bilgi İşleme Kapasitemizin Bazı Sınırları adlı bildirisini yayımladı. Bu bildiride Miller, insanların kısa vadeli belleğinin aynı anda ancak artı-eksi iki olmak üzere yedi öğe tutabildiğini belirtiyordu. Yedi öğeden daha geniş bilgileri bellekte tutabilmek için onları büyük parçalar halinde gruplamamız gerekiyordu. Örneğin, kelimeleri gruplayıp cümle haline getirerek ve cümleleri hikâyeler haline getirerek daha fazlasını kısa süreli olarak bellekte tutmamız mümkündü. Ancak zihnimiz, oluşturduğumuz gruplardan da ancak yedisini bellekte tutabilme gücüne sahiptir. Örneğin, yediden fazla sayı içeren şu diziyi bellekte tutmak isteyen bir kişi çok zorlanacaktır:

 

481976 2013

 

Bu rakamları gruplandırırsak kısa vadeli bellekte tutmamız ancak o zaman mümkün olabilir. Bu sayı dizisini, diyelim ki tanıdık bir tarzda, yıllarla ilgili bir gruplandırmayla ayıralım. Bu şekilde sayı dizisini kısa dönem belleğe almamız mümkün olacaktır.

 

4-8-1976 – 2013

 

Öncesinde birbirinden bağımsız on ayrı rakamı hatırlamaya uğraşmak yerine, şimdi bu haliyle dört gruptan oluşan bir sayı dizisiyle karşı karşıyayız ve bunu hatırlamak elbette çok daha kolaydır.

 

Bireyin kısa vadeli bellek kapasitesini geliştirmek için, bilgiler bu şekilde parçalara ayrılmalıdır. Birey, küçük parçaları alıp birleştirerek bütüne ulaşma suretiyle belleğini geliştirme imkânına sahiptir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar