RÜYALARDAKİ YAYGIN TEMALAR

 


 

 

Aşağıda insanların yaygın olarak rüyalarda gördüğü on tema, Freudyen kuram bağlamında muhtemel anlamlarıyla sıralanmıştır:

 

1. Hazır Olmadığınız Bir Sınava Girmek

 

Bu tür bir rüya sadece akademik bir testle ilgili olmayıp, genellikle rüyayı görene özeldir. Örneğin bir oyuncu, sözlerini hatırlayamadığını ya da senaryodaki yazıları okuyamadığını görebilir. Bu tür rüyalar korunmasız hissetmekle ilgilidir ve test bir başkası tarafından yargılanmayı ya da değerlendirmeye alınmayı sembolize ediyor olabilir.

 

2. Halka Açık Alanlarda Çıplak Ya Da Uygunsuz Giyimli Olmak


Bu tür rüyalar utanç ya da kırılganlık hisleriyle ilgilidir.

 

3. Kovalanmak Ya Da Saldırıya Uğramak


 Bu tür rüyalar daha çok, rüyalarında sosyal korkulardan çok fiziksel korkulara yer vermeye eğilimli olan çocuklar tarafından görülür. Ayrıca küçük bedenlere sahip olmak nedeniyle kendilerini sıklıkla incinebilir hissederler. Yetişkinlerde ise bu tür rüyalar, rüyayı görenin stres altında olduğuna işaret olabilir.

 

4. Düşmek


Düşmek, bulunduğunuz durumdan aşırı derecede bunalmış olduğunuzu ve kontrol kaybı yaşadığınızı ifade eder.

 

5. Yolda Kaybolmak


 Bu rüya sıklıkla, kaybolmuşluk hissini ya da bir şeyler elde etmeye ya da bir yol bulmaya çalışıp bunu nasıl yapacağından emin olamamayı ifade eder.

 





6. Bir Dişini Kaybetmek


 Bu rüya, bir ilişkide, duyulmadığını ya da görülmediğini hissetmeyi ya da öfke duygularını ifade eder.

 

7. Doğal Felaketler


 Bu rüya ise kişisel sorunlardan çok bunalmış olmayı ve olayların kontrolden çıktığı duygusunu ifade eder.

 

8. Uçmak


Bir durumdan kurtulma, kaçma, özgür olma arzularının ifadesidir.

 

9. Ölmek Ya Da Yaralanmak


 Bu rüya, rüyayı görenin yaşamında artık iyiye gitmeyen ve solmaya yüz tutmuş bir kişisel ilişki ya da kişisel bağı sembolize eder; gerçek ölüm düşünceleri ya da imaları anlamına gelmesi gerekmez.

 

10. Arabanın Kontrolünü Kaybetmek


 Bu tür bir rüya, stres ve korku duygularından ya da günlük hayatın kontrol altında olmadığı hissinden kaynaklanabilir.

 

 

Psikologlar hâlâ rüyaları tam olarak anlayabilmiş olmasalar da yorumları modern psikolojide önemli bir rol oynamaktadır. Freud'un, rüyaların bizim bilinçaltımızla ilgili olduğu ve baskılanmış arzuları ifade ettiğini söyleyen dikkat çekici rüya analizlerinden, rüyaların sadece nörolojik süreçlerin bir sonucu olduğuna inanan G. William Domhoff'a kadar oluş nedenleri, çeşitli ayrıntıları ve içerdikleri muhtemel anlamlarıyla rüyalar psikolojide önemli bir yer tutmaktadır.

 



Yorumlar

Popüler Yayınlar