ERICH FROMM'A GÖRE İNSAN İHTİYAÇLARI

 



 

Fromm, 'insan ihtiyaçları' ile 'hayvan ihtiyaçları' arasında ayrım yapar. Fromm'a göre, hayvan ihtiyaçları temel fizyolojik ihtiyaçlardır, insan ihtiyaçlarıysa insanların varoluşuna cevap bulmasına yardım eden şeyler olup doğal dünya ile yeniden birleşme arzusuna işaret eder. Fromm'un anlayışına göre sekiz insan ihtiyacı vardır:

 

1. İlişki: Başka insanlarla ilişki kurma ihtiyacı.

 

2. Aşkınlık: Biz insanlar bu dünyaya kendi rızamız olmadan geldiğimiz için, yaratarak ya da yıkarak kendi doğamızı aşmak ya da onun ötesine geçmek zorundayız.

 

3. Köklülük: Kökler yaratma ve kendini bu dünyada evinde hissetme ihtiyacı. Eğer bu ihtiyaç üretken bir şekilde giderilirse birey, anne ve çocuk arasındaki bağın ötesine geçer ve büyür; üretken bir şekilde giderilmezse, bireyin anne güvenliğinin ötesine geçmekten korkma sonucunu doğurur.

 

4. Kimlik Duygusu: Fromm, kişinin aklı başında kalabilmesi için bireysellik duygusuna ihtiyacı vardır. Sözkonusu bu kimlik arzusu öylesine şiddetli olabilir ki kişiler bunun için çevrelerine itaat edip uyum sağlarlar. Bu uyum ya da itaat bireysel bir kimlik oluşturmaz, onun yerine, kişinin kimliğini başkalarından alıp geliştirmesine sebep olur.

 

5. Bir Yönelim Çerçevesi: Bir kişi içinde yaşadığı dünyayı ve o dünyadaki yerini anlamaya ihtiyaç duyar. İnsanların inandıkları din, bilim, kişisel felsefeleri ya da dünyaya belli bir açıdan bakma imkânı sağlayan herhangi bir referans noktası, onların hayatını şekillendirir, düzene sokar.

 

6. Dürtü ve Uyarım: Amaca erişmek için aktif olarak çaba gösterme.

 

7. Birlik: İnsan ve doğayla birlik duygusu ihtiyacı.

 

8. Verimlilik: Başarılı olduğunu hissetme ihtiyacı. 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar