Gestalt Terapisi

 



 

Gestalt Terapisi 1940'lı yıllarda Frederic Perls ve eşi Laura Perls tarafından ortaya atılmış bir terapi yöntemidir. İlhamını erken dönem Gestalt algısal psikoloji çalışmalarından alan bu terapi yönteminde, Sigmund Freud ve Karen Horney'in çalışmalarının etkisi de görülür.

 

Gestalt Psikolojisi'nin bütüne odaklanması gibi, Gestalt Terapisi de davranış, konuşma, duruş ve bireyin dünyayı karşılama şekline bakarak kişiye bir bütün olarak odaklar.

 

Gestalt Psikolojisi'nin Şekil-Zemin Kuramı'nda ön plan ve arka plana odaklandığı gibi, Gestalt Terapisi de ön plan ve arka plan fikrini kullanarak bireyin kendinin farkında olmasını sağlamaya çalışır. Bu yaklaşım, arka planda çö zümlenmemiş olarak kalan durumlar ve duygular ışığında bireyin kendinin kim olduğunu tanımasını sağlar.

 



YAYGIN GESTALT TERAPİ TEKNİKLERİ

 


Rol yapma, Gestalt Terapisi'nde yaygın kullanılan bir tekniktir. Bu rol yapma, bireye bitmemiş bir durum ya da sorunu çözme konusunda yardımcı olur. En yaygın nılan rol yapma tekniği 'boş sandalye tekniğidir'. Bu teknikte kişi boş sandalyeye sanki birisi orada oturuyormuş gibi konuşur. Bu teknik kişinin içindekileri açığa çıkarmasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda sorunlarına yeni çözümler üretmesine yardımcı olmaktadır.

 

Gestalt Terapisi, rüyaların bireyin psikolojik durumuyla beraber bireyin geçmişinden herhangi bir travmayı açığa çıkardığına inanarak rüya analizine de büyük önem vermektedir. Kişiye iki hafta boyunca rüyalarını yazdırıp içlerinden farklı olan bir tanesini seçtirip onu canlandırmasını istemek, Gestalt Terapisi'nde kullanılan yaygın bir tekniktir. Bu, kişinin yaşamında reddettiği bazı durumlarla yeniden bağ kurmasına izin verir.

 

Öfke duygularını serbest bırakmak için kullanılan bir başka Gestalt Terapisi tekniği de sopayla ya da kaplanmış çubuklarla koltuğa vurmaktır. Seni öfkelendiren şeyi gözünde canlandırıp sopayla ya da çubukla ona vurarak verimsiz öfkeyi atıp gerçek benliğine odaklanmaya başlayabilirsin.

 

Şimdiki de en ünlü Gestalt Terapisi tekniklerinden, aynı zamanda en basitlerinden biridir. Gestalt Terapisi'nin arkasındaki düşünce, kendinin farkında olmak olduğu için, kişi önce farkındalığını artırmalıdır. Bu, "...'in farkındayım” diyerek, kendini bu şekilde tanımlayarak yapılabilir. “Masamda oturduğumun farkındayım”, “Şu an üzgün olduğumun farkındayım" vb. cümleler kurabilirsiniz. Bu, kişiyi şimdiki zamanda tutmaya yardımcı olur, duyguları yorumlardan ve düşüncelerden ayırır ve o kişinin kendi gözündeki görüntüsünü daha netleştirir.

 


NOT: BU YAZI PSİKO 101 KİTABINDAN DEĞİŞTİRİLMEDEN ALINMIŞTIR.


Yorumlar

Popüler Yayınlar