OKUMA HIZINIZI HESAPLAMA


Hızlı Okuma Eğitimcisi Peter Kump'ın Anlayarak Hızlı Okuma kitabına göre okuma hızımız şu şekilde hesaplanmaktadır :

Bir dakikadaki okuma hızınızı hesaplamak aşağıdaki dört adımı takip ederseniz gerçekten kolaydır:

Öncelikle kitabınızın her satırındaki sözcüklerin ortalama sayısını bulmalısınız. Bunu yapmak için herhangi üç tam satırdaki sözcükleri sayın ve üçe bölerek ortalama sayıyı bulun. Örneğin, üç satırda toplam 33 sözcük varsa satır başına ortalama sözcük sayısı (OSS) 11 sözcüktür. Ama 31 ya da 32 sözcük varsa satır başına ortalama sözcük sayısı olarak 10 yazmanız gerekir çünkü okuma hızınızı belirlemede sayıyı aşağıya yuvarlama daha kesin sonuç verir.


İkinci olarak size verilen süre içerisinde okuduğunuz satırları sayın. Hiç kuşkusuz bazı satırlar yarım olacaktır. Böylesi bir durumda iki yarım satırı tek satır olarak sayın; bir tek ya da iki sözcük rahatlıkla görmezden gelinebilir ve eğer satırın bir ya da iki sözcük eksiği varsa tam satır olarak sayılır.


Üçüncü olarak okuduğunuz satır sayısıyla satır başına ortalama sözcük sayısını çarpın. Bu size okuduğunuz ortalama sözcük sayisini verecektir.


Dördüncü olarak üçüncü adımda bulduğunuz sözcük sayısını okumak için kullandığınız dakika sayısına bölün. Böylece bir dakika okuduğuz sözcük sayısı bulunacaktır. Bulunan sayı sizin okuma hızınız ya da DSS’niz (dakikada sözcük sayısı) olacaktır.


Okuma Hızınızı Bulmak için

1. Önce satır başına düşen ortalama sözcük sayinizi bulun. (a) _______ OSS

2. Okuduğunuz toplam satır sayısını hesaplayın
 (b)_______

3. Okuduğunuz toplam kelime sayısını bulmak için a ile b’yi çarpın.
(c) _______

4. c'yi okuduğunuz dakika sayısına
bölün:_______ DSS

Yorumlar

Popüler Yayınlar