EN ETKİN ÇALIŞMA PLANI


1. EN ETKİN ÇALIŞMA PLANI 


Hızlı Okuma Eğitimcisi Peter Kump'ın Anlayarak Hızlı Okuma kitabında denemek isteyebileceğiniz en etkin çalışma planı şu şekildedir: 


Çok basit olarak en etkin çalışma planı, bir-iki saatlik periyotlarda her gün eşit parçalı okumalar yapmak ve her gün tek konuyu hatırlamaktır. Materyalinizi ele almak için aşağıdaki aşamaları izleyin:


(1) Amacınızı belirleyin ya da belirlemeye çalışın. Ana fikirleri öğrenmek için mi okuyorsunuz? Ayrıntıları bilmeniz gerekiyor mu?


(2) Okunacak materyali inceleyin. Düzenlemenize yardım edecek koyu yazılmış başlıklar, paragraflar arasında bırakılmış boşluklar, işaret sözcükleri (öncelikle”, “ikinci olarak’ vs.), giriş, özetler, materyalin sonundaki sorular gibi şeylere bakın. Bunu yaparken materyali nasıl parçalara ayıracağınızı belirleyin. Paragraf paragraf giderek çalışma okuması mı yapacaksınız? Sayfa sayfa mı gideceksiniz? Yoksa amacınız izin verirse bölümün tümünü mü alacaksınız? Bu ‘program yapma' aşaması, belki tüm aşamaların en önemlisidir. 


(3) Hatırlama kalıbı hazırlayın. Yazarın kullandığı her türlü düzenlemeyi kalıbınıza yansıtın. Örneğin, her ana kısım için bir ana kol çizmek gibi. Daha sonra her paragraftan ya da bölümden ne kadarını aklınızda tutmayı beklediğinizi gösterecek yan kollar ekleyin.

(4) Daha sonra kısım kısım giderek (bir sonrakine geçmeden kısmın bütününü elden geçirerek) aşağıdaki adımları izleyin:


(a) Okuyacağınız kısmın konusunu bulmak için ön izleme yapın. Bu bilgiyi kendi sözcüklerinizle ve materyale dönüp bakmadan hatırlayın.


(b) Metni iyice anlamak için dikkatlice okuyun. Elinizden geldiğince çok şey hatırlamaya çalışın. Yeterince hatırlayabildiniz mi? Metinden yeterince şey öğrendiğinizi gösteren tüm kolları doldurdunuz mu? Dolduramadıysanız metni tekrar okuyun ve tekrar hatırlayın. Amacınıza ulaşana kadar bunu tekrar edin.


(5) Metnin tamamının değerlendirmesini yapın. Materyali bütün olarak, bu bütünü oluşturmak için üzerinde çalıştığınız küçük parçaların tümüyle birlikle görmeye çalışın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar