Zor İnsanların Kişilik Özellikleri

 



1. Zor İnsanların Kişilik Özellikleri

 

Her insanın hayatında zor insan diye tabir edebileceğimiz insanlar olabiliyor. Kimi zaman bu insanlar bizim müdürümüz, eşimiz, çocuğumuz, müşterimiz, ailemiz ve hatta ve hatta zor kişi diyebileceğimiz o kişilerden biri de biz olabiliyoruz. Zor insanlar onları anlayabilmemiz için farkında olsunlar veya olmasınlar birtakım davranışlarda bulunurlar. Bu davranışların çoğu onların özelliklerini yansıtır. Bu özellikler ise şunlardır:

 

1. Zor insanlar ile kendimizi genelde bir güç savaşı ya da ayrıcalık savaşı içinde buluruz. Çünkü zor inşalar kendilerini sahnedeymiş gibi görüp buna göre hareket ederler.

2. Zor insan dediğimiz kişiler, patronlarına ya da kendilerinden yüksek mevkideki kişilere yaranmak için iş arkadaşlarını mahcup ederler, onları haksız çıkarmaya çalışırlar.

3. Asla zor insanları yok saymayın. Çünkü onlar hayatınızın her alanında vardır ve onlardan kaçamazsınız.

4. Zor insanları dikkate alın ve istemeseniz bile onları önemseyin. Çünkü onlar iş yerinizde sizin işten atılmanıza neden olabilirler.

5. Zor insanlara karşı daima objektif olun, onların yanında duygularınızı kontrol edin. Çünkü zor insanlardan sürekli şikayetçi olmanız onlara değil sizi zarar verir.  Çünkü bu olaydan dolayı herkes sizi hep şikayet eden biri olarak  görebilir ve adınızın şikayet edene çıkmasına neden olabilirler.  Bu durum yöneticinizin de gözünden kaçmaz ve belki de bu olayda sizi haksız bulabilir.  

6. Zor insanlarla başkalarının önünde tartışmayın. Sizi hasız duruma düşürmek için ellerinden geleni yaparlar.

7. Zor insanlarla çalışacaksınız önce kendinizi tanımalı, sınırlarınızı belirlemeli ve o şekilde adım atmalısınız. Çünkü zor insanın tutumu sizin izin vereceğiniz kadarıyla sınırlı olacaktır.

8. Unutmayın zor insanların size garezi yoktur. Onların zor olmalarının nedeni ya bir şeye canlaı sıkılmıştır, ya siz onların istediğini anlayamamışsınızdır ya da onlar kendilerini doğru ifade edememişlerdir.

9. Zor insanlar haksız oldukları hallerde bile üste çıkmaya çalışacaklardır. Genellikle onlar  çizgilerini bozmak istemezler.

10. Zor insanlarla çalışırken, ikinci öncelik zor insan tiplerini bilmekten geçer  Zor insanları genel olarak üçe ayırabiliriz  Daha sonra da bu genel davranışlara göre basit, farklı başa çıkma biçimlerini görebiliriz. 

 

 



 Zor insanları genelde üç gruba ayırabiliriz. Bunlar:  

1. Saldırganlar (düşmanca davrananlar) 

2. Pasifler (İlgisiz ve sorumsuzlar) 

3. Pasif saldırganlar (Hilekâr, kendi çıkarları için başkalarını kullananlar) dır.

 

1. Saldırganlar (düşmanca davrananlar) 

 

Saldırgan zor insanlar kolaylıkla tespit edilebilirler. Çünkü bu insanların mizacı saldırgan olabilir. Saldırganlığı şu şekilde tanımlayabiliriz: bireyin, isteklerini bağırıp çağırarak ,hakaret ederek ifade ederek karşısındaki kişiyi korkutmasıdır.

 

Saldırgan insanlar, genelde önemsenmediklerini, ihmal edildiklerini, değer görmediklerini ve aldatıldıklarını hissederler. Bu gruptaki insanlar sabırsızdırlar, hep haklıdırlar ve her tartışmayı onlar kazanmak zorundadırlar.  Ne kadar bencil iseler o kadar zorluk çıkartırlar. Saldırgan insanlar, kendi haklarının yanında başkalarının haklarını da savunurlar. Sadece kendisinin değil, başkalarının da haklarını savunurlar.

 

 

2. Pasifler (İlgisiz ve sorumsuzlar) 

 

Pasif grubundaki zor insanlar, duygularını ve ihtiyaçlarını açıkça ifade edemezler. Pasif insanlardan bazıları kendi ihtiyaçları yerine sırf onaylanmak, sevilmek ve takdir edilmek için başkalarını memnun edip onların ihtiyaçlarını karşılarlar.

Pasif insanlar, çatışma yaşamamak için kendi ihtiyaçlarını gizlemeye çalışırlar. Bu kişiler için hayır demek oldukça zordur. Pasif insanlar başkalarından ilk adımı beklerler kendileri ilk adımı atmaz. Pasif zor insanlar düşüncelerini kendilerine saklarlar.

Pasif insanlar, kendilerinden güçlü gördükleri kişilere yapışırlar. Bu kişilerin destekleri uzun süreli olmadığı gibi gerçek de değildir. Pasif insanlar, çevresindeki insanları yüzüstü bırakırlar. Pasif insanlar sorumluluk almayı sevmezler. Genelde bilmem, sen karar ver diyerek sorumluluğu başkalarının üzerine yıkmaya çalışırlar. Pasif insanların bastırdıkları güçlü öfkeleri vardır. Pasif zor insanlarda migren, ülser ve sedef gibi bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

 

3. Pasif saldırganlar (Hilekâr, kendi çıkarları için başkalarını kullananlar)

 

Pasif saldırganları fark etmek oldukça zordur. Çünkü bu gruptaki insanlar istek ve ihtiyaçlarını dolaylı yoldan belli etmeye çalışırlar. Pasif saldırganların düşüncelerini ve duygularını anlamak zordur. Pasif saldırganların söyledikleri ile kastettikleri farklı şeylerdir.

Pasif saldırganlar, sorulan sorulara net ve açık cevaplar vermezler. Genellikle daha sonra, belki gibi cevaplar ile yetinirler. Olumsuz bir durum ile karşılaştıklarında böyle olacağını biliyordum diyerek karşısındaki kişileri eleştirirler. Pasif saldırganlar daima olumsuz düşünürler.

Pasif saldırganlar, karşısındaki insanların hatalarını unutmaz, uyarmak yerine koz niyetine biriktirir daha sonra bunu beklemediğiniz bir anda yüzünüze vururlar. Pasif saldırganlar, aniden saldırganlaşabilirler. Pasif saldırganlar, karşısındaki kişilere acıtıcı imalarda bulunabilirler ve dedikodunuzu yapabilirler.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar