DÖRT OKUMA YÖNTEMİ

1. Dört Okuma Yöntemi 

Hızlı Okuma Eğitimcisi Peter Kump'ın Anlayarak Hızlı Okuma kitabına göre dört okuma yöntemi şunlardır:

1. Doğrusal okuma: Size öğretildiği gibi sözcük sözcük ve satır satır okuma. Zor materyaller için etkin bir yöntemdir. Okuma hızı dakikada 800 sözcük civarındadır.

2. Göz gezdirme: Seçici doğrusal okuma, daha önceden seçilmiş paragrafları ya da paragrafların ilk satırını okuma.

3. Tarama: Bir isim ya da numara gibi spesifik bir şeyi bulmak için materyale bakmaktır.

4. Görsel okuma: Sözcük gruplarını, belli bir düzene bağlı kalmadan, soldan sağa ve sağdan sola doğru ve genellikle aşağı doğru hareket kalıbıyla okuma. Bu, pratik yaparak hem zor hem de kolay okumalar için etkin bir yöntem haline gelir. Dakikada 1.000 sözcüğün üstünde, hızla okunur. 


2. Diğer Önemli Alıntılar 


🌟 Metni hızla gözden geçirmenin en iyi yolu, birinci ya da ikinci paragrafı okumak, sonra her paragrafın üst cümlelerini olabildiğince hızlı okumaya başlamaktır. Altını çizme el hareketini kullanın.


🌟 Bir ön düzenleyici', siz okumadan önce düzenlemeye çalışma işlemine verilen belli bir isimdir. Amaç, okuduğunuzu anlamanızı ve okuduğunuz bilgiyi aklınızda tutmayı artırmaktır. Bir ön düzenleyici için daha yaygın isim ön izleme’dir. Bazıları buna “genel bakış ya da yoklama' demektedir.


🌟 Çoğu konuyu öğrenmek için zamana ihtiyacınız vardır. Ne kadar olgu odaklıysa, bilmediğiniz sözcükleri ezberlemek zorunda kalmak gibi, o kadar zamana ihtiyacınız vardır.


🌟 Muhtemelen B.S.O ilkesini faydalı bulacaksınız. Bu, metinlerin en iyi şekilde 'başlarını’, daha sonra ‘sonunu' hatırladığımız ve hafızamızın ‘ortalarda' gücünü kaybetmeye başladığı gerçeğine dayananır. Bunun farkında olarak öğrendiğimiz şeylerin ortalarına özel önem verdiğinize emin olun. Bu kısımlara, okuma-hatırlama aşamasında daha fazla zaman ayırın.






Yorumlar

Popüler Yayınlar