Sunum Heyecanını Azaltmak

 



İş yaşamımızda ya da okul hayatımızda gerek yüz yüze gerekse de online olarak sunum yapmak durumunda kalmışızdır. Kimimiz sunum öncesinde aşırı heyecanlanıp söyleyeceğimiz cümleleri unutmuşuzdur. Kimimiz de heyecanını yenmek için birtakım davranışlar da bulunmuşlardır. Heyecanımızı yenmek mümkün müdür? Mümkündür lakin hayatımızda az da olsa heyecanın olması iyi bir şeydir aslında. Çünkü sunumumuza az da olsa heyecan katarsak karşımızdaki kişiler bizi daha dikkatli ve özverili bir şekilde dinlemeye başlarlar. Eğer çok heyecan yapıyorsanız şu teknikleri denemek işinize yarayabilir.

 

1. Öncelikle şöyle diyaframdan derin bir nefes alın.

2.  Sunum yapacağınız ortama ve insanlara yabancıysanız, sunum öncesi oradaki insanlarla tanışıp heyecanınızı azaltabilirsiniz.

3. Heyecanlanmanın normal bir şey olduğunu kendinize pozitif duygularla ifade edin.

4.  Sunum yaparken ve sunum öncesi kendinize sunum sohbet havasında olursa iyi sunumdur diyerek kendinizi germeyin, kendiniz olun ve aklınızda dolanan önyargılardan arınmaya çalışın.

5. Elinizden geldiğince sunumuzu prova edin. Çünkü provasını yaptıkça sunumuz doğaçlama bir şekilde gelişir. Eğer yapmak isterseniz sunumuzu sunarken kendinizi videoya kaydedin ve videonuzu sunum öncesi hem kendiniz izleyip eleştirin hem de yakınlarınız ile izleyip onların yorumlarını da dinleyin. Geliştirilmesi gereken eksik noktalarınız var ise onları geliştirin.

6.  Asla ayna karşısında prova yapmayın. Çünkü kendinizi izlerken sunumunuza konsantre olamazsınız.

7.  Eğer sunum öncesi sunum yapacağınız ortama girme imkanınız varsa o ortamda da prova yapın. Ortamdaki ışıkları ve ses düzenini kontrol edin.

8. Sunum yapacağınız ortamda iseniz sunum öncesinden birkaç gün önce orada sunumuzda kullanacağınız videoların, görüntülerin orada nasıl görüneceğini kontrol edin. Orada farklı bir bilgisayar kullanacaksınız sunumuzda o bilgisayarda da izleyin.

9. Mutlaka size ayrılan süreyi göz önünde bulundurun. Süreyi aşmamaya özen gösterin.

10. Sunum hazırlarken meydana gelen imla ve yazım hatalarınızı kontrol edin.

11. Konuşmanızı ezberlemeyin ya da kelimesi kelimesine bir yere yazmayın. Bu durum size baskı oluşturur.

12.  Sunumunuzda herkesin anlayacağı örnek ve açıklamalar kullanmaya özen gösterin. Benzetmelerden de faydalanabilirsiniz.

13. Sunumuzu çok bilgi ile doldurmayın. Bu durum dikkatlerin çabuk dağılmasına neden olur.

 

Sunumlarınızın başarılı bir şekilde sonuçlanması dileğiyle…

 

 


Yorumlar

  1. Merhaba
    Güzel bir çalışma olmuş.. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben de teşekkür ederim. Size bir değer katması dileğiyle...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar