AKILLI YAŞAMA SANATI - BALTASAR GRACİAN / KİTAP ALINTILARI -7-

 

 




1. Tedbirli olmak sağduyulu olmanın kanıtıdır.

 

2.  İnsanları kötülüğe ikna etmek kolaydır. Çünkü kötülük, en güvenilmez olduğu anlarda bile ilgi çeker.

 

3. Konuşan herkes duygularını açığa vurur.

 

4. Ne yönden olursa olsun, akıntıya karşı kürek çekmeyin. Her şeyin bir net, bir de belirsiz tarafı vardır.

 

5. İnsanlar genelde oldukları gibi değil, mecbur bırakıldıkları gibi konuşur ve hareket ederler.

 

6. . İlk gördüğümüzle irademizi ve ilk teklifle zihnimizi tatmin etmemeliyiz; çünkü bunlar yüzeyseldir.

7.  İlk izlenimlerinizin kölesi olmanız kapasite eksikliğini açığa vurur ve bu durum tutkularınızın kölesi olmaktan pek de uzak sayılmaz.

 

8. Başkalarını kaybetme pahasına şakacı davranmayın; bu kolay, fakat nefret uyandıran bir durumdur.

 

9. Hiçbir isteme gücü olmayan kimseye duygu aşılamak zordur. Bununla birlikte hiçbir duygusu olmayan insanlara enerji vermek daha da zordur.

 

10. Hiçbir şeyin yarım yamalak yapılmış gibi görünmesine izin vermeyin.

 





11. Çok akıllı toplumlar genellikle kolayca kandırılabilmektedir. Çünkü onlar olağan dışı şeyleri bilirler ama daha gerekli olan yaşamın sıradan kurallarından habersizdirler. Daha yüksek şeyleri gözlüyor olmaları, zaten hazırda olan şeyler için onlara zaman bırakmaz.

 

12. Kendi sırlarını bir başkasıyla paylaşan kişi, kendisini karşısındakinin kölesi yapar.

 

13. Gereğinden fazlasını bilmek sizin silahlarınızı köreltir. Çünkü sivri uçlar genellikle eğilir ya da kırılır. Genel geçer doğrulardan ilerlemek en kesin yoldur.

 

14. Alay edilmeye tahammül edin, fakat kimseyle alay etmeyin. Bunların ilkini yapmak nezaket kuralıdır. İkincisi ise mahcubiyete yol açabilir.

 

15. Şaka yapmaya başlamadan önce, esprinizin dozajını karşınızdakinin tahammül gücüne göre ayarlayın.

 

16. Dürüst bir insanı aldatmaktan daha kolay bir şey yoktur. Onlar genellikle bir hiç uğruna yalan söyleyenlere inanırlar. Onlar hileden anlamaz. Özgüvenleri vardır.

 

17. Kendilerini yaralanmalardan koruyabilen iki çeşit insan vardır. Kendileri yaşayarak veya başkalarının yaşantılarını gözlemleyerek öğrenenler.

 

18. Talep edilmediği sürece memnuniyetinizi belirtmeyin.

 

19. Hayatınızın sonunda yapacağınız şeyleri başında yapmayın.

 

20. Konuyu ne zaman değiştirmeli? İnsanlar skandallardan bahsettiği zaman.

 




21. Ne tamamen kendiniz için, ne de tamamen başkaları için yaşayın.

 

22. Ara sıra iyi bir şeyler yapın, ama bunu çok sık yapmayın.

 

23. Birçok insan için, kapasitesini aşan şeyleri yapmak gerekli değildir. İnsanlar size geri ödeme yapamayacakları için onları tamamıyla kaybetme durumu da söz konusudur. Bu nedenle onlar da sürekli olarak borçlu kalmaktansa düşman olmayı tercih ederler.

 

24. İdol asla kendisini şekillendiren heykeltıraşı önünde görmek istemez. Aynı şekilde, insan birinden faydalandığında, o kişiyi de sürekli karşısında görmek istemez.

 

25. Sıkıntılarınızı paylaşacağınız birini bulun. Böylece en tehlikeli anlarda bile asla yalnız kalmazsınız. Ya da nefretin bütün sınırlarına katlanma mecburiyetinden sıyrılırsınız.

 

26. Biz hiç kimseye tamamen ait değiliz, hiç kimse de tamamen bize ait değil. Ne ilişki, ne arkadaşlık, ne de en samimi bağlantı bunu sağlayabilecek kadar güçlü değildir.

 

27. En iyi hatırladığımız şeyler aslında unutmamız gereken şeylerdir.

 

28. Asil bir zihin itibarını risk altında görürse, binlerce sorunun icabına bakabilir.

 

29. Tamamen iyi niyet yüzünden, kötü insan olmayın. Bunun yolu asla öfkelenmemektir.

 

30. Aptalın en son yaptığı şeyi, akıllı ilk önce yapar. Her ikisi de aynı şeyi yapar. Tek fark bunu yaptıkları zamanda yatar. Birinin zamanlaması doğru, diğerininki ise yanlıştır.

 





31. Konumunuzun yeniliğinden faydalanın. Çünkü insan bir yerde yeniyken daha değerli olur. Yeni olan herkesi memnun eder, çünkü henüz ayağa düşmemiştir.

 

32. Herkesi memnun eden bir konuda sivrilik yapmayın. Herkesi memnun eden bir şeyin, iyi bir yönü mutlaka vardır. Bu açıkça ifade edilemese bile, kesinlikle hoşa giden bir durumdur. Ayrıcalık her zaman nefret uyandırır.

 

33. Eğer bir şeyin iyi yönünü bulamıyorsanız, yeteneksizliğinizi gizleyin ve onu doğrudan reddetmeyin.

 

34. İşinizin düştüğü insanların mizaçlarını öğrenin. Bunu onların niyetlerini anlamak için yapın.

35. Yüzleri yorumlamayı bilin ve onlardan yola çıkarak insanların ruhları hakkında ipuçları edinin.

 

36. İnsan yirmi yaşındayken tavus kuşu, otuz yaşındayken bir aslan, kırkında bir deve, ellisinde iri bir yılan, altmışında köpek, yetmiş yaşında bir maymun, sekseninde ise hiçbir şeydir.

 

37. İnsanların bütün becerilerini sadece tek bir anda göstermeleri pek mantıklı değildir. Bunu zamana yaymak daha mantıklı ve faydalıdır. Tüm hareketler başarıyla sonuçlanmalıdır.

 

38. inkârcıyı inkâr etmeyin. Öncelikle, bu inkârların kurnazlıktan mı yoksa görgüsüzlükten mi kaynaklandığını öğrenmelisiniz. Aykırılık her zaman dikbaşlılıktan değil, kişisel politikadan da kaynaklanabilir.

 

39. Tedbir, en çok casuslara karşı ihtiyaç duyulan bir şeydir.

 

40. Hizmet ne kadar büyükse, ödül o kadar küçüktür. Bugünlerde dünyanın düzeni budur.

 





41. Sağduyulu insanlarla muhabbet kurun.

 

42. Yetenekler kullanıldıkça yeşerir çünkü bir şeyin özündeki mükemmelliği görmek, o şeyin dışını görmekten daha zordur.

 

43. Varlığınızla rahatsızlık vermektense, idareli olun. Eğer böyle yaparsanız emin olun ki arzulanan ve kabul edilen bir kişi olursunuz.

 

44. Herkesten ya da her şeyden sorumlu olmayın. Eğer böyle yaparsanız bir köle, dahası herkesin kölesi olursunuz.


45. Kendinizi başka birine bağımlı kılmaktansa, onları kendinize bağımlı kılmak daha iyidir.

 

46. Asla ihtirasla hareket etmeyin. Eğer böyle yaparsanız her şeyi kaybedersiniz. Eğer kendiniz değilseniz kendiniz gibi davranamazsınız. Çünkü ihtiras her zaman mantığı devreden çıkarır.

 

47. Bir insana onun da diğer insanlar gibi olduğunu görmekten daha çok acı veren hiçbir şey yoktur. İnsan diğerlerinden farklı olmadığını anlayınca, kendisinin ilahi bir varlık olduğu inancından vazgeçer. Uçarılık itibarın tam tersidir.

 

48. Hiçbir başarısızlık saygının kaybedilmesine eşdeğer değildir.

 

49. Aşk ve onur birbirleriyle pek anlaşamazlar. Bu yüzden ne çok korkulmalı ne de çok sevilmelidir bir insan. Aşk güvenle alakalıdır, aşkta güven ne kadar artarsa saygı da o kadar uzaklaşmaya başlar.

 

50. Tutkuyla sevilmektense, saygıyla sevilmeyi tercih edin. Çünkü böyle bir aşk birçok kişi için uygundur.

 





51. İnsanların karakter özelliklerini ve niteliklerini bilmek, sebze ve minerallerinkini bilmekten daha önemlidir. Bu gerçekten hayattaki en önemli şeylerden biridir. Çıkardıkları tınılardan metalleri, seslerinden de insanları tanıyabilirsiniz.

 

52. İnsanlar eyleme geçerken olağandışı dikkat, derin gözlem, belirgin mantık ve tedbirli kararlara gereksinim duyar.

 

53. Her insanın görüşleri kendi ilgilerine göredir ve hep kendileri için iyi olan şeyleri düşünürler. Çünkü her insanın yargıları bir şeylere meyillidir. Karşıt görüşe sahip iki kişi karşılaştığında, ikisi de kendisinin mantıklı olduğunu düşünür. Ancak mantık sadece kendince doğrudur ve hiçbir zaman iki yönlü olmaz.

 

54. Kendinizi yaptıklarınızla memnun edin, bunu konuşarak yapmayı başkalarına bırakın. İcraatlarınızı feda edin ama onları asla satmayın.

 

55. Bir kahraman gibi görünmeyi istemektense, bir kahraman olmayı arzulayın.

 

56. Her zaman hareketleriniz görülecekmiş gibi davranın. Her insan çevresindekilerin farkında olmalı, görüldüğünü ya da görüleceğini her zaman hesaba katmalıdır. İnsanlar şunu bilmelidir ki; yerin bile kulağı vardır ve kötü davranış sahibine geri döner.

 

 

57. Üç şey dehaya yakışır. Bunlar cennetin en çok arzu edilen mucizeleridir: Üretken bir zekâ, bilge bir beyin, hoş ve ince bir zevk.

 

58. Yirmi yaşında irade, otuz yaşında zeka ve kırk yaşında yargılar hüküm sürer.

 

59. Tadılmamış bir zevkin kalmaması tehlikelidir ve bu durum kötülükleri de beraberinde getirir.

 

60. Üç şey insanı mutlu eder: Sağlık, kutsallık ve akıl.

 



61. Bir insanın yeterliliği ve büyüklüğü, servetiyle değil erdemiyle ölçülür.

 

62. Erdem tek başına her şey karşısında yeterlidir. Erdem insanların yaşarken sevilmelerini, ölümden sonra hatırlanmalarını sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar