AKILLI YAŞAMA SANATI - BALTASAR GRACİAN / KİTAP ALINTILARI -4-

 




1. Beklentileri Canlı Tutun. Hatta onları coşturmaya devam edin. Daha fazla beklentinin daha da fazla umut vaat etmesini sağlayın. Büyük işlerin daha büyük işlerin habercisi olmalarına olanak tanıyın.

 

2. Ketumluk en akılcı güdümüz olan güvenli yaşama arzusuna yönelik doğal bir eğilimdir.

 

3. Tutkular ruhun kapılarıdır. En işe yarar bilgi, bunları gizlenmesini salık verendir. Duygularını açığa vuran oyuncu, ortaya koyduklarını kaybetme riskini taşır.

 

4. Aldığınız önlemlerin derecesi, soru soranların meraklarıyla savaşacak boyutta olmalıdır.

 

5.  Zevklerinizin bile bilinmesine izin vermeyin ki, başkaları onlara ters giderek veya yağcılık yaparak sizden yararlanmaya kalkmasın.

 

6. Nesneler özlerinden değil, görüntülerinden ötürü itibar görür.

 

7. Gerçek övgü sınavı, şöhretli insanlar veya konunun uzmanları tarafından takdir edilmektir.

 

8. İnsanları yönetmek zor iştir; kalın kafalıları ve ahmakları yönetmekse daha da zordur. Bu gruplara bile dahil olmayanlar içinse iki kat dikkatli davranmak gerekir.

 

9. En saygın kişiler, diğerlerine en az ya da en uzak bağımlılığı olan, en kötüleri ise bizi hem şimdi, hem de daha sonrası için endişelendiren kişilerdir.

 

10. Bir şeyin kısa olması, onu iki kat iyi kılar. Konunun özeti ayrıntıların yaratacağı kargaşadan daha etkilidir.

 




11. En iyi dert, en çabuk dile getirilen derttir.

 

12. Ciddiyette herkesi gölgede bırakmak, küçük atraksiyonlarla insanları gölgede bırakmaktan daha utanç vericidir.

 

13. Şahsiyetli biriymiş gibi davranmak nefret edilen bir durumdur. Ne kadar çok saygınlık ararsanız, onu o kadar az elde edersiniz. Çünkü o, diğerlerinin fikirlerine bağlıdır. Onu kendiniz edinemezsiniz, kazanmak ve diğerlerinden almak zorundasınız.

 

14. Büyük mevkiler kalıcı olabilmek için otoriteye gereksinim duyar. Onun eksikliğinde, bu mevkiler gerektiği şekilde doldurulamazlar. Bu nedenle mevkiinizin sorumluluklarını yerine getirebilmek için yeterince ciddiyet sahibi olun.

 

15. Saygıyı zorlamayla elde etmeyin, onu yaratmayı deneyin.

 

16. Mevkilerinin ciddiyetinde ısrarcı olan insanlar, onu gerçekten hak etmediklerini, bu konumun onlara fazla geldiğini gösterirler.

 

17. Eğer değerli olmak istiyorsanız, rastlantısal şeyler değil, yetenekleriniz sayesinde değerli olmaya çalışın.

 

18. Kendinizden ne memnuniyetsiz, ne de aşırı memnun olun; ilki ruhsuzluk, ikincisi ise budalalıktır.

 

19. Kazalardan kaçınmak için ya da kazalar yaşandığında teselli bulmak için bile olsa, başkalarına güvenmemek akıllıca, hatta yararlı bir tutumdur. Çünkü talihsizlik, ona hazırlıklı olan insanı korkutamaz.

 

20. Büyüklüğe giden en kısa yol başkalarından geçer.





21. Önce sabırsız, sonra ağırkanlı, sonra da diğer mizaçtaki kişilerle birlikte olun. Böylece, orta yolu hiç zorlanmadan bulacaksınız.

 

22. Diğerleriyle aynı fikirde olmak büyük bir sanattır. Zıtlıkların değişimi dünyayı güzelleştirerek, onun dönmesini sağlar.

 

23. Bir aksilik yaşanması sadece olasıyken bile geri çekilmeyi bilin ki, gerçekleştiği zaman orada olmayasınız.

 

24. Herkes diğerlerinin istediği gibidir, ama insan kendisi hakkında iyi şeyler istenmesi için, arkadaşlarının gönüllerini ve tatlı dillerini kazanmalıdır.

 

25.  İyi niyetli olun. Bunun için en iyi ve en yüce neden, en büyük hedefleri önceden görüp onlara ulaşabilmektir.

 

26. İyi niyet her konuda kolaylık ve destek sağlar. Bazı yeteneklerin yerini alır ve hatta cesaret, şevk, bilgi ve sağduyu gibi lütufları da beraberinde getirir. Fakat kusurları görmez, çünkü kusur yakalama peşinde değildir.

 

27. İyi niyet; yaradılış, milliyet, aile, ırk, meslek gibi maddi ya da kapasite, yükümlülük, nam, liyakat gibi resmi bazı ortak ilgilerden doğar.

 

28. Size minnet duyan arkadaşlardan ve insanlardan bir kısmını elinizde tutun, bir gün gelecek, bedelleri yükselecektir.

 

29. Rekabet nezaketin gizleyebildiği kusurları açığa çıkarır.

 

30. Rekabet küçümsemeyle başlar ve gereksinim duyduğu yerde değil, bulabildiği her yerde destek arar.

 





31. Dürüstlük için tutunacak dalları olmadığından, yıkılmış insanlarla iyi geçinmek imkansızdır. Çünkü onların namus konusunda bir teminatları yoktur. Onlarla gerçekten arkadaş olunamaz; her ne kadar güvenilir görünseler de onların anlaşmaları bağlayıcı değildir. Çünkü onlar onur duygusundan yoksundur.

 

32. İnsanın kendini övmesi boşuna, kendini suçlaması ise aptallıktır. Kendinden söz etmek, konuşan kişi için yakışıksız, dinleyen içinse tatsızdır.

 

33. Kibarlık, kültürün temel bileşenidir. Aynen nezaketsizliğin insanların hoşnutsuzluğuna ve muhalifliğine yol açması gibi, kibarlık da herkesin kalbini kazanır.

 

34. Rakipler arasında nezaket, aynı zamanda bir cesaret gösterisi olduğu için özel bir önem taşır. Nezaketin bedeli az, ama karşılığı çok fazladır.

 

35. Kibarlık ve onur öyle erdemlerdir ki, kime dağıtırsanız dağıtın, yine de en çoğu sizde kalacaktır.

 

36. İtibar görebilmek için itibar göstermek zorunda olduğunuzu bilin.

 

37. Düşünme yöntemlerinizde geri kafalı olmayın, zevkleriniz de günün modasına uygun olsun.

 

38. Geçmiş daha iyi görünüyor olsa bile, vücudun süslenmesi gibi beynin de donatılmasında kendinizi bugüne uydurun.

 

39. İş olmayan bir şeyi iş haline getirmeyin.

 

40. Çok olsalar dert sayılacak şeyler, tek başlarına bir hiçtir. Aynı şekilde, tek başına bırakıldıklarında bir hiç sayılacak şeyler bir araya getirilirse dert olur.

 





41. İnsanların kalbini kazanmak büyük bir zaferdir. Bu aptalca bir cüretten ya da şaşaalı bir konuşmadan kaynaklanmaz, gerçek erdemle birleşmiş üstün yetenekten doğan otoriter bir havaya sahip olmakla sağlanır.

 

42. Kişi ne kadar erdemliyse o kadar az yapmacık davranır. Çünkü yapmacık davranışlar her şeye bir bayağılık katar.

 

43. Bir şey yüzünden ne kadar fazla acı çekerseniz, onu o kadar çok gizlemeniz gerekir. Böylece o, sanki sizin karakterinizden kaynaklanıyormuş gibi görünür.

 

44. Erdemlerinizi fark etmeyerek, diğerlerinin dikkatlerini onların üzerine çekebilirsiniz. Kendisinin mükemmel olduğunu düşünmeden bunu herkese düşündürtebilen insan, iki kat mükemmel insandır.

 

45. Hatalarının çetelesini tutmayın. Bu, başkalarının kötü şöhretiyle fazla ilgilenme konusunda kötü bir nama sahip olduğunuzun göstergesidir.

 

46. Ahmaklık, ahmaklık yapmamak değil, yapınca onu saklamamaktır.

 

47. Şöhret, yapılmış şeylerden ziyade gizlenmiş şeylere bağlıdır.

 

48.  Bir insan erdemli bir şekilde yaşamıyorsa, en azından tedbirli bir şekilde yaşamalıdır.

 

49. Her konuda zarafet sahibi olmak yeteneklerin püf noktası, konuşmanın nefesi, eylemin ruhu ve süsün en önemli unsurudur.

 

50. Zarafet olmadan güzellik cansız, incelik kaba sabadır. Zarafet cesareti, sağduyuyu, nezaketi, hatta görkemi bile geride bırakır. Zarafet başarıya giden kestirme yol ve utançtan en kolay kurtuluştur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar