Hayatınızı Kazanın / Mustafa Kılınç / Kitap Alıntıları 1

 






1. Yaşamdan ne beklediğiniz konusunda net olun. Nereye gideceğinizi bilirseniz bütün yollar sizi oraya götürmek için harekete geçer.


 2. Başarının ve aradığınızı bulmanın en kolay yolu iç huzuru yakalamaktır.

 

3. Kimseyi suçlamayın, ertelemeyin. Hiçbir şeyi sürüncemede bırakmayın. Dağınıklıktan uzak durun.

 

4. Suçlama, iki faktörden bir veya ikisinin var olmasını gerektirir. Bunlardan ilki tanımlamadır. Tanımlama, siz bir şeyi kişisel aldığınızda gerçekleşir: Kendinizi onunla tanımlarsınız. Bir şekilde bir insanın kişisel çıkarlarınızı etkileyen olumsuz, bir şey yaptığına karar verdiğinizde, hemen öfkelenir ve o insanı suçlarsınız.

 

5. Suçlamanın ikinci sebebi gerekçelendirmedir. Kendinize (ve neden bu durumda öfkelenmekte veya üzülmekte haklı olduğunuzu söylediğinizde, gerekçelendirme yapmış olursunuz.

 

6. Tüm içsel kaynaklarınızı geliştirmek ve gerçek potansiyelinize ulaşmak istiyorsanız, yüksek seviyede kendi kendine disiplin ilkesi uygulamanız gerekir. Çağlar boyunca, tüm din ve felsefelerde, en yüce insan düşüncesi iç huzur olmuştur. Kendi iç huzurunuza ulaşma beceriniz, başarınızın gerçek ölçüsü ve mutluluğunuzun belirleyicisidir.

 

7.  Ruhsal olarak gelişmek ve sağlıklı bir insan olmak için, düzenli olarak düşüncelerinize, duygularınıza ve eylemlerinize disiplin ve özdenetim uygulamalısınız. Ruhsal gelişim, içsel huzur ve mutluluk hepsi kendine hakimiyet ve kendini kontrol gerektirir.

 

8.  Zaman yönetiminin temel niteliği, kendinizi net öncelikler belirlemeye zorlamak, sonra da o önceliklere sadık kalmada kendi kendini disipline etmektir. Bilinçli ve kasıtlı olarak, belirli bir, zamanda yapabileceğiniz en değerli ve önemli şeyi seçin ve sonra da sırf o iş üzerinde çalışmaya başlayın.

 

9. Bir şeyin değerini, ona harcadığınız zaman miktarına bakarak belirleyebilirsiniz. Genelde ilginizi ve zamanınızı en çok değer verdiğiniz şeylere yöneltirsiniz.

 

10. Yeterlilikten mükemmelliğe geçişte, tecrübeye önem verin. Hatalar insanlar içindir. Önemli olan nokta şu ki, yapılan hatalardan ders almak ve gelecekte aynı hataları tekrar etmemektir.





 

11. Yaşam yolculuğu çoğunlukla yazılı olmayan kurallarla kaplıdır. Bunlardan birisi de şudur; "üzerine yoğunlaştığınız her şey çoğalır." Başka birinin, takım arkadaşlarınızın iyi özellikleri üzerine yoğunlaşırsanız, bu özellikler iki katına çıkar. Eğer hatalara yoğunlaşırsanız çok daha fazlasını bulursunuz.

 

12.  Ayaklarınızın üstünde güvenle durabilmek ve düşüncelerinizi açıkça ve mantıklı biçimde ifade etmek karizmanın başlıca mihenk taşlarından biridir.

 

13. Kelimeleri seçme özgürlüğünüzü kullanın. Kelimelerin sizi kullanmasına izin vermeyin. Siz kelimeleri kullanın.

 

14.  Kelimelere yüklediğiniz anlamlar sizin gerçekliğiniz haline gelir.

 

15. Kullandığınız her kelimenin içsel dünyanızda duygu yoğunluğu oluşturacağın bilin.

 

16.  Kelimeler hissediş şeklimizi değiştirirler ve çoğumuz onların, kendimiz ve çevremizdekilerle günlük iletişimde kullanırken bilinçli olarak her an duygularımızı ve düşüncelerimizi nasıl değiştirdiğinin farkında olmayız.

 

17. Düşünce + Jest+ Kelime - Konuşma. Her birey konuşmaya başladığında bu döngünden geçer. Yani düşünmeden sonra jestler harekete geçer. Sonrasında kelime ve konuşma döngüsü tamamlanmış olur.

 

18. Hayatınızı nasıl yaşadığınızı büyük ölçüde eylemleriniz belirleyecektir."

 

19. Hayat sizin ne bildiğinizle değil ne yaptığınızla ilgileniyor.

 

20. Dış motivasyon: davranışın kendisinden değil, dışarıdan gelen olumlu veya olumsuz desteklerin sağladığı motivasyondur.

 





21. İç motivasyon: ise davranışın kendisinden kaynaklanan motivasyondur.

 

22. Motivasyonun Barometresi

 

Maksimum çaba

 

Maksimum altında kısmi çaba

 

Minimum çaba

 

Sıfır çaba

 

Sabotaj

 

23. Bu hayatta başkalarını tanımadan önce kendinizi tanıyın. Kendinizi öyle biri tanıyın ki tüm parçalarınız elinizin altında olsun. Sizi amacınıza taşıyacak olan en büyük güç, omuzlarınızın üzerinde yer alan beyninizdir. Beyninizi çok iyi tanıyın. Kullanım kılavuzuna sahip olun. Aynı hedef doğrultusunda arkadaşlarınızı kısacası çevrenizdeki herkesi tanımanın en kolay yolu kendini tanımaktan geçer.

 

24. Herhangi bir durumdaki davranışlarınıza dikkat edin, bu kendinizi tanımanızı sağlayacaktır. Elbette bu bile şüpheli bir durum. Çünkü insan kendini, başkalarını değerlendirebildiği ölçüde net değerlendiremez.

 

25. Hayatı kazanma yolunda en büyük ve güçlü yetki vereceğiniz kişi kendinizsiniz. Kendinize gereken önemi ve yapabilme, elde etme inanç hakkını verdiğinizde kendinizi yetkili kılmış olursunuz. Niyetinizin eyleme geçmesinde sorumlulukları üstünüze alma ve hayatınıza sahip çıkma esastır.

 

26.Kişilerde temel olan şeyler: inançlar ve değerlerdir. Değerler insanın vazgeçilmez unsurlarıdır. Uğrunda emek, zaman ve para harcadığınız "sizin için önemli olan her şey" değer kapsamındadır. Değerler bazen soyut bazı durumlarda ise somut olabilirler.

 

27. Düşüncelerinizin, duygularınız ve davranışlarınızın isteklerinizle uyumlu olmasına çok özen gösterin. Ancak o zaman ne istediğiniz bilerek yaşama gücüne sahip olursunuz.

 

28.Esnek olun. Hedeflerinizi gerçekleştirmek ve istediklerinizi almak için esnek olun. Esnek olmak ancak özgüveni tam olan insanların çok kolayca yapabildikleri, diğerlerinin ise çok kolaylıkla öğrenebileceği bir koddur. Esnek olan her zaman sisteme hakim olur.

 

29.Sadece gitmek istediğin yere odaklanmalısınız. Ancak o zaman sonuç alırsınız.

 

30.En çok neyi düşünürseniz o konuda deneyim kazanırsınız. 

 




31. Planlarınızı yazmanın başarıyı garantileyeceği anlamına gelmez, ancak başarı olasılığını on kat artırdığı açıktır. Bunlar sizin adınıza işleyen harika olasılıklardır, özellikle de kağıda yazmanın hiçbir maliyeti veya riski olmadığı düşünüldüğünde. Sadece biraz zaman.

 

32. Yazmak bir "psiko-nöro-motor aktivitedir." Yazma eylemi sizi düşünmeye ve konsantre olmaya zorlar. Sizi "siz ve geleceğiniz için önemli olanı seçmeye zorlar. "Sonuçta bir hedefi yazdığınızda, onu bilinçaltınıza gönderirsiniz, o da o hedefi gerçeğe dönüştürmek için günde yirmi dört saat çalışır.

 

33. Mutlu olmaya, mutlu olarak yaşamaya karar verin. Karar vermek insan iradesinin uyanma zilidir.

 

34. Çoğu insan kendi kişilikleri tarafından kontrol edildiğini ve bu konuda hiçbir şey yapamadığını düşünür.”Ben böyleyim," der.Bunu diyerek, kendilerini, yapmak zorunda oldukları değişimleri yapmak için gereken disiplin ve irade gücünü uygulama sorumluluğundan kaçmış olurlar.

 

35. Dışsal bir kontrol odağını, içsel bir kontrol odağı ile değiştirmenin anahtarı, bugün yaşamınızın tüm sorumluluğunu üstlenmeye karar vermenizdir. Kararlarınızı kendiniz aldığınızı ve şu anda bulunduğunuz noktada olmanızın sebebinin yine kendiniz olduğunu anlayın ve kabul edin. 

 

36. "Kendinizi, kendi yaşamınızın kontrolünü elinizde hissettiğiniz ölçüde mutlu hissedersiniz. Kontrolde hissetmediğiniz veya başka faktör veya insanlar tarafından kontrol edildiğinizi hissettiğiniz ölçüde mutsuz olursunuz"

 

37. Bir korkuyu tespit edip kendinizi üzerine gitmeye zorladığınızda, o korku azalır ve baş edilebilir boyutlara gelir. Dahası, korkunuz azaldıkça, özgüveniniz artar. Kısa sürede korkularınız üzerinizdeki etkilerini yitirirler.

 

38. Tahminlere göre endişelendiğiniz şeylerin yüzde 99'u asla gerçek olmaz. Ve gerçek olanların bir çoğu da öyle çabuk olur ki onlar için endişelenecek fırsatı bile bulamazsınız.

 

39. Davranışınızı olumlayarak, gözünüzde canlandırarak ve sanki arzu ettiğiniz netliğe sahipmişsiniz gibi davranarak değiştirebilirsiniz. Olumlayarak, "Yapabilirim!" diyerek, ne zaman herhangi biri sebepten ötürü korku duysanız, "Yapamam" duygusunu yok edebilirsiniz. 

 

40. İnanarak "Yapabilirim!" dediğinizde, korkunuzu alt eder ve güveninizi artırırsınız. Bu olumlamayı sürekli tekrar ederek, cesaret ve güven kazanabilir, korkularınızdan uzaklaşabilirsiniz.


 



41. Korkularınızla yüzleşme, onlarla baş etme ve onlara rağmen harekete geçme beceriniz, mutluluğun ve başarının anahtarıdır. 

 

42. Öyleyse herkes korkuyorsa, cesur bir insanla bir korkak arasındaki fark nedir? Tek fark, cesur insanın kendi kendini korkuyla yüzleşmeye, onunla baş etmeye ve ona karşı harekete geçmeye disipline etmesidir. Buna karşılık korkak insan, korku, kaygı ve endişenin tahakkümü altına girmeye ve onlar tarafından hükmedilmeye razı olur.

 

 

43. Deneyimlediğimiz ve genelde tüm başarı umutlarını sabote eden en yaygın korkular, başarısızlık, yoksulluk ve parasızlık korkularıdır. Bu korkular insanların her türlü riskten kaçınmasına ve karşılarına bir fırsat çıktığında onu geri çevirmelerine sebep olur. Başarısızlıktan öyle korkarlar ki iş risk almaya gelince korkudan oldukları yerde kalakalırlar.

 

44. Amaçlarınızın peşinde giderken, sabırla ve esneklik duygusunu kaybetmeden, yoğun ve sürekli eylemde bulunur ve çözüm yoktur duygusunu bir kenara bırakırsanız; eninde sonunda istediğinizi elde edersiniz. Hemen, küçük bile olsalar, bugün yapabileceğiniz eylemler üzerinde yoğunlaşmalısınız.

 

 

45. Yaşamınızı tersine çevirmede ilk adım, bir şey yapamayacağınız ya da çaresiz olduğunuza ilişkin inancınızdan kurtulmaktır.

 

46. Dün ne yaptığınız önemli değildir, şimdi ne yaptığınız önemlidir.

 

47. Başarının sırrı, sizin için neyin önemli olduğuna karar vermek ve sonra işe yaramıyor gibi görünse bile, her gün daha iyiye ulaşmak için yoğun bir şekilde eyleme geçmektir.

 

48. Bireysel güç, eyleme geçmekte ısrarlı olmak demektir.Bir şeyler yaptığınız her anda, ondan bir şeyler öğrenir ve bir dahaki sefere daha iyi yapmanın bir yolunu bulursunuz.

 

49. Kendinizi tekrar denemek bile istemediğiniz bir noktada bulursanız, "öğrenilmiş çaresizlik" denen bir tuzağa düşmüşsünüz demektir.

 

50.  Kendiniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunuza dair net, anlaşılır, kesin bir karar vermelisiniz. Bu kararı vermeli ve sonra da arkanızdaki zihinsel köprüleri yakmalısınız. O andan itibaren, zirvedeki yüzde 20'ye ve ötesine ulaşana kadar kendiniz ve mesleğiniz üzerinde çalışmaya devam etmeye kararlı olmalısınız.

 




Yorumlar

Popüler Yayınlar