Enformasyonel Geribildirim

 



 

Enformasyonel Geribildirim

Nedir?

 

Enformasyonel geribildirim, karşımızdaki insanla fikir ayrılığı yaşıyorsak, kendisi ile anlaşamadığımızı hissediyorsak veya fikir alışverişinde bulunmak istiyorsak o kişi ile buluşup, bu konuyu tartışmak ve onu anladığımızı kendi cümlelerimiz ile belirtip kendisinin anlattığı konuyu kendisine aktarabilme sürecidir.

 

 

Enformasyonel Geribildirim Çeşitleri

 

1. Karşımızdaki Kişiyi Nasıl Anladığımızı İfade Ettiğimiz Enformasyonel Geribildirim

 


Burada karşımızdaki kişiye kendisini anladığımızı  ‘’doğru anladıysam’’ kalıbını kullanarak kendi cümlelerimiz ile kendimizi ifade ederiz. Burada yanlış anlaşılmalar ortadan kaldırılır.


 

2. Karşımızdaki Kişinin Ne Hissettiğini Yansıtma Yolu İle İfade Ettiğimiz Enformasyonel Geribildirim

 

Burada karşımızdaki kişiye kendisinin neler hissettiğini anlayabildiğimizi ‘’görüyorum ki / tahmin ediyorum ki söylediklerim seni biraz üzdü / seni biraz şaşırttı ‘’ kalıbını kullanarak kendisini anladığımızı gösteririz. Burada samimi olmak önemlidir.

 





3. Yapılan Görüşmenin Gidişatını Değerlendirebilmek İçin Konuşmanın Akışını Kesintiye Uğratma Yolu İle İfade Ettiğimiz Enformasyonel Geribildirim



Burada iki taraf kendi fikirlerini açıkça belirtir. Eğer karşımızdaki insan ile anı fikirde değilsek ‘’Sanırım ikimiz de bu konu hakkında farklı şeylerden bahsediyoruz. ’’ cümle kalıbını kullanabiliriz. Ayrıca

‘’ Ortak bir karara ulaşabilmemiz için konuyu yeniden ele alabiliriz. ‘’ şeklinde bir tavsiye de sunabilirsiniz.

 

 

4. Suskunluk Yolu İle İfade Ettiğimiz Enformasyonel Geribildirim

 

Burada karşımızdaki insana görüşlerini ifade edebilmesi için ona sorular sorup ardından susmayı seçmeliyiz. Böylece karşımızdaki insan kendisini rahatça ifade edebilsin.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar