Para Yönetimi Nasıl Yapılır ?

 



 

Alışveriş yaparken bazen keyfi bazen de ihtiyaç konularında harcamalar yapabiliyoruz. Ardından giderlerimizin gelirimizden fazla olduğunu gördüğümüzde ise şaşırıyoruz. Bu durumun önüne geçebilmek için kendimize para yönetimi konusunda bir liste hazırlamalıyız. Bunun için önümüze bir kağıt- kalem ya da bilgisayar, telefon, tablet vs. alıp madde madde bahsedeceğim ilkeleri takip edip kendinize göre bu ilkeleri kendi listenize ekleyin.

 

 

1. Paranızı Nereye Harcadığınızı Bilin

 

Bunun için harcamalarınızı bir yere not edebilir veya fişlerinizi saklayabilirsiniz.

 

2.  Paranızı Nereye Harcamak İstediğinizi Bilin

 

Burada borçlarınızı kapatmayı, ev almayı, ev borcunuzu bitirmeyi, acil durumlar için bir fon oluşturmayı, eğitim borçlarınızı kapatmayı, yaşlanan büyüklerinizin bakımı için bir fon oluşturmayı, emeklilik döneminiz için kenara para ayırmayı, mali durumunuzu kontrol altına almayı, vergilerinizi azaltmayı, herhangi bir kuruma veya kuruluşa bağış yapmayı, evinizi yeniden düzenlemeyi, çocuklarınızın gelecekleri için bir fon oluşturmayı düşünebilir ve bu durumlara paranızı harcamak isteyebilirsiniz.

 





3. Para Durumunuz Konusunda Ailenizle, Eşinizle Veya Bekarsanız Kendiniz Haftalık Planlar Hazırlayın

 

Hafta bazında nereye harcama yapacağınızı, nereye taksit ödeyeceğinizi, nereye borç ödeyeceğinizi yazın ve bütçenizden o kadar para ayırın. İhtiyaçlarınızı eşinizle, ailenizle tartışınız.

 

4. Parasal Zeka Konusunda Kendinizi Geliştirin

 

Paranızı, birçok kitapta bahsedilen para paradigmasında yer alan 2. Kadran bölgesindeki yerlere harcayın. 2. Kadran bölgesinde olan alanlar ise ;


-        Tasarruflar,

-        Yatırımlar,

-        Sigorta

-        Sermaye yatırımları,

-        İş yatırımları,

-        Araçlara yatırımdır.

 

Ayrıca parasal zeka konusunda kitaplar okuyun, seminerlere katılın, eğitimler alın, para piyasalarını araştırın veya bu konuda bilgi edinin.

 





5. Kendinize, Ailenize İhtiyaç Akçesi Oluşturun

 

İhtiyaç akçesi, kaynaklarınız ile meydana gelen anlık ihtiyaçlarınız arasında kalan alandır. Eğer geliriniz ihtiyaçlarınıza ucu ucuna yetiyorsa ihtiyaç akçeniz yoktur. Eğer tasarruf hesabınızda ek ihtiyaçlarınızı karşılayacak paranız varsa küçük bir ihtiyaç akçeniz vardır.

 

6. Mali Sistem Geliştirin

 

Kendinize mali sistem hazırlarken şu ögeler olmalıdır :


-        Sahip olduğunuz kaynaklar,

-        Taahhüt edilenleriniz,

-        Harcamalarınız,

-        Planlamanız ( bütçe oluşturma ) olmalıdır.

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların giderilmesi ekonomidir. Bu terimin açılımının yapıldığı dergi tadındaki yazınız çok güzel ve vurgularınız ayrıntılı olmuş. Mutlak başarı diliyorum.,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar