HAYATINIZI KAZANIN / MUSTAFA KILINÇ / KİTAP ALINTILARI 2

 




1. Yaşamınızdaki her önemli değişimin, zihniniz yeni bir fikirle buluştuğu anda gerçekleştiği söylenir ve siz o zaman farklı ir şey yapmaya karar verirsiniz. Eğitiminizi tamamlamaya, becerilerinizi geliştirmeye ya da iyi bir üniversiteye girmeye karar verirsiniz. Yeni bir iş kurmaya karar verirsiniz. Belirli bir işe girmeye ya da kariyere başlamaya karar verirsiniz. Paranızla belirli bir yatırım yapmaya karar verirsiniz. Ve özellikle, kendi alanınızda en iyi olmaya karar verirsiniz.

 

2. Öğrenme, büyüme ve potansiyelinize ulaşma beceriniz sonsuz ve sınırsızdır. Günümüzde insanlar yetmişlerinde liseden ve üniversiteden mezun oluyor, yeni konular öğrenip yeni beceriler geliştiriyorlar. Beyninizi canlı, uyanık tutar ve en iyi seviyede faaliyet göstermesini sağlarsanız, öğrenme ve hatırlama becerileriniz yaşamınız boyunca devam eder.

 

3. Bilmelisiniz ki; bilinçaltınız tarafından alışkanlık kalıbı haline gelmiş tüm davranışlarınızı altında olumlu bir niyet yatar.Çünkü her şey bağlamına göre değişir. Biz bir anlam yüklemediğimiz sürece bir şey ne iyidir ne de kötü. O şeyi iyi ya da kötü yapan şey kişinin ona yüklediği anlamda gizlidir.


 

4. Şunu net olarak bilin: neyi istiyorsanız onu alamazsınız.Ancak içsel dünyanızda ne varsa onu alırsınız.

 

5. 

1. Düşünmeden Önce Dinleyin

 

Yaşam yolculuğunda karşınızdaki kişiyi tam olarak dinlemeden önce düşünmeyi bırakın.

 

Şimdi düşünmeyi bırakın sadece DİNLEYİN. Önyargısız, eleştirmeden, savunmaya geçmeden, rekabetçi yapının dışına çıkın. Size tam olarak ne demek istiyor? Bunu anlamanın en kolay ve etkili yolu kendi kendine özdenetim sağlayan bir kişi için sadece dinlemekten geçer...

 

6.

2. Değerlendirmeden Önce Düşünün

 

Sadece dinlediniz. Mesajı aldınız. Şimdi sıra değerlendirme ve karar vermeden önce DÜŞÜNMEKTİR. Şimdi düşünmenin tam zamanı. Evet bırakın şimdi beyniniz sadece düşünsün. Ne isteniyor? Mevcut durum vb.

 

7.

3. Eyleme Geçmeden Önce Değerlendirin

 

Şimdi eylem zamanı geldi. Ancak eyleme geçmeden bir önceki adım değerlendirme adımıdır. Kendi kendine özdenetim sağlamayı başaran kişilerin mutlaka bir eylem planları mevcuttur. Değerlendirme analizleri, işlem basamakları, başlangıç ve bitiş tarihleri vb. tamamı değerlendirilmiş eylem planlarından sonra harekete geçtiklerini görür duyar ve hissedersiniz.

 

 

8. Kendi kendine özdenetim, yapmanız gerekeni gereken zamanda yapabilme cesaretidir. Canınız istese de canınız istemese de yapabilmektir.

 

9. "Kendimize ait bir dünyada; karşılık beklemek ile dilemek aynı şeydir. Çünkü yaşama verdiğiniz karşılık da, ondan dilediğiniz bir dilektir."

 

10. Kazan/ Kazan paradigmasının kabullenilmesi ve uygulanması için gerekli karakter özellikleri; olgunluk ve bolluk zihniyeti yani her şeyden herkese yetecek kadar olduğuna inanmaktır.

 





11. Sonunu düşünerek işe başlamak için yapılacak her şeyin iki defa yaratılması gerekir. Bu durumda gerçekleştirilmek istenenler, öncelikle zihinde veya kâğıt üzerinde bir kez yaratılır ve daha sonra eyleme geçirilerek fiili olarak ikinci kez yaratılır.

 

12. Bizler anlamlandırmaya başladığımızda "STRES" her şeydir. Çünkü onu hiçlikten her şeyliğe taşıyan kişiler bizleriz. 

 

13. Stresi, ilk kez Hans Selye tanımlamıştır. Ona göre stres "Bireyle yapılan etkilere spesifik olmayan tepkidir"

 

14. Endüstri toplumunun ve Batı tarzı yaşama biçimini insanları getirip bıraktığı yer; "almak", "daha çok almak" ve "daha çok sahip olmak"tır. Alınacak olanlar hem prestij, sosyal statü gibi değerlerdir, hem de mal... Endüstrileşme ve modern teknoloji, sadece eski ihtiyaçlarımızı karşılayıp, hayatı bizim için kolaylaştırmakla kalmamış, aynı zamanda, eğer varlıklarından haberdar olmasak, hiçbir zaman ihtiyaç duymayacağımız bir sürü ürünü elde etmek için çalışmak zorunda kalmamıza yol açmıştır.

 

15. Stres kaynakları üç ana başlık altında incelenebilir. Birincisi, iş ortamından kaynaklanan faktörler, ikincisi; bireysel öğeler, üçüncüsü örgütsel öğelerdir.

 

16. İnsan amaçlarına yönelmeli ve amaçlarının büyüsüyle tamamen ona, kendini adamalıdır. Birey, amacını çok çok istemelidir. Tüm odağını ve enerjisini istediklerine vermelidir, istemediklerine değil. Kişinin istediği şeylere yoğunlaşması hedeflerini netleştirir. İstemediklerine yoğunlaşması ise hedeflerini bulanıklaştırır. 

 

17. İlginçtir ama görsel kişilere hediye alırken ambalajlarına ve görünümlerine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü onlar hediyenin değerinden çok ambalajına odaklanırlar. Hediye paketlerini çok özenle açarlar. Dokunsal kişiler ise; ellerinde tartarak onu hissederler. İşitsel kişiler ise duyacakları seslere odaklanırlar.

 

18. Kendinizi kapana sıkışmış hissedeceğinize, acınızı en yakın yandaşınız olarak kullanın.

 

19. Hedef belirleme, dört aşamalı başarı programının basit bir parçasını oluşturur. Dört aşamalı başarı programını, ne istediğinize karar vermek (hedefi belirlemek), eyleme geçmek, olan şeylere dikkat etmek ve istenilen sonuca ulaşılıncaya kadar yapılan şeyi değiştirmek (esnek olmaktan) oluşturmaktadır.

 

20. NLP de zihin ve bedenin uyum içinde olmasına "iç uyum" veya "bütünlük" denir. İç uyuma sahip bir kişinin beden dili, kullandığı ses tonu ve seçtiği sözcükler aynı mesajı taşıyarak bütünlük oluşturur. Kişisel bütünlük veya tutarlılık olarak da adlandırılan bu durum başarının en önemli nedenidir. Bu kişilerin mükemmelliklerinin altında iç uyum veya kişisel bütünlüğe yaklaşmış olmaları yatmaktadır.

 

 




21. Uyum ses tonunun benzetilmesi ile de sağlanabilir. Sesle uyum sağlamada ses tonu ve ses hızı karşı tarafla uyumlaştırılır. Sesle uyum sağlamak, kızgın bir kişiyi yatıştırmak için en iyi çözümdür.

 

22. Sözcükler aracılığı ile uyum sağlarken, şunun bilinmesi gerekir; kişilerin kullandığı kelime ya da deyimlerin kullanılması onların söylediklerinin karşı tarafça dinlenildiği ve saygı gösterildiği hissini yaratmaktadır. Bu nedenle sözcüklerle uyum sağlamak için kişinin kullandığı kelime ve deyimlerin cevaplarda tekrarlanması esastır.

 

 

23. İletişimde karşı tarafın kullandığı konuşma kalıplarını kullanmak uyum sağlamak açısından önemlidir. Çünkü insanlar konuşurken aynı zamanda algılama, dünyayı temsil etme biçimlerini ve beyinlerinin hangi kısmını daha çok kullandıklarının mesajını vermektedirler.

 

24. Beden dilinde, ses tonunda ve kullanılan sözcüklerde uyum sağlamak ve diğerlerinin inanç ve değerlerine saygı duymak, NLP' de ayak uydurma olarak adlandırılır. Eşleşme olarak da adlandırılan ayak uydurma, karşısındaki insanı kendi bütünlüğü içinde anlamak ve kişinin kendi değer yargılarını ona empoze etmeye kalkışmamasıdır.

 

25. Uyum yaratmak için beden dilinin çeşitli yönlerinin karşı tarafça tekrarlanması "aynalama" olarak adlandırılmaktadır. Aynalamanın arkasındaki amaç, o kişinin yaşam deneyimle-1 rini bir derece olsun paylaşmaktır. Bedende uyum sağlamak, diğer kişinin dünyasına girmenin güçlü bir yöntemidir. Çünkü bedenin kullanılma biçimi kişiyi ve düşünme biçimini etkilemektedir. Aynalama, karşı tarafın yaptığı her hareketi yapmak bir anlamda onu sürekli kopyalamak değildir; yoksa bu karşıdaki kişi tarafından fark edilebilir.

 

26. Karşıdaki kişinin beden diline farklı bir hareketle karşılık verilerek uyum sağlamaya “çapraz aynalama" denir. Örneğin, kişinin konuşma temposuna uygun olarak ayakta tempo tutmak gibi.

 

27. Bedensel veya zekâ özürlü kimselerin tedavisiyle uğraşan kimseler, onlarla uyum yaratırken çapraz aynalamayı kullanırlar. Direkt aynalama yapmaları hastalarının bir takım sağlıksız hareketlerini huy edinmelerine yol açabilir. 

 

28.  İletişimde bulunan kişinin belli bir tikinin olması durumunda da çapraz aynalama yapmak daha sağlıklıdır.

 

 

29. Uyum sağlamanın ilk koşulu, karşıdaki kişiyi kabul etmek ve ona hak ettiği ilgiyi göstermektir. İlgi görmek manevi düzeylerde, kimlik boyutunda kabul görme olarak algılanır ve kişinin kendini yakın hissetmesini sağlar. İkinci koşulu ise, beden dilini karşıdaki kişiye uydurmaktır. Buna göre de iletişim halindeyken konuşulan kişi ayaktaysa ayağa kalkılır, oturuyorsa oturulur, kişisel alan kullanımlarına dikkat edilir ve göz teması kurma süresi karşısındakine göre ayarlanır. Ancak uyumun taklit etmek olmadığının vurgulanması gereklidir.

 

30. İletişimde yanlış anlamaları, daha farklı bir deyişle, gönderilen mesajın karşı tarafça göndericiden farklı yorumlanmasını önlemek için, alıcının tepkilerine dikkat edilmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

 




31.İletişimde benzerlik önemlidir ve kişilerin benzerlikleri ne kadar fazlaysa, iletişim o kadar kolaylaşır. Ancak şu da bir gerçektir ki, insanlar her zaman kendilerine benzeyen kişilerle iletişim içinde bulunamaz.

 

32. Uyum; NLP'de karşılıklı güven duymaya ve özen göstermeye dayanan ilişkiler için kullanılır. Uyum, karşıdaki kişinin dünya modelinde, onunla buluşabilmektir. Uyum sağlamak, başkalarını tanımak ve onların dünyalarına girmekle olur. Bunun anlamı onlarla aynı fikirde olmak değildir. Sadece uyum sağlamaktır.

 

33. İletişim başarısında en önemli kilit faktörler;

Uyum, Beden Dili, Ses, Sözcükler olmak üzere dört ayrı bölüme ayrılır.

 

34. "Başkalarıyla iletişim kurmakta zorluk çekiyorsanız, bunun nedeni içinizdeki çocuğa nasıl yaklaşacağınızı bilmemenizden kaynaklanır. İçinizdeki çocuk korkmuş ve acı çekiyordur. İçinizdeki çocuğu yalnız bırakmayın.”

 

35. Her birey "hayatta kazanmak" için etkin ve etkili iletişim kurmayı öğrenebilecek güce sahiptir. İletişim olmadan yola yalnız çıkarsınız.

 

36. "Yaşamın kendisinin hiçbir zaman bizi incitecek kadar ağır olmadığını fark ettiğinizde, hayatınızı kazanırsınız."

 

37. Bir ekipte başarılı bir iletişim ortamı yaratmak için tüm geribildirimlere önem vermek gerekir. Çünkü bunlar ekibin istek ve ihtiyaçlarını yansıtır. Ayrıca ekip içinde karşılıklı bir saygı ve güven ortamı olmazsa sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması mümkün değildir.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar