DENGELİ YAŞAM ROGER A. MERRİLL, REBECCA MERRİLL KİTAP ALINTILARI -2-





1. Unutmayın: Ailenin görüş tarzı, yaptığı işlerin ve aldığı sonuçların kökünü oluşturur. İşin anahtarı, ailenin görüş tarzında bir bütünlük oluncaya değin birlikte çalışmaktır. Ve süreç de ürün kadar önemlidir. Aile üyeleri birlikte konuşurken, duygu ve düşünceleri paylaşır, farklı fikir ve bakış açılarının üzerinde durur, en sonunda da herkesin kabul ettiği bir sonuca varırlar.

 

2. İhmal edilen bir şey ne önceki ya da şimdiki gibi kalabilir, ne de bozulmaktan kurtulabilir. Her şey dikkat, bakım ve ilgi ister; bu, hayattaki en hassas ilişkide özellikle geçerlidir.

 

3. Çocuklarınız için yapabileceğiniz en önemli şeyin eşinizi sevmek olduğu söylenir. Çünkü evliliğin sağlığı ailedeki diğer her şeyi etkiler ve evliliğin oluşturduğu örnek de gelecek kuşakların evlilik ve aileleri üzerinde etkili olur.

 

4. Eşlerin haftada bir kez buluşması, sevgi ve bağlılığı yenilemenin harika bir yoludur. Cuma akşamını iple çektiğinizde, haftanın zorluklarını çok daha rahatça göğüsleyebilirsiniz.

 

5. Anne ya da baba ile çocuğun geçirdiği baş başa zaman, aslında "Seni seviyorum. Zamanımı seninle geçirmek bana zevk veriyor," anlamına gelir. İletişim ve arkadaşlığın yollarını döşer, bu da tüm ilişkiye yayılarak, tipik ebeveyn/çocuk sorunlarından bazılarını yok edip, diğerlerini çok daha kolay baş edilir hale getirir.

 

6. Yeryüzünde her gaye için zaman vardır, ama yettiği hiç görülmez.

 

7. Gel-git dalgası gibi, zaman da kimseyi beklemez, ama üzücü anlarda donakalır.

 

8. Hüsran düzeyini değiştirmek istiyorsanız, önünüzde iki seçenek olduğu apaçıktır: Yapma yeteneğinizi değiştirmek (böylece daha hızlı ya da daha iyi yapmak), ya da beklentiyi değiştirmek. Veya her ikisini de kısmen yapabilirsiniz.

 

9. Çoğu zaman meşguliyeti başarı zannederiz. Krizleri çözerek etrafta koşturmak bize sahte bir güvenlik duygusu verir. İnanılmaz derecede meşgul olursak değerimizin artacağını düşünürüz. Ama bu mutlaka doğru değildir. Etraftaki krize yönelik koşturmaların çoğu, “aciliyet iptilası" ve "Birincil Görev”in netleştirilmemiş olmasından kaynaklanır.

 

 

10. Yetersizlik duygularıyla boğuşuyorsanız, geçmişi düşünerek biraz zaman geçirebilirsiniz. Bu duygular sizi hiç takdir etmemiş ya da size hiç değer vermemiş anne-babadan ya da başkalarından kaynaklanıyor olabilir mi? Belki de o duygulanı incelemenin, onlardan kurtulup ilerlemenin zamanı gelmiştir. Kendi potansiyel ve değerinizi açıklığa kavuşturup kişisel sorumluluğunuzu üstlendikçe, o potansiyeli gerçekleştirmenize yardım edecek uyumlu, yüksek etkili şeylere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

 




11. Dikkat gerektiren nokta, zaman konusunda birbiriyle çatışan talepleri çözme yeteneğimizin, ilgili insanlarla ilişkilerimizin niteliğine son derece bağlı olduğudur. İlişki iyi olduğunda, ortada güven ve işleri halletme isteği vardır. Aslında, onları halletme sürecinin ta kendisi, ilişkiyi fiilen kurabilir. Ama ilişki iyi olmadığında, çatışmalar ek sorunlar yaratır. İnsanlar beklentilerinin ayaklar altına alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hisseder ve sorunu çözme çabaları bile durumu gerçekten kötüleştirebilir.

 

12. O halde güven ilişkilerini nasıl kurarız?

 

Temelde, kişiye değer verin. İlişkiye değer verin. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, başkalarına öyle davranın. Verdiğiniz sözleri tutun. İşte ve evde, daha önce sözünü ettiğimiz, güven ilişkilerini kuran şeyleri yapın. Diğer insanların kendi beklentileri, kendi ihtiyaçları, kendi sorunları ve programları olduğu gerçeğini kabul edin ve saygı gösterin. Onlarla, o anki sorunu çözmekle kalmayıp geleceğe yönelik sorun çözme yeteneğini de oluşturacak kazan-kazan tarzında etkileşim kurun.

 


13. İlişki kurma konusunda mükemmel fikirler içeren pek çok ki vardır. Şundan emin olmanızı istiyoruz: Okuduğunuz ve yaptığınız şeyler, insanların kendi tarzlarını dayatmak için esas olarak başkalarını kullanmasına yardım amacıyla tasarlanmış, manipülatif, kişiliğe dayalı "numaralar" ya da tekniklere değil de, sağlam etkililik ve karakter ilkelerine dayalıdır. Ne yazık ki kendini "zaman yönetimi" olarak tanıtan birçok yaklaşım, yapmak istediğimizi yapabilelim diye diğer insanları, onların ihtiyaç ve sorunlarını silip atmanın yollarından ibarettir. Oysa zengin ilişkiler ve başkalarıyla etkili biçimde görüşme ve çalışma yeteneği, yaşam dengesinin hayati parçalarıdır ve yaşam dengesine yönelik her türlü yaklaşımın, bu temel nitelikteki karşılıklı boyutu kabul edip onunla ilgilenmesi gerekir.

 

14. Aslında yüksek güvene dayalı kaliteli ilişkiler, ancak insanlar karşılıklı bağımlı durumlarda içtenlikli ve ustaca etkileşim kurmayı öğrendikçe geliştirilebilir.

 

15. Başka şeyler yapmak daha cazip göründüğünde bile önceliklerinize bağlı kalmak, alışkanlık ve karakter ister.

 

16. Aldıklarımızla bir yaşam tarzı; verdiklerimizle bir yaşam oluştururuz.

 

-Sir Winston Churchill

 

17. Parayı akıllıca yönetmeyi-kazandığımızdan daha azını harcamayı, bir kısmını kötü günler için bir kenara ayırmayı ve tüketmek yerine yatırım yapmayı, öğrenmek, yaşam dengesiyle ilgili tüm alanlarda devasa bir mükemmelleştiricidir. Karakterimizi, ilişkilerimizi güçlendirebilir, çalışan olarak etkiliğimizi artırabilir ve hem kişisel hem da ailevi hayatımızı daha kaliteli hale getirebilir.

 

 

18. Araştırmalar, mutluluğun para ve eşyanın bir işlevi olmadığını gösteriyor. Muhtemelen çoğumuz buna katılırız. Aslında, "Hayattaki en iyi şeyler eşya değildir." Ama yine de "para ve eşya= başarı ve mutluluk" mitine kendimizi kaptırırız ve bu da sonuçta sorunu katmerli hale getirmekten başka işe yaramayan şeyleri elde etmek uğruna bizi uzun mesailere ve çok büyük borçlara sürükler.

 


19. Sadece 2000 yılında, ortalama bir kredi kartı sahibinin cüzdanında neredeyse dokuz kredi kartı taşımasına karşın, kredi kartı şirketleri 3,3 milyar (ev başına 30 kadar) başvuru formu dağıtmıştır. Amerikan rüyasının "hepsine sahip ol" versiyonu ve reklamların göz kamaştırıcılığıyla birlikte, kredi kullanmanın teşviki ve kolaylığı yüzünden yüksek tüketime yönelik (bazılarının zevk ve sefa gözüyle baktığı) bir yaşam tarzını sürdürmek neredeyse karşı konulmaz bir çekim gücü yaratmaktadir. Bu ve diğer etkilerin sonucunda, çoğumuz parayı borca ve hüsrana yol açan seçimler yapmamıza neden olacak biçimlerde görme eğilimi içindeyiz.

 

 

20.Çoğumuzun yapmak isteyebileceği ya da yapmayı düşünebileceği her şey için yeterince paraya asla sahip olamayacağı bir gerçektir. Dolayısıyla seçmek zorundayız. İşin anahtarı, parayı en büyük getirisi olan şeylere harcamak ve yatırmaktır.

 





21.Hem zamanınızı hem de paranızı harcama ve yatırma  vermeyi  hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, kendinizi o kadar iyi tanırsınız. Daha iyi harcama ve yatırım kararları vermeyi bilinçli olarak seçtikçe, karakter gücünüzü artırır ve hayatınızın her alanında yargı gücünüzü daha iyi çalıştırma ve daha disiplinli olma kapasitesini geliştirirsiniz.

 

 

22. Ayrıca, ailenize verdiğiniz değerleri özümseyerek hareket ettikçe, "aile güveni"ni ya da aile üyeleriyle aranızdaki “Duygusal Banka Hesapları"nı' oluşturursunuz. Daha önce gözlemlediğimiz gibi, zaman ve para birer değer dilidir. Zamanımızı ve paramızı nereye haicadığımız ve zaman/para kararlarını nasıl verdiğimiz, bizim için neyin önemli olduğunu iletir. Zaman/para meseleleri ile ilgili kararların genelde hüsrana yol açması ve duygusal açıdan çok yüklü olmasının nedeni de budur.

 

23. Başkalarını seviyorsanız, ama onlar sizi sevmiyorsa, kendi sevginizi gözden geçirin. İnsanlara barış ve güven götürdüğünüz halde düzensizlik sağlanıyorsa, kendi bilgeliğinizi gözden geçirin. Başkalarına karşı saygılıysanız, ama onlar karşılığını vermiyorsa, kendi hürmetinizi gözden geçirin. Çabalarınız başarısızsa, nedenini kendinizde arayın. Kendi kişiliğiniz doğru olduğu zaman, tüm dünya yüzünü size çevirecektir.

 

-Mencius

 

24. Dikkat edilecek nokta, sizin bir başkasına karşı bir ebeveyn, büyük ebeveyn, öğretmen, akıl hocası, ya da dost olmanızdır. Ömek oluşturmanız ve paylaşmanız, o kişinin hayatının kalitesinde derin bir fark yaratabilir.

 

25. Filozof ve matematikçi Blaise Pascal'ın gözlemlediği gibi, "Tüm rahatsızlıklarımız bir odada sessizce oturamamamızdan kaynaklanır." Tefekküre ve hayatımız hakkında derinlemesine düşünmeye zaman ayırdığımızda, zenginleşmiş bir bakış açısına ve bilgeliğe kapı açarız.

 

26. Olumlu sonuçları getiren yalnızca işleri bilmek ya da onların nasıl yapılacağını bilmek değil, aynı zamanda onları doğru nedenlerle, doğru zamanda ve doğru biçimde yapmaktır.



27. Medyadaki bazı tam tersi görüntülere rağmen, araştırmaların gösterdiğine göre evli çiftler genelde daha uzun yaşıyor?; içkili araba sürme, sigara içme ve uyuşturucu kullanma gibi riskli davranışları daha az sergiliyor; intihar ve alkoliklik oranları daha az oluyor"; daha az hastalığa yakalanıyor ve hastalıkları daha kolay atlatıyorlar." Depresyona ve psikiyatrik bozukluklara daha az maruz kalıyorlar." Parasal açıdan daha iyi durumdalar ve genelde daha fazla tasarruf yapıp eğitime ve emekliliğe daha büyük miktarda para yatırıyorlar.

 


28.  Araştırmalar güçlü, dengeli ailelerden gelen çocukların her bakımdan -fiziksel, zihinsel, ruhsal, ekonomik ve sosyal açılardan başarılı, mutlu olmaya daha yatkın olduklarını ve güçlü bir geniş aile destek sistemine sahip olanların hayatın zorluklarıyla daha iyi baş edebildiklerini de gösteriyor.

 

29. "Mükemmel" aile diye şey yoktur. Gelişen aile, öğrenen aile, dönüşen aile vardır. Bir aile olarak tuttuğunuz yön de, belli bir zamanda nerede bulunduğunuzdan çok daha önemlidir, çünkü zaman içinde, tüm farkı o yön yaratacaktır!

 

30. Hayattaki en büyük keyif ve doyumun aileden geldiği doğru olmakla birlikte, bu benzersiz doyumun ancak kendimizi ailemize tam anlamıyla verdiğimizde, onun için çaba harcayıp fedakârlık yaptığımızda geldiği de doğrudur. Bu gerçeklik, hayattaki temel ilkelerden biri olan o büyük, hükmedici katkı yasasıyla ahenk içindedir.

 

31.  Aile liderliğinin en etkili faaliyetlerinden biri, tüm aile üyelerinin zihninde ve kalbinde, paylaşılan bir vizyon ve değerler anlayışı yaratmaktır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri ise bir aile misyon bildirgesi oluşturmaktır.

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar