İŞ YAŞAMINDA İŞ PERFORMANSINIZI ARTIRACAK YOLLAR

 





1. Proaktif Olun


İş yaşamınızda etkili çalışanlar arasında olmak istiyorsanız yaptığınız ya da yağacağınız davranışların, işlerin sorumluluğunu alın. Yapabileceğiniz şeyler üzerine yoğunlaşın mazeret üretmek için değil.

Aslında proaktivite, kendimize ait davranışları, kararları, işimizi ,duygularımızı, yaşamımızın ve eylemlerimizin sorumluluğunu alabilmektir. Yaşadığımız olaylarda duruma ve duygularına yönelik tepki vermek yerine var olan  ilkelere ve değerlere göre hareket etmek bize bir fark yaratır.


Proaktivite, yapamayacağımız şeylere zaman ve enerji harcamak yerine bu enerjimizi, zamanımızı bir fayda sağlayacak, etki yaratacak eylemlere harcamaktır.

Proaktif olmayı seçtiğimizde kendimizi yapacaklarımıza dair sorumlu hisseder ve o şekilde davranırız.

Proaktif olmak istiyorsanız, kendinize ‘’ Ne yapabilirim ? ’’ sorusunu sorarak bir adım atabilirsiniz. Ardından kendinizi, sezgilerinizi dinleyip yaşadığınız olaylarda daima kendinizi ya da daima başkalarını suçlamaktan vazgeçin ve suçlu aramak yerine çözüm bulmaya çalışın. Ne yapabileceğinize odaklanın.

 


2.  Birincil ( En Değer Verdiğiniz, En Önemli ) Göreve Odaklanın

 

Eğer kendinize yapılacaklar listesi hazırladıysanız ya da başkları tarafından böyle bir liste yapıldıysa listedeki görevleri önem sırasına göre puan vererek düzenleyin. ( 1: acil , 2: önemli, 3: bekleyebilir, 4: az önemsiz vs. )

Birincil görevinize odaklanamıyorsanız şunları yapabilirsiniz;

 

1. Kendinize soruları sorun:

 

a. Yapacağınız işi neden yapacaksınız veya yapıyorsunuz ?

 

b. çalıştığınız şirket olarak hangi mal veya hizmetleri sunuyorsunuz?

 

c. hedef kitleniz, müşterileriniz kimler ?


ç. Müşterilere ne katıyorsunuz veya neler katacaksınız ?

 

d. müşterileriniz verdiğiniz değerin karşılığını size ne şekilde gösteriyorlar ya da gösteriyorlar mı?

 

e. nasıl bir sonuç elde etmeyi planlıyorsunuz?

2. Yapacağınız görevi patronunuz, iş arkadaşınız veya müşterilerinizin bakış açısı ile anlamaya çalışın.

 

3. Eğer şirketinizde kurumsal vizyon bildirgesi varsa inceleyip onu anlamaya çalışın.

 

4. Yapacağınız görevi nasıl yapacağınızı araştırın.

 

5. Bol bol gözlem yapın ve bu gözlemlerinizden faydalanın.

 

6. Çalıştığınız şirketi tanımaya ve anlamaya çalışın.

 

7.  Çalıştığınız yerdeki görevinizi, rolünüzü anlayın. ( Hangi departmanda hangi görevi yapıyorsunuz ? )

 

8. kendinize bir vizyon oluşturun ve bu vizyonunuzu eğer  iş arkadaşlarınızın ve patronunuzun vizyonları hazırsa onlarla karşılaştırıp ne derece uyumlu olduğunu /  olabileceğini değerlendirin.

 

 





3. Ekip Gözü İle Düşünün / Hareket Edin / Görün

 

Ortak amaçlara ulaşabilmek ve şirketin vizyonunu gerçekleştirebilmek için ekip çalışması oldukça önemlidir. Böylece tek başına çıkaracağımız fayda yerine daha fazla fayda sağlayıp kar elde edebiliriz. Ekip ile ortak kararlar verip , ekip gözü ile hareket edince ortaya çıkan zayıf yanlar kolayca fark edilir ve bunun üstesinden daha çabuk gelinir.

 


4. Ortaklık Anlaşmaları Yapın

 

Çalıştığınız yerde iş arkadaşlarınız veya patronunuz ile bir uyumsuzluk söz konusu ise bunu onlarla ortak bir vizyon listesi hazırlayarak çözebilirsiniz. Ortak bir vizyon oluşturmanın yolu ise ortaklık anlaşmalarından geçer. Ortaklık anlaşmaları ile neyi başarmaya çalıştığınızı, niçin başarmanız gerektiğinizi, başarma konusunda yapılan planları ve başarıp başaramadığınızı daha net görürüsünüz.

Ortaklık anlaşmalarının başarılı olabilmesi için tarafların bu anlaşmaya her daim sadık kalmaları, anlaşmaya uymaları, değiştirilmesi gereken madde olduğunda ortak karar doğrultusunda değiştirmeleri gerekir.

 


5. Güçlü Yanlarınızı Geliştirin

 

Güçlü yanlarınızı düşünün ve daima onları geliştirmeye çalışın. Daima zayıf yanlarınızı geliştirmeye odaklanırsanız güçlü yanlarınızı köreltirsiniz.  Güçlü yanlarınıza odaklandığınızda sağladığınız fayda ve üretkenliğiniz artar. Ayrıca kişisel mutluluğumuz ve yeteneklerimiz artar.

 






6. Daima İlerleme Kaydedin

 

Eğer mükemmel çalışanlar arasında olmak istiyorsanız iş arkadaşlarınızdan, patronunuzdan geri bildirimler isteyin. Bunu nasıl sağlayacağınızı bilemiyorsanız anket yapabilirsiniz.  Ayrıca çalıştığınız insanlara kendinizi geliştirmeye çalıştığınızdan bahsedip onlardan onları sizde zayıf / güçlü bulduğu yönleri yazmalarını rica edebilirsiniz.


Çalıştığınız insanlara onların açısından yaptığınız yararlı şeyleri sorabilir ya da bu soruyu e-posta ile gönderebilirsiniz.

Geri bildirim almak istemenizdeki amacınız, yaptığınız işin başkalarının gözünde nasıl göründüğünü incelemek, o insanların gördükleri ile sizin ilke ve değerlerinizin örtüşüp örtüşmediğini karşılaştırmak, kör noktalarınız varsa bunların farkına varmak olmalıdır.


En önemli nokta geri bildirimde bulunan kişilere teşekkür etmeyi unutmayın. Böylece bir daha ki sefere tekrar geri bildirim almak zorunda kalırsanız açık kapılarınız olsun. Geri bildirimde bulunan kişilere ayrıca şöyle bir not ekleyebilirsiniz:

‘’ x şeklinde düşündüğünüzü bilmiyordum öğrenmiş oldum. Bu konuda aydınlattığınız için teşekkür eder x şeklinde düşünmemeniz ve bu eksik yanımı düzeltebilmek için elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz’’ şeklinde yazabilirsiniz.


Daima ilerleme kaydetmenizin bir diğer yolu kişisel gelişiminize önem vermektir. Bunun için bir hobi geliştirebilir, bir program öğrenebilir veya bir dil öğrenmeye çalışabilirsiniz.

 


7. Odağınız Sadece Çalışmak Olsun

 

Çalışmaktan, elinizi taşın altına koymaktan, iş yapmaktan çekinmeyin. İş yapıyormuş gibi görünmek yerine o işi yapın. Kendinizi o işi yapabilmek için geliştirin, kendinize o işi yapmak için bir şans verin. Yapamamaktan, başarısızlıktan korkmayın. Unutmayın acemiliğin yerini tecrübe alır. Güzel ve faydalı tecrübeler yaşayabileceğiniz iş yaşamınız olmasını dilerim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar