YOGA- BİREYİN DOĞUŞU / OSHO -6-

 



1. Zihin, erdemliye karşı neşe ve kötülüğe karşı ilgisizlik tutumları geliştirerek sakinleşir.

 

2. İnsanlar daima olumsuz şeylere daha kolay inanırlar, çünkü bir 'Hayır'ın aksini kanıtlamak çok zordur -nasıl kanıtlayabilirsin ki? Olumsuza her zaman daha kolay inanılır, çünkü aynı zamanda egona da yardım eder. Olumlu olana inanılmaz.


3. Zihnin iç dinamiklerini çok iyi bilir: Kötülüğü çok fazla ayıplarsan, kötülüğe çok fazla dikkatini verirsin ve gittikçe kötülüğe alışırsın. "Şu yanlış, bu yanlış." dersen, yanlış olana çok fazla dikkatini verirsin ve zamanla yanlışa bağımlı olursun.

 

4. Herhangi bir şeye çok fazla dikkatini verirsen, hipnotize olursun. Ve neyi ayıplıyorsan, ona teslim olursun, çünkü bu bir cazibe, derinlerde bir yerde cazibe haline gelir.

 

5. İlgisizlik sadece var değilmiş gibi, orada değilmiş gibi davranmaktır. Hiçbir tutum geliştirmemek demektir.

 

6. Hayat öylesine karmaşıktır ki, kötü iyi, iyi de kötü olur - değişirler. Günahkârların en üst noktaya ulaştıkları; azizlerin cehenneme gönderildikleri bilinir.

 

7. Hiç kimse yardımın nereden geleceğini bilemez. Hiç kimse neyin kötü, neyin iyi olduğunu bilemez.

 

8. Zihninin sakin olmadığını, gergin, endişeli olduğunu, gevezelik ettiğini, korku içinde olduğunu, sürekli hayal kurduğunu hissettiğin her an tek bir şey yap: Önce derin bir nefes ver. Daima nefesini vererek başla. Derin bir nefes ver: Havayı, dışarı verebildiğin kadar ver. Havayı dışarı vererek, ruh halin de dışarı çıkacaktır, çünkü nefes alıp vermek her şeydir. Sonra nefesi mümkün olduğunca dışarıda bırak.

 

9. Zihin ya negatiftir ya da pozitif; mutlu, mutsuz, sevgi dolu, nefret dolu; kızgın, merhametli, gün ve gece, doğum ve ölüm -tüm bunlar zihne aittir. Ama sen zihne ait değilsin.

 

10. Pozitif olanı bırakmak zordur. Negatif olanı bırakmak daha kolaydır, çünkü negatiflik sana mutsuzluk verir. Bir cehennemdir; onu bırakabilirsin.

 




11. Cehennem daima cennet üzerinden gelir. Cennet sadece kapısıdır; gerçek yer cehennemdir. Cehenneme cennetten geçerek ve cennet vaadiyle gidersin. Cehennem gerçek yerdir; cennet sadece kapısıdır.

 

12. Zihin nedir? Zihin bir nesnedir, bir olay değildir.Bir nesnenin maddesi vardır, bir olay ise sadece bir işlemdir.

 

13. Zihin geçmiştir, anılardır, tozdur. Herkes bu tozu toplar. Yolculuk yapıyorsan, toz toplarsın. Ama onunla özdeşleşmen gerekmez, onunla bir olman gerekmez, çünkü onunla bir olursan, sen toz değil, bilinç olduğun için, başın derde girer.

 

14. Anılar zihindir. Anılarından kurtulmadığın sürece, zihni kontrol edemezsin.

 

15. Güzel ve çirkin aslında birer çarpıtmadır. Onlar senin fikirlerindir ve sen onları gerçekliğin içine karıştırırsın.

 

16. Nesnelerin dünyasında, gerçeklikte, hiçbir şey daha değerli veya daha değersiz değildir. Biçilen değer, zihin tarafından, senin tarafından yaratılır. Hiçbir şey güzel değildir, hiçbir şey çirkin değildir. Nesneler oldukları gibidir. Onlar böyle olmakla var olurlar.

 

17. Bilinmeyeni, içindeki bilinmeyenle öğrenmeye çalışırsan, o zaman açığa vurma vardır.

 

18. Saf zihin, kendi anılarının efendisi olan zihindir. Saflığı bozulmuş zihin, anılarından sürekli olarak etkilenen zihindir.

 

19. Bilinmeyeni, bilinen aracılığıyla öğrenmeye çalışırsan, asıl meseleyi kaçırırsın. Saflığı bozan budur.

 

20. Olgunluk, farkına varıp, "Artık yansımalar, yorumlar yok. Artık neyse onu görmeye hazırım." diyebilmektedir.

 




21. Korku duyuyorsan, sorun sevgidir. Daha sevgi dolu ol. Diğerine doğru birkaç adım at.

 

22. Hata yapmaktan korkma, çünkü hata yapmaktan korkarsan, hareket edemezsin ve hayatı kaçırırsın. Hata yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.

 

23. Gerçek, üzerinde düşünebileceğin bir şey değildir. Olabileceğin bir şeydir. Gerçek, tamamen yalnız, hiçbir nesne olmadan insanın kendisini denemesidir. Gerçek, en üst saflıkta sensin. Gerçek, felsefi bir sonuç değildir. Çıkartılan hiçbir mantıklı sonuç sana gerçeği veremez. Hiçbir kuram, hiçbir hipotez sana gerçeği veremez. Zihin yok olduğunda gerçek sana gelir. Gerçek, zihninde saklıdır, ama zihnin ona bakmana izin vermez, çünkü zihin dışa yöneliktir ve nesnelere bakmana yardımcı olur.

 

24. Nirvichara satnadhi'de düşünceler durur. Zihin ve bilinç arasındaki bağlantı kesilir, çünkü bağlantısı düşüncedir. Düşünce olmadan, zihnin yoktur ve zihnin yoksa, beyinle bağlantı kesilir.

 

25. . Görüş alanı ne kadar dar olursa, ego o denli büyük olur. İnsan ne kadar kör olursa, ego o denli büyük olur...

 

26. Görüş alanı genişlediğinde, ego küçüldükçe küçülür. Görüş alanı mükemmel olduğunda, ego bulamazsın.

 

27. Özgürlük, anlamaktan gelir. Ne kadar çok anlarsan, o denli özgür kalırsın.

28. Bir nesneye tam görüş alanıyla baktığında, nesnenin her yanı sonsuzlukla bağlantıda olacaktır. Bu olmadan var olamaz. Hiçbir nesne bağımsız var değildir.

 

29. Değişimi kabul et ki, her şey değişsin.

 

30. Hayat bir akıştır; her şey hareket eder, birbirine dönüşür.

 



31. Faniliği sonsuzluk kabul etmek, avidya' dır; saflığı bozan şeyi saflık kabul etmek, avidya'dır.

 

32. İnsan bilinci üzerinde söz sahibi olanlar der ki: 'Başlangıç, başlangıcın güzelliği, sadece seni kandırmak için doğal bir hiledir.' Bir kez kandın mı, gerçek ortaya çıkar.

 

33. Unutma ki, farkındalık eksikliği, acı veren bir şeyi zevk kabul etmektir. Başlangıçta bir şey zevk veriyor ve daha sonra acıya dönüşüyorsa, baştan beri aslında acı verici olduğunu unutma. Sadece farkındalık eksikliği seni yanıltmıştır.

 

34.  Bilinç, engin bir gökyüzü, bir mekândır. Onu vuramazsın. Sadece bedene bir taşla vurabilirsin, çünkü beden maddeseldir.

 

35. Ego, sahte özdür. Ego, olmayıp da olduğunu sandığın her şeydir.

 

36. Egoizm, görenin görülenle, yani araçla özdeşleşmesidir. Araçlarla özdeşleşmekten vazgeçersen, ego yok olur.

 

37. Şimdiki zamanda yaşamaya başlarsan, geleceği düşünmezsin ve hayata tutunup kalmazsın.

 

38. Ölüm korkusu, gerçekten ölüme karşı duyulan korku değildir. Ölüm korkusu aslında hayata sıkıca tutunmaktır.

 

39. Ölüm korkusu, temelde yaşamaktan aciz olmana ve hayatın akıp gitmesine karşı duyduğun korkudur.

 

40. Daha doğduğun gün, ölmeye başladın. Hayatın her anı aynı zamanda ölüm anıdır. Korkun, gelecekte bekleyen bilinmeyen bir ölüme karşı değil, korkun tam şimdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar