MÜLAKAT SÜRECİ

 



 

Mülakat Nedir?

 

Mülakat, belli bir amaç için en az iki kişinin bir araya gelerek konuşma sürecidir. Ayrıca mülakat, iş arayan bireylerin başvurduğu işletmeler ile bir araya gelip orada mülakatı yapan kişi ile karşılıklı iş ile ilgili sorular sorup cevapladıkları bir iletişim sürecidir. Mülakat esnasında genel olarak adayın yetenekleri, eğitim durumu, nitelikleri, işe uygunluğu gibi konularda sorular sorup,  kendisine işletme hakkında bilgiler verilir. Mülakat süreci genel olarak 30-45 dakika sürmektedir.

 

 

Mülakat Süreci

 

Mülakat süreci 3 aşamadan oluşmaktadır.

 

1. Hazırlık Süreci

 

Bu aşamada mülakatın nerede , ne zaman, kiminle, kimin veya kimlerin mülakatı yapacağı gibi konuların yanı sıra hangi mülakat tekniğinin kullanılacağı belirlenir.

 

 

2. Mülakatı Gerçekleştirme Süreci

 

Bu aşamada aday ve görüşmeyi yapan kişi veya kişiler bir araya gelirler. Mülakatı gerçekleştirme sürecinde karşılıklı bilgi alışverişi yapılır. İş, işletme ve aday hakkında sorular sorulur.

 

Bu aşamada en önemli durum adaya bilgi vermesini özendirici bir şekilde davranıp, gerekli bilgileri adaydan alıp, mülakatı uygun şekilde sonlandırmaktır.

 

 

3. Değerlendirme Süreci

 

Bu aşamada mülakatı yapan kişi değerlemesini mülakattan hemen sonra adayın verdiği bilgiler henüz yeniyken bir rapor haline getirmeli veya rapor için ön hazırlık olacak şekilde yazmalıdır. Çünkü rapor ne kadar ertelenirse raporda yazılacak bilgiler o kadar doğruluktan uzak olacaktır.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar