HAYAT CESURLARA TORPİL GEÇER / BİRCAN YILDIRIM / KİTAP ALINTILARI -4-

 


1. Eğer hayatında gerçekleştirmek istediklerine kavuşamıyorsan büyük olasılıkla birisine veya bir şeye gücenme var­dır.

2. Odaklandığımız şeyi büyütürüz.

3. Sonuca odaklanırsan hedefin gittikçe büyür. O kadar büyür ki ona giden yolların önünü kapatır ve göremezsin, kesersin.

4. Suçluluk duygusu kendini dinlememekten, temel inançlarına aykırı seçimler yapmak­tan, sevdiklerini hayal kırıklığına uğratmaktan ve bencil olduğuna inandığın davranışları sergilemekten kaynaklanı­yor.

5. Suçluluk duyduğun anlarda genelde cezalandırıcı ebeveyni­nin seninle iletişime geçtiğini unutma.

6. Unutma aldatmaların, iflasların, başarısızlıkların, hırsızlıkların, suçluluk duygularının çoğunluğu karmadan gelir.

7. İnsana şu hayatta en zor gelen şeylerden biri de kendisini olduğu gibi kabul edebilmesidir. Kendini tüm gerçekliğiyle tanıyan ve olduğu gibi kabul eden insa­nın, duruşu ve bakışı güven verir...

8. İnsan doğası gereği bu değerlilik duygusundan dolayı, her zaman her yerde üstün görünmek ister. Çevremizdeki kişiler tarafından fark edilmek, beğenilmek, sevilmek istedik. Bunu gerçekleştirip bu duyguyu tatmak için de bütün yollara baş­vurduk. Çalıştık, hastalandık, tembellik yaptık.

9. İnsanları tanımak istiyorsan önce sana ger­çekten hissettirdiklerine bak sonra da bu hislerinin gerçek­liğini çok hızlı bir şekilde sorgula.

10. Birisinin senin için gerçek hislerinin ne olduğu­nu, sevip sevmediğini ve daha birçok şeyi bu yolla öğrene­bilirsin. Bu çalışmayı gökyüzüne bakarak yapmalısın. Gök­yüzüne bak ve burnundan aldığın nefesi yavaşça ağzından ver. Bunu 10 kez tekrarla ve arkadaşınla gökyüzünde göz göze geldiğinizi imgele. Onun gözlerine bakarak 3 kez şu sözcükleri tekrarla: “Sen ve ben biriz!”


Sonra gökyüzüne bakarak şunları söyle: “Allah’ım ... kişi­ nin benim hakkımdaki gerçek hislerini öğrenmeye niyet edi­yorum. Lütfen bunu görmemi, duymamı, hissetmemi sağla.” Bu şekilde 2-3 dakika gökyüzüne bakarak bekle. Böylece ya­nılmana sebep olabilecek duygular tek tek akacak, düşünen beynin susacak ve gerçekçi olan hisler sana kalacak. Sonra da aklını kullanarak kararlar alacaksın.








11. Düşünceleri, fikirleri, duyguları, davranışları hakkında yorum yapıp tanımlamaya çalıştığın kişi senin bütün ola­rak görüp algıladığın kişi değildir. Senin zihninde oluşan “O” senin sadece gördüğün kadarıyladır.

12. Sevgini kazanan kişilere benzeyenleri ken­dine daha yakın hissediyorsun çünkü zihnin ilişkilendirme yapıyor.

13. Hiçbirimiz herkes için aynı değiliz. Bir insan herkes için aynı insan olamaz. Bu mümkün değil. Aysun’a yardım ettiğin için Aysun seni çok sevebilir. Ama Hülya seni bu yüzden niye sevsin ki? Hatta gıcık bile olabilir. Hele bir de Aysun’u sevmiyorsa. Hayatına çektiğin insanları senden yansıyanlar doğrultusunda çekersin. Kimseyi tesadüf hayatı­na almazsın. Hayatına giren kişiler 3 sebepten dolayı girer:


1) İhtiyacın olanı sana göstermek için. Örneğin gezip to­zan ama eleştirdiğin, yargıladığın, ayıpladığın kişi varsa bu kişinin hayatında olmasının sebebi senin de gezmeye, eğ­lenmeye zaman ayırman gerektiğini göstermek için olabilir.

2) Kabul etmek istemediğin yönünü göstermek için:

Örneğin kaba, yüksek sesle konuşan birisine aşırı derecede sinirlenip tepki veriyorsan senin de buna benzer özellikleri yaptığının bir yansıması olarak karşına çıkabilir.

3) Zenginlik, çekicilik gibi sahip çıkmaktan korkup üstü­nü kapattığın güzel yönlerinin yani ışığının yansıması olarak çekebilirsin. Kıskandığın, özendiğin, imrendiğin insanların potansiyelleri sende de vardır ve buna sahip çıkman için ha­yatına girerler.



14. Pusuda bekleyen duygularını, yazarak, müzik dinleyerek veya konuşarak mutlaka açığa çıkartmalısın.

15. İnsanlar cinsel hayatlarını yaşadığı toplumun kurallarına uygun halde yaşamak için bastırmaya çalışırlar. Anne baba­ların çocuklarına daha küçük yaşlarda cinsel organları veya cinsellikle ilgili yaklaşımlarına kızarak cevap vermeleri bu­nun en büyük sebebidir. Çünkü onay almaya ve ait olmaya kodlanan insan beyni daha çok küçük yaşlarda da olsa bunu mimikleriyle algılar. Yaptığı davranış karşısında onay alma­dığını hissedince bunu mümkün olduğunca tekrar etmeme­ye başlar. Anne babalar çoğu zaman bunu bilinçsizce yapar­lar. Çünkü çocuklarının da bir cinsel hayatlarının olduğunu kabul etmek istemezler. Bu onlara tehlike gibi gelir.



16. Günlük hayatın stres ve yoğunluğundan dolayı erkek çocukların annelerinden almaları gereken sevgiyi ala­mamaları kendilerinden büyük kadınlara âşık olmalarının başlıca sebeplerindendir... Erkeğin bilinçaltı kendisinden yaşça büyük olan kadını annesinin yerine koyuyor ve ona ilgi göstermeye başlıyor. Annesinden alamadığı sevgiyi alıp tamamlamaya çalışıyor.


17. Kadının kendisinden yaşça büyük, güçlü, zengin ve etiketi yüksek bir erkeğe âşık olmasının ar­dında da yine bilinçaltının oyunlarını görüyoruz. Babanın gücünden ve desteğinden mahrum kalan kadın erkeğin üze­rinden bu ihtiyacını tamamlamaya çalışır.

18. Hislerinin farkında olan kişi daha duyarlı yaşar. Kendisine iyi gelmeyen hisleri başkalarına da yaşatmak istemez. Aldığı kararların, yaptığı davranışların sorumluluğunu alır ve arkasında durur.

19. Duygusal olarak red­dettiğin bir şey seni mutsuzluğa sürükler çünkü ondan yoksun olduğunu düşünürsün. Yoksunluk duygusu çektiğin şeyi daha da büyütürsün. Çünkü odağın ve tüm enerjin onda olacak­tır.

20. Enerji sorduğun soruyu ve sözcükleri takip eder bunu sakın unutma! Örneğin “Ken­dimi nasıl daha iyi hissedebilirim? Ne yaparsam bana iyi gelir? Nasıl harekete geçebilirim? Hakan’dan nasıl özgür­leşebilirim? Kendimi nasıl daha iyi hissedebilirim?” gibi.
Soru sorman çok önemli çünkü hareketsiz ve uyuşmuş bey­nini tüm bu sorular harekete geçirecek. Zihninin Evren’le yeni bağlantılar kurmasını sağlayacak.










21. Biliyor musun beynin gördüklerinden çok duyduklarına inanıyor.

22. Sevdiğin birisine sevgini göstermekten ziyade net bir şekilde bunu ifade etmeye çalış. Hoşlanmadığın bir du­rum olduğunda yine net bir şekilde bunu karşı tarafa aktar.

23. İnsan kendisini ne kadar küçük gö­rürse o kadar büyük görünmek istermiş meğerse...

24. Bir insanın kendisi olma­sı kendi aklını kullanması demektir. Kendi aklıyla kendi gerçekliğini oluşturabilmesidir. Bilinçaltından gelen ilişkilendirmeleri kesmiş bir kişi ancak kendisi olabilir unutma.

25. Kendisi olmayı öğrenen birey kimseye zarar vermeden ilahi düzene hizmet edebilen kişidir. Kendi gücüne inanıp ben de varım diyenlerdir.

26. Yaşam koşulları ağırlaşıp ayakta kalmak zorlaştıkça bencilleşen birey hayatını sürdürebilmek için her şeyi tehlike olarak görmeye başlar.

27. Sakin, huzurlu bir hayat için bilinçaltını güvende oldu­ğuna ikna etmek gerek.

28. Günümüzdeki insanların fazla düşünmekten kaçmasının, bencil olmasının, başkalarına kolay kolay güvenmemesinin, karamsar olup umudunu giderek kaybetmesinin sebebi bi­linçaltı düzeyde her gün gördüğü, duyduğu, izlediği olaylar­dan dolayı hayatının tehlikede olduğunu düşünmesidir.

29. Sa­bırsızlanıp, öfkelenip önüne bir engel çıktığında mücadele­den vazgeçmesinin en büyük sebebi zihninde oluşan “Hayat tehlikeli ve çok kısa, mümkün olduğunca en kestirme yol­dan en iyi şekilde yaşamalıyım” düşüncesidir.

30. Ben de varım diyen özgüveni yüksek olan kişi güçlü olmak için diğerini ezmez, kendisini diğerinden üstün görmez. Bencil ve özgüveni olmayan insan ise kendi başarısı için her şeyi mubah görür ve diğerini ezmek, yok saymak pahasına da olsa hazlarından vazgeçmez.











31. Kendinin inanmadığı bir şeye asla insanları kandıramayacağını unutma.

32. İn­sanlar senin inanmayıp onları inandırmaya çalıştığın şeye karşı samimi olmadığını anlayacaklar. Önce kendine sonra da diğerine ve yaşama karşı dürüst ve samimi olmayı öğ­renmelisin.

33. İnsan gerçekten kendisini ait hissetmediği yerde büyüyüp gelişemiyor.

34. Aşk en savunmasız duyguların yaşandığı bireyin kendisini en rahat bıraktığı yerdir.

35. Bir şeyi aşırı derecede istemen de onu senden daha da uzaklaştırır.

36. Unutma kendi zayıf yönlerini ve hatalarını kabul edenler senin de zayıf olduğun yönlerini ve hatalarını kabul ederler ve seni ko­rurlar.

37. Kendi zayıflığına ve hatalarına dayanamayan kişiler senin yaptığın ilk hatada zayıf olduğun anlarda seni yok etmeye çalışırlar.

38. Bir kişi giderken ne kadar incitmeden nefrete dönüştürmeden gidebiliyorsa o kadar olgunmuş.

39. Yetersizlik duygusunun etkisini fazla duyanlar her yerde ve daima kendilerini ön plana koyarlar. Başkalarına kolay kolay bağlanamazlar. Bağlanamazlar çünkü onların nazarın­da birine bağlanmak demek bir dereceye kadar onun için ona göre yaşamak, ona bir şeyler vermek demektir. Buna razı olamazlar. Bunun sebebi verdikleri oranda kendilerinde bir şeylerin eksikliğini duymalarıdır.

40. Birlikte olduğun kişi seni olduğun gibi kabul etmeli sen de onu. Hiç kimseyi değiş­tiririm umuduyla ilişkini devam ettirme.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar