BEDEN DİLİ HAKKINDA HER ŞEY / SHELLY HAGEN / KİTAP ALINTILARI -5-





1. Aşırı göz kırpıştırmak endişeyi ve yalanı işaret edebilir. Bir dahaki sefere birinin size yalan söylediğinden şüphelendiğinizde, gözlerini küçük kanatlar gibi kırpıştırıp kırpıştırmadığına bir bakın.


2. Yalancılar gözlerini kocaman açar mı yoksa yarı aralık mi bakar? Bu, yalancının kişiliğine ve söylediği yalandan kurtulup kurtulamayacağıyla ilgili düşüncesine bağlıdır. Profesyonel yari-gerçekçiler, (satışçılar gibi) çok heyecanlı (aşırı iri) ya da şüpheli (kısık gözler) görünmemek için göz kapaklarını sabit tutmaya özen gösterir. Yalan söyleme konusunda daha az yetenekli biri, söylediklerinin altını çizmek ve sizi masum olduğuna ikna etmek için gözlerini irileştirecektir. Ne yazık ki bu aynı zamanda öfke ya da kaygının da bir işareti olabilir, yani bir yalancıyı tespit etmek açısından en güvenilir yol sayılmaz.



3. Özellikle söz konusu kişinin normalde gözlerini pek sık kısmadığını biliyorsanız, gözlerin kısılması kişinin yalan söylediğine dair önemli bir işaret olabilir. Gözleri bu şekilde saklamaya çalışmak; göz temasını azaltmak ve/veya büyüyen gözbebeklerini gizlemek için bilinçsizce yapılabilir ve beraberinde küstah bir yüz ifadesi de olabilir.


4. Eğer bir kişiye sorduğunuz dolaysız bir soruya burnunu ovuşturarak cevap veriyorsa bu, dürüst davranmadığının oldukça iyi bir işareti sayılabilir. Aslına bakılırsa kendi kendine yüze dokunmak, zaten kişinin biraz endişeli olduğunu (Unutmayın; kendine dokunmak, sakinleşmek için yapılan bir eylemdir.) anlatmaktadır.


5. Ağzın kendisini ya da çevresini ovuşturmak, çok eski bir tehlike sinyalidir. Bu, ağızdan çıkacak yalan sözleri engellemek için yapılan bir harekettir.



6. Eğer bir kişi “evet” anlamında tokalaşıp "hayır" derse ya da başını “hayır” diye sallarken "evet" anlamında tokalaşırsa, size yalan söylüyor veya en azından buna çabalıyordur. Bilinci, başının hareketleriyle sizin gerçeği algılamanıza izin verirken, o sizi kandırmak için elinden geleni yapmaya uğraşıyordur.



7. Yalancıların yaptığı en ilginç şeylerden biri de ağızlarını fazla kullanmalarıdır. Bu aslında sözlü bir işarettir ama bahsetmeye değer.



8. Bir kişinin size tamamen dürüst davranmadığını gösteren sesle ilgili başka sinyaller de vardır ve bunların hepsi gerginliğin yan etkileridir. Sesin tonu yükselebilir ve genellikle endişeli bir ses tonu normal ses tinısından daha yüksek olacaktır.


9. Kişi, yalanı ağzından bir an önce çıkarabilmek için kelimeleri karıştırabilir. Bazen sözleri anlamsızlaşabilir ve bu da yalanı söylemek için pratik yaptığı hâlde gerginliği nedeniyle her şeyi birbirine karıştırdığının bir göstergesidir.



10. Yalancıları ele veren başka bir tik daha: Boğazı sık sık temizlemeye çalışmak ya da öksürmek.







11. Endişeli davranışlar kendini ağzın içinde ve çevresinde gösterir. Dudakları birbirine bastırmak ya da ısırmak, ağzınızdan çıkacak kelimeleri engellemek için bilinçaltından gelen bir tepkidir. Dili göstermek de (dilin, konuşmacı dudaklarını yalayacakmış gibi biraz dışarı çıkması) belirsizlik işaretidir, kişinin söylediği şeylerin doğruluğundan emin olmadığını işaret eder. Bazı yalancılar sürekli olarak dudaklarını şapırdatır ve bu da sizden saklamaya çalıştıkları endişeli enerjinin bir başka dışa vurumudur.



12. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, arada sırada yalan söyleyen biri, kandırmaya çalıştığı kişiyle arasına mesafe koymaya çalışacaktır çünkü sizinle yüzleşmeye gücü yoktur ve böylece tamamen ya da hafifçe başka bir tarafa döner.



13. Unutmayın; biri gözlerinize bakmadığı sürece size yalan söylemesi daha kolay olacaktır. Eğer sizden uzaklaşırsa tuhaf (ve gereksiz) bir göz teması kurmak zorunda kalmaz, böylelikle yalanını yakalama olasılığınız da azalmış olur.


14. Kişi güven yansıtmakta başarılıysa ve bunu iyi yapıyorsa herkesin gözdesi olabilir. Kusurları her ne olursa olsun, bu insanları durdurmaz. Onların bulaşıcı bir yaşam sevinçleri vardır.



15. Kadınlar, erkeklere göre başkalarına daha yakın durma eğilimindedir, erkekler ise özellikle kendi alanları konusunda koruyucudur. Eğer bir erkek size yavaş yavaş yaklaşıyorsa bunun tek bir nedeni olabilir: Sizin peşinizde.



16. Başınızı dik tutun, gülümseyin ve diğer insanlarla göz teması kurun. Sadece kendinizden emin bir şekilde davranarak az da olsa güven kazanacağınızı görmek sizi şaşırtabilir. Bu aynı zamanda beden dilinize de yansıyacaktır. Kendi kendini doğrulayan bir kehanetiniz olsun: "Bence ben seksi ve değerliyim, kesinlikle öyleyim."




17. Başka birinin alanına girmek ona yakın olmak istediğiniz mesajını gönderir. İnsanlar genellikle kişisel alanı özel ilişkilere yorar. Yani kız arkadaşınızla aranızdaki alan, bir mağaza görevlisiyle aranızdaki mesafeden farklıdır.



18. Peki sizinle ilgilenmeyen biri ne tür sözsüz ipuçları verecek? Göz temasından kaçınmak ya da tamamen son vermek iyi bir uyarı olabilir. Ne kadar bazı insanlar doğru zamanda göz teması kurmak konusunda becerikli olmasa da eğer biri size ilgi duyuyorsa size doğru bakmak isteyecektir. Bunu yapmayarak sadece size bir süre katlanacak kadar kibar davranıyordur, bunu ileri taşımaya niyetli değildir.


Sizden uzaklaşması da başka bir ilgisizlik işaretidir. Biriyle konuşurken yüzünüze bakmaya tenezzül etmiyorsa, bu hiç iyi değil. Eğer siz konuştuğunuz sırada başını gerçekten başka yöne çevirir, bir adım geri atarsa da iyi sayılmaz. Adımlarınızı, size hak ettiğiniz zaman ve ilgiyi verecek birine doğru çevirin.




19. Aşırı göz teması karşınızdaki kişiyi korkutabilir, ("Neden gözlerini dikmiş bana bakıyor?") çok azı da bir buluşma ya da onu dinlediğiniz sırada, duruma bağlı olarak kişinin onunla ilgilenmediğinizi düşünmesine neden olabilir. O hâlde o ilk göz temasını doğru kurmanın yolu nedir? Bir-iki-üç kuralını uygulayın.

Bir: Göz göze gelin, üç saniyeden fazla sürmesin.

İki: Bir daha bakın, bu kez küçük bir gülümsemeyle. Üç: Belirgin bir aradan sonra (en az birkaç dakika) daha geniş bir gülümsemeyle net ve sabit bir bakış.

Üçüncü adımdan sonra bir karar vermeniz gerekiyor: Ya ayağa kalkın ve gidip bu adamla konuşun ya da onun size yaklaşmasını bekleyin ama göz temasına bir süre ara verin. Gerçek bir sohbete girmeden bütün geceyi ona kaçan bakışlar atarak geçiremezsiniz. Bu sadece sizin adınıza yetersiz bir çaba olarak görülür.




20. Uzun göz temasının günlük sohbetlerde her zaman uygun düşmeyebilecek net bir mesaj gönderdiğini unutmayın. Bu iletişimin kibar olan versiyonu, "Gözlerimi senden alamıyorum. Seni daha iyi tanımayı çok isterim." der.








21. Başınızı hafifçe aşağıya çevirip karşınızdaki erkeğe aşağıdan bakmak ona sizin zararsız onun da güçlü olduğu mesajını gönderecektir, sizden kısa olsa bile. Anlamı tartışmasız olan mesajlardan bir diğeridir.



22. İnsanlar çoğu zaman onları beğenenlerden hoşlanır ve gülümsemek, "Seni oldukça ilgili çekici buluyorum. Seni daha iyi tanımak istiyorum." demenin en basit yoludur. İşte bu nedenle durmayın ve ona gülümseyin ama aşırıya kaçmayın. Yüzlerinde sürekli bir gülümseme olan insanlar endişeli ya da sahte görünebilir.



23. Genel olarak baktığımızda, erkekler kadınlardan daha çok kişisel alan ihtiyacı duyar. Örneğin, iki kadın arkadaşın birbirinden bir adımdan fazla uzakta oturduğunu ya da ayakta durduğunu görmek pek olası değilken, iki erkeği birbirine bu kadar yakın çok zor görürsünüz.



24. Ayakları içe basan yetişkinler; çocuksu, dağınık ve zayıf görünür. Ayakları dışa doğru bakarak yürüyen insanlar gergin izlenimi verir. Yürürken ayaklarınız düz olmalı (Biraz dışarı bakmalarında sorun yok.) ve asla ayaklarınızı sürümemelisiniz. Bu da sizin çocuksu ve dağınık görünmenize yol açacaktır.



25. Beden dilini etkili kullanmak sadece mesajınızı net bir şekilde vermenizi ve fark edilmenizi sağlayacaktır. Bir ilişkinin gelişimini ve gidişatını belirleyecek; kişilikler, planlar, diğer insanların etkileri gibi pek çok başka faktör var.



26. Geniş açılmış gözler, rahat ya da yukarı kalkmış kaşlar sizin karşınızdaki kişiye karşı ilgili görünmenizi sağlar.


27. Dans aslında ilkel ritüellere; insanların duygularını ifade etmek ya da tanrılarına bir armağan olarak dans ettikleri dönemlere kadar dayanır. Günümüzde dans, "Ben buradayım, dans ediyorum ve vay canına; ne kadar da enerji doluyum!" demenin. kendinizi göstermenin bir başka yolu.



28. Yalan söylemenin pek çok sözsüz işareti vardır. Burnu ovuşturmak bunlardan biridir ancak göz temasından uzak durmak uzak durmak ya da aşırıya kaçmak, kolları sımsıkı kavuşturmak, elleri saklamak, yüzün kızarması ve bedeni diğer kişiden uzaklaştırmak da bu işaretlerden sayılabilir.



29. Başkalarını sindirmek isteyen insanlar bunu aşırı göz teması, çeneyi havaya kaldırmak ve kendilerini büyük göstermek gibi kibirli jestleri kullanarak yapabilir. Diğerlerinin yokluğunda bu jestlerden biri, mutlaka kişinin baskın olduğu anlamına gelmeyecektir.




30. Bir Zorbayla Başa Çıkmak


● Dik durun. Bir zorbaya asla ondan korktuğunuz izlenimini vermek istemezsiniz. Omurganızı dikleştirin ve uygun olduğunda bacaklarınızı kalça hizanızda açarak durun.

● Ayaklarınız yere âdeta yapışsın. Bir zorba üzerinize geldiğinde asla gerilemeyin. Bu korktuğunuzun bir göstergesidir ve zorba bunu kullanarak size yapacağı eziyeti uzatacaktır.

Bakmaktan çekinmeyin. Göz teması sizin küçük cesur bir ruh olduğunuzu göstermenin bir başka yoludur.

Suratınızı sertleştirin. Çeneniz sıkı, kaşlarınız düz ve ağzınız da kapalı olsun. Yüzünüz ne kadar normal görünürse o kadar az korkmuş izlenimi verirsiniz.

 

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar