Bir Sunum Nasıl Yapılmalı?


Sunumunuza başlamadan önce öncelikle biraz rahatlayın. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. 

Raporunuzu, reklamınızı, sanatınızı ya da göstereceğiniz her neyse onu doğru konumlandırmak için önce odaya hâkim olmalısınız. Çalışmanız arkanızda durmalı ve eğer mümkünse seyircilerinize bir konuşma yapmadan önce gösterilmemelidir.

Konuşmanıza işle ilgili bir hikâyeyle başlayın. Konusu belki de bu fikrin, araştırmanın nasıl hayata geçtiğiyle ilgili olabilir ancak herhangi birinin bağlantı kurabileceği bir anekdot olmalıdır. Şimdi seyircilerinizle bir bağ kurabilmek için beden dilinizi kullanın. “Nasıl?” diye mi soruyorsunuz?


Odadaki belirli kişilerle göz teması kurun. Bu, üst yönetim oradaysa zor olabilir. Eğer sizi endişelendiriyorlarsa, önce birkaç samimi yüze odaklanın ama büyük patronlarla göz teması kurmayı da unutmayın.


Hareket edin. Bir oda dolusu insanın karşısına çıkmak yeterince zor; şimdi bir de sizden etrafta dolaşmanız mı isteniyor? Evet. Konferans masasının etrafında tur atmanız gerekmiyor, sadece arada sırada ileri geri birkaç adım atmanız yeterli olacaktır. Bu, aşırı heyecanlı görüneceğiniz anlamına gelmez, önemli olan uzun süre aynı yerde kalmamanız çünkü aksi takdirde bir korkuluktan farkınız olmaz.



Ellerinizi ve kollarınızı kullanın. Bu, yine sizin konforlu görünmenize yardımcı olacak bir harekettir. Arkadaşlarınıza bir şey açıklarken nasıl konuştuğunuzu hayal edin; büyük olasılıkla bazı el jestleri kullanıyorsunuz. Aynı şeyleri burada da yapın, sadece biraz daha yavaş ve yumuşak hareket edin, (Diğer bir deyişle, karate hareketleri yapmak yok.) böylece kimseyi ürkütmezsiniz.


İşinize hâkim olun. Sunum esnasında gözlerinizi işinize sabitlememeli, odadakilerle (belirli bir oranda) göz teması kuracak kadar samimi görünmelisiniz.


Heyecanınızı gösterin. Konuşmacı âdeta işkence görüyormuş gibi dururken bir sunumu beğenmek güçtür. Bu nedenle sahne sırası size geldiğinde kendinizden emin ve rahat görünün. Siz bu işle ilgileniyorsanız, başkaları da ilgilenecektir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar