Beden Dili - El Hareketleri -2-

Ellerimizi kullanarak yaptığımız hareketler beden dili konusunda oldukça önemlidir. Ellerimizi kullanarak karşı tarafa ne tür mesajlar ilettiğimizi birlikte inceleyelim:

- İşaret parmağımız sağ alın bölgemizdeyken baş parmağımızın çenemizin altında olması, karşımızdaki kişiyi eleştirel bir şekilde dinlediğimizi ifade eder. 
- Parmaklarımız ile yüzümüzde ritim tutma, sabırsız olduğumuzu, bir sıkıntı yaşadığımızı ifade eder. Tuttuğumuz ritim düzensiz ise sıkıntılı olduğumuzu, tuttuğumuz ritim düzenli ise konuya yoğunlaştığımızı ve ilgi gösterdiğimizi ifade eder. 
- Avuç işlerimiz yanağımızda ise mahzun duruş sergilediğimizi, sıkıldığımızı, ilgimizin dağıldığını, yorgun olduğumuzu, hayran olduğumuzu ifade eder. 
- Her iki elimizi de yanağa koymak, çaresiz olduğumuzu veya şaşırdığımızı ifade eder. 
- Elimizi yanağımıza koymak, eleştiri yapacağımızı, eleştirel duyduğumuzu, rekabete girmek istediğimizi ifade eder. 
-Baş ve işaret parmağımız ile çenemizi tutmak, karar verme sürecinde olduğumuzu ve değerlendirme yaptığımızı ifade eder. 
- Ensemizi ovuşturmak, kızdığımızı, anlatılan olaya katılmadığımızı ifade eder. Genel olarak olumsuz veya eleştirel durumlarda kullanılır. Ayrıca ortada bir yanlışlık varsa onu düzeltmek için de kullanılabilir. 
-Yumruğumuzu sıkmak, güçlü görünmek istediğimizi ifade eder. 
-Ellerimizi göğsümüz üzerinde kavuşturmak, karşımızdaki kişinin düşüncelerine katılmadığımızı ve savunma ihtiyacı duyduğumuzu ifade eder. 
- Ellerimiz ile bir yerlere dokunmak, kendimizi huzursuz hissettiğimizi, güvensiz hissettiğimizi ifade eder. Dokunduğumuz obje bize güven sağlar. Ya da öyle olduğunu düşünürüz. 
-Elleri kapalı konumda tutmak (cebe sokmak, elleri kavuşturma, yumruk yapma), karşımızdaki kişiye samimi olmadığımızı ifade eder. 
- Ellerimizi gizlemeye çalışmak, karşımızdaki kişiden bir bilgi sakladığımızı, bir şeyi açığa çıkarmak istemediğimizi, yalan söylediğimizi veya bir şey gizlediğimizi ifade eder. 
-Çatı hareketi yapmak ( her iki elimizin parmak uçlarının birleşmesi), kendimize güvendiğimizi, kibirli olduğumuza, üstün olduğumuzu, kendimizi kontrol etme isteğinde olduğumuzu ifade eder. 
-Ellerimizi ovuşturmak, olumlu beklenti içinde olduğumuzu, heyecanlı ve istekli olduğumuzu ifade eder. Kararımızı verdiğimizi, harekete geçmeye hazır olduğumuzu ifade ederiz. Ellerimizi hızlı ovuşturuyorsak karşımızdaki kişi için olumlu düşündüğümüzü, ellerimizi yavaş ovuşturuyorsak kendimizin bir çıkarı olduğunu ifade ederiz. 
- Baş parmağımızın işaret ve orta parmağımıza sürtünmesi, beklenti içerisinde olduğumuzu ifade eder. 
-Ellerimizi kenetlemek, gergin, huzursuz, mutsuz, sabırsız ve saldırgan olabileceğimizi ifade eder. 
-İki elimizin avuçları birleşik baş parmaklar işaret parmağımızdan ayrı ise, üstünlük sağladığımızı ifade eder. Genellikle üst mertebedeki kişilerin astlarına uyguladığı bir hareket türüdür. Burada sözün ve kuvvetin kimde olduğu belirtilmek istenir. 
- Ellerimizi önümüzde kenetlemek, masum olduğumuzu, zayıf veya çaresiz olduğumuzu ifade eder. 
-Ellerimizi arkada birleştirmek, üstün olduğumuzu, kendimize güvenimizin tam olduğunu ifade eder. Genellikle askerler, polisler ve aristokratlar tarafından çokça kullanılır. 
- Ayaktayken ellerimizi belimize koymak, harekete hazır olduğumuzu, saldırgan bir tutum içerisinde olduğumuzu ifade eder. Bu harekete iş bitirici vuruş hareketi de denilebilir. Genellikle "benden uzak dur bana bulaşma" mesajı verir. Bağımsızlık hareketidir. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar