Motivasyonumuzu Artıran Unsurlar

 

 



Motivasyon Nedir?

Motivasyon kısaca bir işi yapabilmek için içimizde oluşan istektir.

 

MOTİVASYONUMUZU ARTIRAN UNSURLAR


1. Hedef Belirleme

Motivasyon artırma konusunda en önemli konu hedef belirlemedir. Kendimizi hangi iş için motive ettiğimizi bilirsek yolumuzu daha kolay buluruz. Hem iş hayatımızda hem de sosyal yaşantımızda ne yapmak istediğimizi, bu hedefimiz ile nereye varmak istediğimizi biliyorsak motivasyon konusunda ilk adımımız atılmış demektir.

 

Hedefimizi belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli husus  hedeflerimizi bölebilmektir. Büyük hedefe birden ulaşamayız bunun için kendimize önce küçük hedefler koymalıyız. Küçük hedefleri başardıkça büyük hedefe doğru yaklaşırız.

 

2. Ödüllendirme

Kendimize hedef belirlerken o hedefin hemen ulaşılabilir olacağını düşünmemeliyiz. Birden büyük bir başarı elde edemeyiz. Böyle durumlarda küçük başarılarımızı ödüllendirmeliyiz. Çünkü küçük başarılarımız ile büyük başarılara yaklaşabiliriz. Ödüllendirme sistemimizi bağımsız çalışıyorsak tek başımıza, takımca çalışıyorsak takım olarak beraber birbirimizi ödüllendirmeliyiz. Ödüllendirme yaparken ödüllerin orantılı olmasına özen gösterelim.

 

3. Rol Model Bulmak

 Eğer belirlediğiniz hedefinize daha önceden ulaşmış insanlar varsa onların yaşam hikayelerini okuyup kendinize bir yol haritası çizin. O insanları birebir taklit etmek yerine sadece örnek alınız. Sizden öncekiler nerelerde hata yapmış öğrenip o hataları tekrarlamamaya özen gösterin. Ve kendinize başaracağınıza yönelik daima inanın. Okuyacağınız yaşanmış hikayeler sizi motive etme konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca bu hikayelerdeki insanların özellikleri ile kendi özelliklerinizi karşılaştırma imkanı da bulabilirsiniz. Zayıf yönlerinizi görüp düzeltme imkanınız olur.

 

4. Eğitim

Öğrendiğiniz bilgileri hayatınızda kullanmaya, o bilgileri tekrar etmeye özen gösterin. Böylece tekrarlanan bilgiler akılda daha kalıcı olur ve belki bir bakarsınız bu bilgiler hayatınızın pusulası olur. Yaşınız ilerledikçe öğrendiğiniz bilgilere yönelik bakış açınız da değişiyor olacaktır.

 

Hem bilimi takip etmek hem de kendimize yeni bir şeyler katmak kişisel gelişimimizi, sosyal hayatımızı ve iş hayatımızı pozitif yönde etkileyecektir.

 

5. Ekip Çalışması

Eğer ekip çalışmasının içerisindeysek kendi iç motivasyonumuza ve iş arkadaşlarımızın iç motivasyonlarına önem vermeliyiz. Çünkü motivasyon düşük olursa kaliteli bir iş ortaya çıkmaz. Ayrıca iş arkadaşlarımızın motivasyonlarının düşük olması bizi de olumsuz etkiler. Eğer kaliteli bir iş, bir çalışma yapmak istiyorsak iş arkadaşlarımızla bir araya gelip motivasyonumuzu nasıl artırabileceğimizi konuşup, onların da bu işi yaparken istekli olmalarına ve bir yarar sağlayacaklarına yönelik yardımcı olmalıyız.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar