Hedef Uygunluk Kriterleri

Hedef Nedir? 

Hedef kavramını kısaca bireyin ulaşmak istediği amacı, isteği ve arzusu diye özetleyebiliriz. 

Hedef Uygunluk Kriterleri Nedir? 

Hedefin nasıl olması gerektiğini belirten kriterlerdir diyebiliriz. 

Hedef Uygunluk Kriterleri

1. Hedefin Olumlu Biçimde Tanımlanması

Hedef belirlerken herkes gibi sonucun olumlu olmasını isteriz. Ama bazen beynimizde olumsuz düşünceler yer edinebiliyor. Burada önemli olan olumsuz düşünceleri azaltmak veya hiç yer vermemeye özen göstermektir. Hedefinizi olumlu cümleler ile tanımlamaya çalışın. 

2. Hedefleriniz Sizin Denetiminizde Olsun

Hedefinizi belirlemek ve bu hedefi gerçekleştirme inisiyatifi sadece sizin elinizde olsun. Başkasına muhtaç olmayın. Hedeflerinizi siz belirleyin, başkasının belirlediği hedeften gitmeyin. Hedefleriniz için sorumluluk almaktan çekinmeyin. 

3. Hedefin Somutlaştırılması ve Başarı ile Kanıtlanması

Hedeflerinizi daima somut ve detaylı olacak şekilde tanımlayın. Kendinize Hangi işte çalışmak istiyorum? Şeklinde bir soru sorarsanız hedefinizi somutlaştırmış olursunuz. 

4. Hedefinizin Büyüklüğünün Uygun Olması

Hedefiniz küçük olduğunda onu gerçekleştirmek için motivasyonunuz az olabilir. Bu yüzden motivasyonunuzun yüksek olması için kendinize büyük hedefler seçin. 

5. Hedefinizin Diğer Alanlar İle De Uyumlu Olması

Sizin belirlediğiniz hedef sadece sizi etkilemez. Ailenizi etkiler, çevrenizi etkiler, sosyal çevrenizi, iş çevrenizi vb. gibi çevrelerinizi etkiler. Bu yüzden belirlediğiniz hedefleriniz yaşamınızı etkileyen diğer alanlarla, çevrenizdeki insanlarla uyumlu bir halde olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar