İnsanları Okumak / Jo-Ellan Dimtirius / KİTAP ALINTILARI -3-

 





1. Yaptığımız seçimler mali durumumuzu, medeni halimizi, bilinç düzeyimizi ve bazı durumlarda beklenmedik özelliklerimizi ortaya çıkarabilir.

2. Çoğunlukla, bir evin dışı içinden çok farklı görünür. Bu farklılık, genellikle evin sakinleri için neyin daha önemli olduğunu anlatır: Dış görünüm ya da kendi rahatları ve estetik değerleri.

3. Evin tarzı, genellikle ev sahibinin kişiliğiyle ilgili ipuçları verir; ancak bunun istisnaları da vardır. Ancak büyük ölçüde, geleneksel mobilyalar hayata dair geleneksel görüşleri yansıtırken modem ya da olağandışı dekorlar daha açık, deneysel görüşleri yansıtır. Mobilya tercihleri, kişinin geçmişini de yansıtabilir. Eğer kırsal bir alanda büyüdüyseniz, o bölgenin tarzında mobilyalar tercih edebilirsiniz.

4. Kokular size kişinin ilgi alanlan (sözgelimi aşçılık ya da bahçıvanlık), sigara ve alkol kullanımı, evcil hayvanı ya da küçük bir çocuğu olup olmadığı ve hatta sağlık durumu ile ilgili ipuçları sunar.

5. Birisinin çevresine yaydığı güzel koku ya da engellemediği kötü koku, hayal edebileceğinizden çok daha fazlasını anlatabilir. Evi temiz olmayan insanlar kişisel temizlik konusunda da aynı eğilimdedir. Güzel kokulu, insanı çeken evleri olan insanlar sosyal açıdan daha becerikli, başkalarına karşı ve onlar tarafından nasıl algılanacağı konusunda daha düşünceli ve hassastır.

6. Ucuz, sert, düz beyaz peçeteler seçen insanlar muhtemelen tutumlu, pratik, dış görünüme önem vermeyen ve kendisi ya da başkalarının rahatı için para harcamak istemeyen insanlardır.

7. Oturma odasının ortasına konulmuş büyük ekran bir televizyon, bir köşeye konulmuş küçük bir televizyon gibi, kişinin öncelikleri konusunda doğrudan bir mesaj vermektedir. Plaklar ve CD’ler, kişinin müzik zevkini, mumlar ise romantik ya da hassas bir tarafı yansıtır. Vitaminler, sağlığa duyulan ilgiyi gösterir. Spor malzemeleri, silahlar, müzik aletleri ve benzer şeyler kişinin ilgi alanlarını ve hobilerini açığa vurur.

8. Eğer bir evde güvenlik lambaları, pencere parmaklıkları, alarm sistemi, kapıda “Dikkat Köpek Var” işareti ve çeşitli kilitler varsa orada yaşayan kişinin güvenlikle belki de paranoyaklık ölçüsünde ilgili olduğuna iddiaya girebilirsiniz. Aynı şekilde, Noel dekorasyonları, salıncak setleri ve oyuncakların bulunması kişinin aileye dayalı bir hayat tarzı ve değerleri olduğu anlamına gelir.

9. Kitaplar ve diğer okuma materyali:  Kişinin okuduğu şey, bir evin sunabileceği en bilgilendirici nesnelerden biri olabilir, özellikle okudukları ona özgüyse.

10. Kişi ister poster isterse orijinal bir yağlıboya resim alsın, yaptığı seçimle mizacını, ilgi alanlarını, geleneksel olan ya da olmayan değerlerini ve çok daha fazlasını açığa vuracaktır.

 


 






11.  Çiçek ve bitki bakmak için zamanını, enerjisini ve parasını harcamaya istekli bir kişi muhtemelen duygusal, güzelliklere duyarlı ve konukseverdir.

12. Diğer yanda, sağlıksız ve kuruyan çiçekler ve bitkiler de sahiplerinin duyarsız, özensiz ya da çok meşgul olduğu anlamına gelebilir. Genellikle evin kalan kısmı da aynı düzensizlik içindedir.

13. Güvenlik sistemleri ya da belirli bir organizasyona üyeliği anlatan işaretlerin tümü, belirli bir dine ait olması gibi, kişinin geçmişi, inançları ve öncelikleri konusunda faydalı ipuçları sağlar.

14. Arabalarımız bizimle ilgili çok şey anlatmaktadır - yalnızca paramız değil, aynı zamanda önceliklerimiz, ilgi alanlarımız, işimiz ve kişiliğimizle ilgili.

15. Bir arabayı değerlendirirken, hangi bölgede kullanıldığına, sahibinin işine, ailesine ve hobilerine uygunluğunu göz önüne alın.

16. Her araba, onu seçen kişiyle ilgili çok farklı şey anlatır. Pahalı ve üç yüz beygir motor gücünde bir spor araba, ona sahip olan kişinin statüye önem veren, saldırgan ve bencil olduğunu anlatır. Altı silindirli bir minivan pratikliği, tutumluluğu ve rahata düşkünlüğü anlatır.

17. Bir evdeki ya da ofisteki materyal gibi, insanların araçlarına eklediği ekstralar onların ilgi alanları, öncelikleri ve değerleri konusunda diğer bir bakış açısı sağlar.

18. Bir insanın arabasına nasıl baktığı, genellikle onun önceliklerinin açık bir işaretidir.

19. Kişi özgür iradesiyle bir yerde ne kadar çok zaman geçirmeyi tercih ediyorsa, o çevre kişinin inançlarını o kadar çok yansıtacak ve davranışlarının habercisi olacaktır.

20. Bazen bir kereye mahsus yapılan bir çevre seçimi bile, kişiyle ilgi çok şey anlatabilir.

 

 



21. Arkadaş olduğumuz, evlendiğimiz, işe aldığımız, kendisi için çalıştığımız ve sosyalleştiğimiz insanlar çevremizi oluşturur. Bu insanlar, genellikle kim olduğumuzu ya da kim olmak istediğimizi yansıtır; çünkü onları büyük ölçüde seçebiliriz.

22.  Sözgelimi mahkeme salonunda olduğu gibi, bir insanı okuduğunuz her yerde onun arkadaşlarım, güvendiği kişileri, iş ilişkilerini ve eşini not edin - özellikle bir insanın çevresindeki herkes tek bir kategoriye giriyorsa.

23. Eğer birisi iyi tanıdığı bir çevredeyse ancak yine de ürkek ve rahatsız görüyorsa, bu kişinin son derece utangaç ya da güvensiz olduğu sonucuna varabilirsiniz; belki de bu kişi, geçici kişisel sorunlar yaşıyordur.

24. Birisinin özel çevresi ile herkese açık çevresi arasındaki ayrıma dikkat edin: İş yeri çevremiz, bu konuda söz söyleme şansımız ölçüsünde, genellikle başkalarının bizi nasıl görmesini istediğimizi diğer şeylerden daha fazla anlatır. Evimizin kişiselliği içinde yarattığımız çevre, genellikle gerçekten kim olduğumuzu anlatır.

25. “Nerede oynamayı seçtiklerini” sorun: İnsanların boş vakitlerini geçirmekten hoşlandıkları yerler - beysbol sahası, caz bar, alışveriş merkezi, pahalı restoranlar, kütüphane-onların ilgi alanlarının ve değerlerin ne olduğunu anlatır.

26. İnsanlar geçmişte olumlu tecrübeler yaşadıysa, aynı hikayeleri tekrarlama eğilimindedir. Daha önce başka insanların güldüğü, dinlediği ya da etkileyici bulduğu hikayeleri diğerlerinin de beğeneceğini umar.

27. İnsanlar bildikleri şeye bağlı kalmaya çalışır, çünkü o şeyi güvenilir ve yakın bulur.

28. Arada sırada yalan söyleyen birisi, çoğumuz gibi, istenmeyen bir durumdan kaçınmak ya da yanlış ve utandırıcı bir şeyi itiraf etmemek için yalan söyler. Yine çoğumuz gibi, yalan söylemekten hoşlanmaz ve bunu yaptığında çok rahatsız hisseder. Bu tür bir kişi kendisini rahatsız hissettiğinden, genellikle görünümü, beden dili ve sesi bu yalanı ele verir.

29. Aslında, arada sırada yalan söyleyen birisi kolaylıkla doğrulanabilecek bir konu hakkında yalan söyler.

30. Sıklıkla yalan söyleyen birisi, ne yaptığının farkındadır; ancak buna arada sırada yalan söyleyen birisi kadar aldırmaz, dolayısıyla daha sık yalan söyler. Pratik, her şeyi mükemmelleştirir: Sıklıkla yalan söyleyen bir insanın görünümü, beden dili ve sesi yalanlarını pek ele vermez. Ayrıca, yalan söylemeye pek aldırmadığı için, tipik stres bulguları da pek görünmez.






31. Alışkanlık olarak yalan söyleyen insanlar o kadar sık yalan söyler ki, çoğu zaman ne yaptığının farkında değildir. Çoğu durumda, eğer gerçekten üzerinde düşünürse yalan söylediğinin farkına varır. Ancak söylediği şeyin doğru ya da yanlış olmasına pek önem vermez. Yalnızca aklına geleni söyler.

32. Alışkanlık olarak yalan söyleyen birisinin sunduğu fiziksel ve sözel ipuçları belirlemek güç olsa da, tutarsızlıklarını tespit etmek daha kolaydır. Bu tür bir insanı dikkatlice dinleyin ve kendisiyle çelişip çelişmediğini ve sözlerinin anlamlı olup olmadığını kendinize sorun.

33. Profesyonel bir yalancı, yalanı üzerinde düşünür ve tam olarak ne söyleyeceğini, nasıl karşılanacağını, müşterinin bunu kolaylıkla doğrulayıp doğrulayamayacağını bilir. Yalan söyleyen kişinin sesi, beden dili ya da görünümü bu iyi hazırlanmış bir yalanı ele vermez. Söylenen yalan, gerek içerik gerekse mantıksal bütünlük olarak tutarlıdır. Bu yalanı tespit etmenin tek yolu, yalan söyleyen kişinin sözlerini tamamıyla bağımsız kaynaklarla kontrol etmektir.

34. Kişinin başkalarının yanında ne kadar rahat davrandığına, merdiven ve kapı gibi zorluklar karşısında engeliyle nasıl başa çıktığına bakın. Bir insan çevresine ne kadar hakim olursa, engelinin ona hükmetmesine izin vermek yerine engeli ile hayatını entegre etmesi o kadar büyük bir ihtimaldir.

35. Her fiziksel engelin - bu bir kalp sorunu, felç, epilepsi ya da. kekeleme vb. olabilir - özel bir gözle görülmesi gerekir. Bir engelin kişiyi tasvir ettiğini düşünmek, akılsızca olacaktır. Aynı şekilde, ciddi bir engelin o kişinin hayat tecrübesi ve davranışları üzerinde kendine özgü bir etki yaratacağını görmezden gelmek de saflık olacaktır.

36. Birisinin davranışında ani bir değişilik gördüğünüzde hastalık, yorgunluk ya da stres işareti arayın. Eğer bu kişinin davranışını söz konusu şeylerin etkilediğini düşünüyorsanız, sorunun tam olarak ne olduğunu öğrenin. Kişinin beden dilini ve ses tonunu dikkatlice inceleyerek bunu anlayabilirsiniz - eğer aranızda bir yakınlık varsa, basitçe sorabilirsiniz.

37. Pek çok insan birisinin “kültürel geçmişini” göz önüne alırken, yalnızca ırk ya da etnik kökeni düşünür. Aslında, kültürel geçmiş çok daha fazlasıdır. Bu, benzerlerden oluşan her grubun etkisidir. Elbette ırk, etnik köken ve milli orijin bizi etkiler; ancak dini geçmişimiz, yaşımız, bölgesel orijinimiz, ekonomik geçmişimiz ve cinsel eğilimimiz de etkide bulunur.

38. Bir insanın kültürel geçmişine vereceğiniz önem, kişinin bulunduğu kültürde ne kadar kök saldığına bağlıdır.

39. Birisinin belirli bir kültürel etki altında olduğu anlaşıldığında, o etkinin doğasını ve derecesini öğrenin ve bu bilgiye dayanarak kişinin bakış açısını şekillendirmekteki önemini ölçmeye çalışın.

40. Asperger sendromunu çeşitli düzeylerde taşıyan insanların sayısı düşündüğümüzden çok daha fazladır. Çoğumuz, bu insanların saygısız ya da daha kötüsü olduğunu düşünürüz. Aslında, bu insanların en büyük korkularından biri onlardan hoşlanmayacağımız ve arkadaşımız olmalarını istemeyeceğimizdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar