Karşımızdaki İnsanı Neden Az Dinleriz?




 

İletişim kurarken sıklıkla başımıza gelen belki de en önemli olaylardan birisi ‘’karşımızdaki insanı dinlememektir.’’ Bunun sonucunda karşımızdaki kişi ile yanlış anlaşılmalardan dolayı bir münakaşa içerisine girebiliyoruz.  Peki neden karşımızdaki insanı veya insanları dikkatlice dinleyemiyoruz ?

 

Bunun belki de en önemli nedeni o gün kendimizi kendi duygularımıza kaptırdığımızdan, kendimize dönük olmamızdan kaynaklanır. Bir düşünün ; öfkeliyken karşınızdaki insanı dinlemek ister misiniz? Veya ağlarken, hüzünlüyken birini dinlemek ister misiniz?

 

Karşımızdaki insanı dinlemememizin bir diğer nedeni o esnada duygularımızı kontrol edemiyor oluşumuzdur. Karşımızdaki kişi her ne kadar sevinçli konulardan bahsetse bile biz o gün üzgünsek o etki bize geçmez ve karşımızdaki insanı yüzümüz asık dinleriz. Bu yüzden belki de karşımızdaki kişi anlattıklarının bizim lehimize bir konu olmadığını düşünebilir.

 

Eğer konuşan kişiyi sevmiyor veya anlattıkları bize uymuyorsa hep onu eleştirmek isteriz. Eleştirmek için neden ararken karşımızdaki insanın söylediklerine dikkat etmeyiz.

 

Karşımızdaki insanın söylediklerini, bazen konuşma hızı ve düşünce hızı arasındaki farktan dolayı dikkatli bir şekilde dinleyemeyiz.

 

Bir çoğumuzun dikkatinin çabuk dağılması da karşımızdaki insanın dediklerini dinleyemiyor oluşumuzun bir diğer nedeni olabilir.

 

Karşımızdaki insan çok fazla terimsel kelime, bilgi içeren bir konu, çok ayrıntılı bir olay anlatıyorsa beynimiz aşırı bilgi yüklenmesinden dolayı yorulur ve dinleme oranımız düşer.

 




Bazen konuşma yapılan mekan tam dinleme durumuna uygun olsa bile o mekanın çevresi fazla gürültülü ise dinleyiciler konuşmacıya çok fazla odaklanamazlar.

 

Konuşmacının seçtiği konu bazı kesimlerin huzursuz olmasına neden oluyorsa dinlenme oranı oldukça düşer.

 

Eğer can kulağı ile dinlenilmek istiyorsak, biz de karşımızdaki insanları can kulağı ile dinlemeli, hitap edeceğimiz kitleye uygun konular seçmeli, karşımızdaki insanları çok bilgi ile boğmamalı ve konuşmamıza sohbet havası katmalıyız.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar