Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Özel Önlemler



İşletmelerin, işçilerin meslek hastalıklarına yönelik alması gereken özel önlemler vardır. Bu önlemler kendi aralarında, 

🌟 Kimyasallara karşı alınması gereken önlemler 
🌟 Tozlara karşı alınması gereken önlemler
🌟 Bulaşıcı hastalıklara karşı alınması gereken önlemler olarak üçe ayrılır. 


1.Kimyasallara Karşı Alınması Gereken                               Önlemler 


🌟  Kurşunla çalışmalar yapılacağı esnada bu işin sonucunda oluşacak toz, duman, buhar gibi kaynaklarının zararsız hale gelmesi için buna yönelik aspirasyon sistemleri kurulmalı ve düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. 


🌟  Kurşunla çalışmaların yapılacağı yerlerin ve/veya bölümlerin tabanları kaygan olmamalı, su geçirmez olmalı ve kolayca yıkanabilecek malzemeden yapılmalıdır. 


🌟  Kurşunla çalışan işçiler, üç ayda bir düzenli sağlık muayenesine tabi tutulmalıdır


🌟  Cıva çalışmaları yapılan işyerlerinin tabanı cıvadan etkilenmeyecek, su geçir-
meyecek, düz ve mümkünse pürüzsüz malzemeden yapılmalıdır. 


🌟 Ensektisit (böcek ilacı) üretiminde, onun paketlenmesinde ve o ürünün uygulandığı işlerde çalışan işçilere, kullandıkları ve üretiminde çalıştıkları maddeye yönelik o maddenin zehirlilik derecesi ve işçilere kişisel korunma yolları öğretilmelidir. 


🌟 Ensektisitle (böcek ilacı) temasa geçen işçiler, bu işi yapacakları esnada başlarını da koruyan temiz ve su geçirmez bir tulum giymelidir.


🌟  İşçilere işlerini bitirdikten sonra onlara yıkanıp temizlenme imkânı sağlanmalı ve kullanılan maddeden etkilenmemeleri için  onlara sıcak su ve sabunla yıkanma mecburiyeti konmalıdır. 


2. Tozlara Karşı Alınacak Önlemler


🌟 Yapılan işler sonucu aşırı tozlu bir ortam oluşmasına neden olan işyerlerinde genel havalandırma ve aspirasyon sistemi
ile tozun, iş ortamına yayılmasını önlemek için su perdeleri, vakum ve uzaktan kumanda sistemleri kurulmalıdır.


🌟 Tozlu ortam oluşmasına neden olan işler ya kapalı sistemde yapılmalı ya da bu işler işyerinde meydana gelen diğer işlerden tecrit edilerek yapılmalıdır. 


🌟  Tozlu ortam oluşturan işlerin yapıldığı ortamın tabanı işin özelliği ve teknik imkânları dikkate alınarak ıslak bulundurulmalı, eğer delme işleri olacaksa bu işlerde toz çıkmasını önlemek amacıyla yaş metotlar uygulanmalıdır. 


🌟 Tozlu işlerde çalışan işçilere, yaptıkları işe uygun olacak kişisel korunma araçları ve maskeler verilmelidir. 


• Tozlu işlerde çalışan işçilere, periyodik olarak sağlık muayeneleri yapılmalı
ve altı ayda bir göğüs radyografileri alınmalıdır. 


3. Bulaşıcı Meslek Hastalıklarına Karşı                        Alınacak Önlemler


🌟 Şarbon hastalığına (şarbon hastalığı: koyun, sığır ve keçi gibi ot yiyen hayvanların hastalığıdır.)  bulaşmasına neden olabilecek deri, yün, kıl vb hayvansal maddeler ya da kullanılacak paçavralar, uygun usuller uygulanarak temizlenip sterilize edilmeli ve yıkanıp
kurutulmalıdır. 

🌟 Bulaşıcı meslek hastalığına neden olabilecek işyerlerinde meydana gelecek toz ve atıklar aspirasyon sistemi ile toplanıp yok edilmeli veya antiseptik maddeler kullanılarak ıslatıldıktan sonra bu atıklar yakılmalıdır. 


🌟  Tetanos tehlikesi bulunan işlerde çalışacak bütün işçilere antitetanik aşı yapılmalı, iş esnasında işçinin başına gelen parçalanmış, ezik ve toprakla bulaşmış yaralanmalarda, serum antite-
tanik uygulanmalıdır. 



🌟 Brusella hastalığı tehlikesi bulunan işlerde çalışan
işçiler hastalığın bulaşma riskini azaltmak için aşılanmalıdır. 



🌟 Mesleki deri hastalığı olarak anılan ankilostomyaz hastalığına neden olan yeraltı işleri, madencilik, taşcılık, tuğla ve kiremitçilik ve tünel kazması gibi işlerin yapıldığı ortamların tabanları kuru olmalı ve eğer gerekiyorsa yerlere tuz serpilmelidir. 


🌟  Akciğer tüberkülozonun bulaşmasın neden olabilecek işyerlerinde hastalığın yayılmasının önlenmesi için hijyenik, tıbbi ve teknik koruyucu önlemler alınmalıdır.


3.1. Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Alınacak                              Önlemler



🌟 İşyerlerinde kullanılacak içme ve kullanma suları, sterilize veya dezenfekte edilmelidir. 


🌟 İşyerleri ve, eğer varsa işçi konutlarında sivrisinek, sinek, tahtakurusu, pire, fare vb. hayvanların yok edilmesine yönelik gereken temizleme önlemleri alınmalı, 
ensektisit ve rodentisit uygulamaları yapılmalıdır. 


🌟 Hastalıkların bulaşma ihtimali olan işyerlerinde veya işlerde, o işlerde çalışan işçilere uygun koruyucu elbise,
çizme gibi gereken malzemeler verilmeli, maden ocakları, yeraltı vb. işlerde meydana gelecek derinden bulaşma tehlikesine karşı işçilerin çıplak ayakla çalışmaları önlenmelidir.


3.2. Fizik ve Mekanik Faktörlere Karşı                      Alınacak Önlemler


🌟  İşyerlerinde gürültü çıkaran makineler monte edilecekleri zaman işyeri tabanı da, oluşacak titreşimi ve sesi azaltacak malzeme veya sistemle yapılmalıdır. 


🌟 Gürültülü olarak değerlendirilebilecek işyerlerinin duvarları, sesin yansımasını önleyebilen malzeme ile kaplanmalı ve işyerleri, çift kapılı, çift pencereli inşa edilmelidir. İşyerinin duvarları, ses geçirmeyecek malzeme ile yapılmalıdır.



🌟 Titreşim yapan aletler ile çalışan işçilere, işe alınırken genel sağlık muaye-
neleri yapılmalı, işçilerin özellikle kemik, eklem ve damar sistemleri incelenmeli ve incelenen bu sistemlerle ilgili bir hastalığı ve/ veya rahatsızlığı olan işçiler bu işlere alınmamalıdır. 


🌟 Enfraruj (kızıl ötesi) ışınlar saçan kaynaklar kullanılan işlerde bu ışınları geçirmeyecek ekranlar kullanılarak bu işler tecrit veya otomatik kapaklarla teçhiz edilmelidir. 


🌟 Enfraruj  (kızıl ötesi) ışınlar saçan işlerde çalışacak işçilere, bu ışınların geçmemesini sağlayacak gözlük-
ler ile diğer uygun olabilecek kişisel korunma araçları verilmelidir. 


🌟  Doğal veya yapay radyoaktif ve radyoiyonizan maddeler ile yapılacak işlerde, işçilerin ne miktarda radyasyon aldıkları, özel cihazlarla ölçülmeli, bunlar en geç ayda bir defa değerlendirilmelidir. 
Eğer işçinin aldığı radrasyon, izin 
verilen dozun üstünde bulunursa işçi bir süre bu işten uzaklaştırılmalıdır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar