Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Genel Önlemler





1.Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Genel Önlemler


Meslek hastalıklarına karşı alınabilecek önlemler genel ve özel önlemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel önlemler aşağıdaki gibidir: 


✔️  İşyerlerine, meslek hastalıkları listesinde kayıtlı maddelerden dolayı hastalanma ve zehirlenmelere yönelik alınması gereken tedbirleri gösteren özel afişler asılmalıdır.

✔️ İşletmeler, meslek hastalıkları listesinde kayıtlı maddeler ile çalışıyorlarsa bu maddelerin özellikleri, zararları ve korunma çareleri hakkında çalışanlarını eğitmelidirler.

✔️ İşyerlerinde kullanılan zararlı ve zehirli maddeler teknik imkân dahilinde değiştirilebiliyorsa daha az zehirli ve zararlı olacak maddelerle değiştirilmelidir. 

✔️ İşyerlerinde zararlı ve zehirli maddeler ile yapılan işler kapalı sistemle yapılmalı, bu işyerlerinde yeterli havalandırma sağlanmalı, iş yapıldıktan sonra ortaya çıkan atıklar zararsız hale getirilip o şekilde dış çevreye bırakılmalıdır.

✔️ Çok zehirli olarak nitelendirilebilecek maddelerin kullanılacağı işyerlerinde, bu maddelerin olduğu bölümler diğer bölümlerden uzak olmalı ve ortaya çıkabilecek etkileri azaltılmalıdır. 

✔️ Zehirli toz, duman gibi  maddelerin kullanıldığı işyerlerinin havası nemli olmalı, işyerinin tabanı, tezgahları ve duvarı yaş bulundurularak, zararlı madde olarak nitelendirilebilecek toz, duman gibi maddeler yapılmamalı, eğer o maddeler oluştuysa bu tarz işler genel ve lokal havanlandırma kullanılarak yapılmalıdır. 

✔️ Zehirli toz, duman gibi maddelerin kullanıldığı işyerlerinde, işçilerin güvenliği ve onların sağlığını korumak için işçilere  kişisel korunma araçları verilmeli, bu araçların kullanımları öğretilmeli ve bu araçlar gerektiğinde temin edilmelidir. 

✔️ İşçilerin meslek hastalıklarından korunması için onların işe giriş ve işe yerleştirme süreçlerinde muayeneleri düzenli yapılmalı, kullanılacak maddelere karşı hassas olanlar bu tarz işlerde 
çalıştırılmamalı, onların yerine işe uygun olan kişiler yerleştirilmelidir. Ayrıca bu tarz işlere yerleştirilen işçiler, maruz kalacakları tehlike ve zararların özelliklerine göre belirli aralıklarla sağlık muayeneleri ve laboratuvar araştırmaları yapılmalıdır. 

Kaynak : Anadolu Üniversitesi - İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Kitabı 





Yorumlar

Popüler Yayınlar