Endüstri / Örgüt Psikolojisi


1. Psikoloji Nedir?

Psikoloji, insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin incelenmesidir. 

1.1. Endüstri / Örgüt Psikolojisi Nedir? 

Endüstri / örgüt psikolojisi, çalışma ortamındaki çalışanların davranışlarının araştırılması ve değiştirilmesi gereken çalışma davranışını değiştirmek için psikolojideki ilkelerin uygulanmasıdır. 


1.2. Endüstri / Örgüt Psikolojisinin                                   Hedefleri 


Endüstri - Örgüt psikolojisinin iki hedefi olduğu söylenebilir. Bunlardan ilki, insanların çalışma davranışları hakkında bilgileri arttırmaya yönelik araştırmalar yapmak; ikincisi ise, araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bilgileri, çalışma davranışlarını, iş çevresi ve işçilerin psikolojik durumlarını geliştirmeye yönelik uygulamaktır. 

Endüstri - Örgüt psikolojisinin bilimsel hedefinden bahsedecek olursak, çalışanların çalışma ortamındaki davranışlarının tüm yönlerinin anlaşılması ve incelenmesini sağlamaktır. 


Endüstri - Örgüt psikolojisinin uygulama hedefi ise, psikolojik ilkelerden ve psikolojik araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bilgilerin çalışma davranışına uygulanmasını sağlamaktır. 


1.3. Endüstri - Örgüt Psikologlarının İşgören Bulma Ve Yerleştirme Yöntemleri


Bazı endüstri- örgüt psikologları işgören bulmak ve yerleştirme yöntemi olarak, işgörenlerin nasıl yetiştirileceği, geliştirileceği ve onların iş performansının incelenmesi gibi personel fonksiyonlarını incelerler.


Bazı endüstri- örgüt psikologları, işçi duyguları şeklinde anılan işe olan ilgi, işe karşı oluşan motivasyon, iş tatmini ve stres gibi çalışma davranışını etkileyen psikolojik süreçleri incelemektedir.


Bazı endüstri- örgüt psikologları ise, iş yerinde bulunan nezaretçiler ve astlar arasında oluşan ilişkiler ile işgören gruplarının işi yerine getirebilmeleri için nasıl uyum sağlamaları gerektiğini kapsayan grup iş yerindeki meydana gelen grup süreçlerini incelemektedirler. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar