İletişim Mesafeleri

 



Gerek kendimizin gerekse de çevremizdeki insanların kişisel bölgeleri vücudunun bitişiğinden başlar ve çeşitli faktörlere göre değişir. Bu mesafeler dört bölgeden oluşmaktadır.


1.  0-25 cm Mahrem Alan (Özel Alan) 


İnsanlar bu alanda kendilerine hayali bir alan çizip, karşısındaki insan o mesafeyi az da olsa geçtiğinde kendisini rahatsız hissettiği alandır. Bu mesafe bizim vücudumuzdan 25 cm kadar olan uzak olan mesafedir. 


Mahrem alan kültürlerel çevreler arasında değişiklik göstermektedir. Kalabalık nüfusu olan yerlerde yaşayan insanların mahrem alan mesafesi daha kısa, az nüfusa sahip ve kırsal kesimde yaşayan insanların mahrem alan mesafesi daha uzundur. 


Bu alana kendimize yakın gördüğümüz kişileri dahil ederiz. Bu kişiler ailemiz, yakın dostlarımız ve çocuklarımız olabilir. 



 

2. 25-100 cm Kişisel Alan


Bu alana iş yerinde çalıştığımız arkadaşları, dostları ve bizimle yakın bağlantısı olan kişileri dahil ederiz. Burada  da  dahil edeceğimiz kişileri seçmekteyiz. Bu mesafe 25 cm’den başlayıp 1 metreye kadar gidebilen mesafedir.


3.  1-2, 5 m Sosyal Alan


Bu mesafeyi daha İş görüşmelerinde, yeni tanıştığımız ya da az tanıdığımız kişilerde kullanırız. Bu mesafede karşımızdaki kişinin mimiklerini, ruh halini rahat bir biçimde izleme şansına sahibiz. 



4. 2,5 m + Genel Alan (Kamusal Alan)


Bu mesafe daha çok seminerlerde, konserlerde, insanlara hitap etmek için kullanılacak alanlarda, Avm’lerde kullanılmaktadır. Bu alandaki mesafe 2,5 metreden daha uzun veya 2,5 metredir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar