Dijital Göçebelik



Günlük hayatımızda birçok duymadığımız kelimeler ile karşılaşabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi de dijital göçebelik. İnsanın aklına ilk olarak internet ortamında başka bir ülkede okumak, çalışmak vs. gibi düşünceler gelse de aslında bu birçok kişinin hayal edebileceği bir çalışma biçimidir. Burada diiital göçebe olarak bahsedilen kişi aslında hem işini yapmış oluyor hem de kendine zaman ayırabiliyor. 

-Peki nedir bu dijital göçebelik?

Dijital göçebeliği kitabi bir şekilde tanımlayacak olursam bir ofis ortamına bağlı kalmadan internet ortamında da yapılabilen işlerin (e-ticaret, grafik tasarım, Web tasarım vs.) gerçekleştirilebilmesidir. Burada dijital göçebemiz işini isterse Türkiyede isterse de hayal ettiği yabancı bir ülkede tamamlayabilir ama tek şart interneti ve internete bağlanabilen bir cihazı olsun.

- Peki dijital göçebelik masraflı mıdır?

Tabiki masraflıdır. Çünkü işimizi yabancı bir ülkede yapmak istiyorsak orada barınmamız, karnımızı doyurmamız, kendimize vakit ayırmamız için birtakım masraflar yapmamız gerekecek. Bunun yanında pasaport meselemiz de var. Vize veren ülke de var vize vermeyen ülkede var. Buyüzden hayali kurulan ülkeyi iyice araştırmadan dijital göçebecilik oynamaya çalışmayalım.


-Dijital göçebeliğin avantajları nelerdir? 

Göze yıldız gibi parlayan en önemli avantajı çalışma saatimizi kendimizin belirliyor olmasıdır. Sabah sekiz akşam beş gibi klasik bir zaman dilimine bağlı kalmadan istersek öğlen, istersek akşam işimizi gerçekleştirebiliriz. 

Ayrıca ofise gitmek gibi bir derdimizin olmaması da dikkat çeken bir diğer avantaj olarak sayılabilir. Çünkü yol masrafımız olmayacak, sevmediğimiz insanlarla aynı ortamda bulunmayacağız. Sert, sinirli patronumuz varsa beş dakikada bir azar işitmeyeceğiz. Kısaca kendi kendimizin patronu olacağız. 

Bir başka avantajdan bahsedecek olursam dijital göçebelik sayesinde yeni insanlar ile tanışıp yeni iş ağları kurabiliriz.


-Dijital göçebeliğin dezavantajları var mıdır? 

Her meslekte olduğu gibi dijital göçebe olarak çalışılan işlerde de dezavantajlar olabiliyor. Örneğin ; saat farkından dolayı iş toplantıları kolayca gerçekleştirilemiyor. Müşterilerle saat farkından dolayı hemen iletişime geçilemiyor. İş ortamı dışında yakın çev­remizle iletişimimiz ekran karşısında oluyor ve bu bir sarılmanın yerini asla tutmuyor. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar