Yetenek Yönetimi Süreci

 





1. Yetenek Yönetimi Tanımı


Yetenek yönetimi, bir işletmenin devamlılığını sürdürebilmesi için işletmenin ihtiyacı olacağı yetenekli çalışanları keşfetmek ve hem çalışanların hem de yetenekli personellerin  yeteneklerini geliştirmelerine ve arttırmalarına imkan sağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir.


2. Yetenek Yönetimi Süreci


Yetenek yönetimi süreci şu aşamalardan oluşur;

  • Yetenek yönetim süreci yeteneklerin belirlenmesi ile başlar,
  • İkinci aşaması Yetenekleri bulma süreci başlar,
  • Üçüncü aşaması Yetenekli olanları elde tutma süreci.
  • En son olarak da performans süreci ve kuşak farklılıklarını yönetme  ile sona erer



Bir işletme, hedeflerine ve iş önceliklerini ön planda tutarak ve bunlara göre işe alım yapmaktadır. Tahmin edileceği üzere yapılacak her iş ve görev yerine getirilmesi için gereken belirli yetkinlik ve iş tanımları içermektedir. Her şirket işe alımı ciddiye almalıdır. Bunun için önce şirket, aday personel yönetimi oluşturmalıdır. Aday personel yönetimi, pozisyona uygun işçi aranmaktadır. Eğer yetenekli personel bulunduysa o personelin gelişimini arttırmak için ona uyacak işe alım eğitimleri ve oryantasyon süreci uygulanmalıdır. İşe alım süreci ciddiye alınması gereken bir süreçtir çünkü bu süreç anında yapılabilecek, uygulanabilecek bir süreç değildir. Personel uyacak eğitimlerin ve programların ilerletilmesi için yetenek yönetiminden faydalanılabilir.



İşe uygun yetkinlik ve yeteneğe sahip personel işe alındıktan sonra koçluk ve mentorluk süreçleri başlatılmalıdır. koçluk, üst düzey kurum ve kuruluşlarda çalışan personellere; motivasyon, yönlendirme ve verimlilik konularında yardımcı olmaktadır. Böylelikle oldukça verimli ve motivasyonlu bir  çalışma ortamı oluşturulur.


 
Yetenek yönetim süreci aslında yetenekli ve yetkin çalışanları hem elde edebilmek hem de elde tutabilmek için önemlidir. Şirket bünyesinde çalışan yetenekli personeller başka şirketlerden ş teklifleri alabilirler ya da bulundukları pozisyondan memnun olmayabilirler. Bunun için personellere fırsatlar ve olanaklar sunabileceği bir insan kaynakları politikası oluşturulmalı ve bu politika izlenmelidir. 




Yetenek yönetiminde  bir başka aşama olan performansı ve farklı kuşakları yönetebilme süreci ise,  personelleri işlerine yönelik, performansının izlenmesi ve performansına göre işin niteliğe uygun olabilecek geliştirme programlarının uygulanmasıdır. 
Birbirinden farklı insanları ve  kuşakları da bünyesinde  barındıran şirketler, farklı kuşaklardaki personeller için onlara uygun olabilecek iş paylaşımı ve iş nitelikleri belirlemelidirler. Farklı kuşaklar ile çalışan şirketler çalışanların performanslarını onların karakter özelliklerini de göz önüne alarak değerlendirmeli ve ölçmelidirler.





Kaynak:  https://www.iienstitu.com/blog/yetenek-yonetimi-nedir /  Emine Büşra Kanat

Yorumlar

Popüler Yayınlar