Yazma Üzerine / Ernest Hemingway / KİTAP ALINTILARI



1. Hayattaki en zor iş, insanlar hakkında dosdoğru, dürüst yazılar yazmak. Önce konuyu bilmeniz gerekiyor, sonra da nasıl yazılacağını. Ve bunların her ikisini de öğrenmek bir ömür sürüyor...

2. Kitaplar tanıdığın, sevdiğin ve nefret ettiğin kişilerle ilgili olmalı, üzerine araştırma yaptığın kişilerle ilgili değil. Eğer kitaplarını içtenlikle yazarsan zaten bir kitapta olabilecek tüm ekonomik imalar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

3. Bir romandaki insanlar -ustalıkla inşa edilmiş karakterler değil- yazarın özümsenmiş deneyimlerinden, bilgisinden, beyninden, kalbinden ve ona ilişkin her şeyden çıkıp gelmelidir.

4. Bildiklerinden yola çıkarak yazmalı ve yaratmalı, insanların geçmişlerini olduğu gibi yansıtmalısın.

5. Hiçbir mazeretin geçerli olmadığı son derece zor bir iş yapıyorum. Bir kitap ya iyidir ya kötü ve eğer kötüyse olabileceğinin en iyisi olmasının önünü tıkayan binlerce sebep asla bahane değildir. İyi olmasını sağlamak zorundasınız; yazarlığın önüne, -aslında tek önemsediği şey bu iken- engel üzerine engel çıkaran biri aptalın tekidir. Yerel başarılara sığınmak, meteliğe kurşun atan arkadaşlara iyi davranmak vazgeçmenin birer yoludur sadece.

Yorumlar

Popüler Yayınlar