İnsanları Okumak / Jo-Ellan Dimtirius / KİTAP ALINTILARI -4-

 



1. E-postadaki “ilk izlenimler”, pek çok anlamda hatalı olabilir. Çoğu insan, e-posta ortamında harika davranabilir (kimi zaman sosyal ilişki sitelerinde harcanan zamanın bir sonucu olarak) ancak kişisel ilişkilerde iğrençleşebilir; ya da tam tersi. Bu, iş görüşmeleri gibi önemli konularda kişiyi yalnızca CV’sine bağlı olarak işe almak yerine neden onunla yüz yüze görüştüğümüzün nedenlerinden biridir.

2. BÜYÜK HARFLER Bir kelime ya da ifadenin büyük harflerle yazılması, metnin içeriğine ve noktalama işaretlerinin kullanımına göre kızgınlık ya da heyecan ifade eder.

3. Eğik, altı çizili ve kalın, ses tonundaki vurgu ve duygu ile aynı türden bir ifade biçimidir.

4. Ünlem, soru işareti gibi noktalama işaretleri ve yıldız ve ünlü "*@*&*#!*" ifadesi de, anlamı kuvvetlendirmek için kullanılır ve genellikle mesajda daha yüksek bir tonu ifade eder.

5. Parantezler, gönderenin mesajın geri kalanı kadar önemli bulmadığı bir bölüme işaret eder.

6. Genel olarak ortadan yüksek düzeye kadar font değişikliği ve harf dışı karakter içeren mesajlar, daha yüksek bir tanışıklık düzeyine ve resmi mesajlardan daha gündelik davranışlara işaret eder. Genel olarak ortadan yüksek düzeye kadar font değişikliği ve harf dışı karakter içeren mesajlar, daha yüksek bir tanışıklık düzeyine ve resmi mesajlardan daha gündelik davranışlara işaret eder.

7. E-postanın içeriğine bağlı olarak, gramer ve imla gönderen kişinin güvenilirliğini önemli ölçüde etkilemektedir.

8. Bir insanın gönderdiği e-postada alt satır olarak seçtiği şey, özellikle kişisel e-postasını kullanıyorsa, size onun kişiliği hakkında bir şeyler söyleyecektir. Bazı şirket e-postalarındaki alt satırlar o şirketle ilgili biraz ek bilgi ve şirketin Web sitesine bir bağlantı içerir. Hukuk firmaları, hastaneler ve federal organizasyonlar yöneticileriyle ilgili bazı detaylar aktarsa da, şirketlerin büyük bölümü (yayınevleri gibi) çalışanlarının bilgilerini gizli tutar.

9. Diğer yanda, kişisel e-postalardaki alt satırlar o kişinin olmasını seçtiği şeyleri içerir. Son şarkısının tanıtım klibine mi yoksa liseler arası futbol liginde gol atan oğlunun videosuna mı bağlantı verdiğine dayanarak, o kişinin öncelikleri hakkında pek çok şey okuyabilirsiniz. Bir kere daha, bu değerli bilgiye birisiyle yaptığınız ilk yüz yüze toplantıda erişemezsiniz.

10. En çok bilgi sağlayan hareketler insanların kendisini kimsenin izlemediğini düşündüğünde yaptığı hareketlerdir.




11. İnternetteki sorunlar için İnternetteki çözümlerden faydalanın: İnternette temasa geçtiğiniz kişilerle yüz yüze görüşmenin tehlikeli olabileceği durumlarda, mümkün olduğunca çok bilgi toplayın ve bunu Google gibi arama motorlarıyla doğrulayın.

12. Önemli kişisel bilgilerinizi asla İnternet üzerinden aktarmayın: Kişisel bilgilerinizi içeren mesajları İnternet üzerinden e-posta ile göndermeyin. Pek çok banka, müşterilerini, PIN numaralarını İnternet üzerinden e-posta ile göndermemeleri konusunda uyarmaktadır.

13. Mikro ifadeler göz teması kurmama, donuk bir yüz, hızlı hareket eden gözler, ısırılan dudaklar, yalanan dudaklar, terleme ve “gizli işaretler yapmak” gibi yüz özellikleridir.

14.  Gözler yalan söylemez. fater konuşurken başka bir yere baksın, isterse göz teması kurmasın, yalan söyleyen ya da dürüst olmayan bir davranışta bulunan bir insanın duyduğu rahatsızlık gözlerinden, “ruhun pencerelerinden”, okunur.

15. İster bir terörist suikast isterse mağazadan eşya çalma olsun, bir entrikaya karışan ya da suç işlemek üzere olan insanlar genellikle mutlu görünmez.

16. Kapalı vücut hareketleri ya da tekrarlanan hareketler, heyecanın ya da rahatsızlığın işareti olabilir.

17. Suç işlemek üzere olan birisi radara yakalanmadan uçmak istiyorsa, düşük bir sesle konuşacak ve kendisine sorulan sorulara olabildiğince kısa yanıtlar verecektir.

18. Genel bir kural olarak, büyük bir eylem hazırlığında bulunan teröristlerin ya da diğer suçluların duydukları endişe nedeniyle pek iştahları olmaz. Bu insanları yiyecek ve içecek alanlarında pek göremezsiniz. Bunun nedeni yalnızca aç olmamaları değil, yoğun kalabalıktan uzak durmak istemeleridir.

19. Sosyal nezaketin gösterilmediği durumlara karşı uyanık olun: Suçlular, genel sosyal nezaket kurallarını pek uygulamaz; çünkü herhangi bir sosyal etkileşimden kaçınır. Kendi yolunda ilerlerken bir başkası için kapı açmak ya da sandalye çekmek gibi nazik davranışlar sergilemeyen insanlara dikkat edin.

20. Bizim sezgi adını verdiğimiz şey neredeyse her zaman, bilinçaltındaki bir hatıranın, zor fark edilen bir olayın ya da bu ikisinin karışımının yüzeye çıkmasıdır.



21. Eğer sezgilerinizi geliştirmek istiyorsanız, karşınızdaki kişiye dair bütüncül bir duyguya sahip olana, bir model geliştirene kadar bakmaya ve dinlemeye devam etmelisiniz. Bunu her yaptığınızda, veritabanınızı çok değerli bilgilerle dolduracaksınız.

22. Geçmişte gözlem yapmaktan ne kadar uzak kalırsanız kalın, veritabanınız binlerce tecrübeyle doludur. Bilinçaltınızdaki kayıtlarda yer alan bilginin niteliğini ve niceliğini artırmak, sezgilerinizi daha yoğun kullanmanıza yardımcı olacaktır.

23. Sezgilerinizin davranışlarınızı yönlendirmesine izin vermeden önce, karşınızdakine neden o şekilde davrandığınızı bilmelisiniz.

24. Sezgilerinizden bir şey öğrenmenin ilk adımı basitçe sezgilerinizi fark etmek ve saygıyla karşılamaktır. Sezgilerinizi görmezden gelmeyin ya da çiğnemeyin, ancak körü körüne de izlemeyin.

25. Kişiye karşı sezgisel olarak vereceğiniz tepki, ne zaman belirirse belirsin, yeni bilgiler edindikçe her zaman gözden geçirilmeli ve asla göz ardı edilmemelidir.

26. Sezgiyi artıran kromozomlar değil, kişisel ve toplumsal deneyimdir.

27. Şunu hiçbir zaman unutmayın: Birisini değerlendirmek için ne kadar az zamanınız varsa, değerlendirmenizin hatalı olma olasılığı da o kadar yüksektir. Mutlaka yapmanız gerekmedikçe, çabuk karar vermeyin.

28. Hızlı karar vermek zorunda olduğunuzda, öncelikli kaygılarınızın ne olduğunu belirlemeli ve ardından doğrudan bu kaygılarla ilgili olan özelliklere odaklanmaksınız. O koşullar altında her şeye dikkatlice bakmak için zamanınız olmayacaktır.

29. Kilit özellikleri hızlı ve net bir biçimde büyütmek istiyorsanız, konsantre olmanız gerekir. Dikkatinizi dağıtın şeyleri eleyin.

30. Ne kadar çok odaklanırsanız, değerlendirmeniz o kadar doğru olur.




31. İhtiyatlı davranmak, üzülmekten iyidir.

32. Bir kararın sonuçlarını tartmak, çok önemlidir.

33. Ten, kişinin davranışları ve değerleri hakkında çok şey açığa vurabilir, özellikle onu değiştirmeye çalışıyorsa.

34. Bronz bir ten, kişinin işinin ya da hobilerinin onun dikkate değer bir zamanı açık havada geçirdiğini ortaya koyabilir. Bronz bir ten, kişinin kibirli olduğunu ve dış görünümüne önem verdiğini ya da yalnızca güneşli bir yerde geçirdiği tatilden kısa süre önce geldiğini de gösterebilir. Hangisinin geçerli olduğunu anlamak için diğer ipuçlarına bakmanız gerekir.

35. Teni çok soluk olan insanlar, genellikle açık havada yapılan hobilere pek katılmaz ve açık havada çalışmaz. Ancak, her zaman olduğu gibi, bunun istisnaları vardır: Kişi, sağlık sorunları nedeniyle tenini koruyor olabilir, hasta olabilir, Pasifik Kuzeybatıdan ya da yılın büyük bölümünde havanın kapalı olduğu bir başka yerde yaşıyor olabilir.

36.  Eğer kişi burnunun ucundaki kocaman, siyah bir beni aldırmıyorsa, bu, onun kendisiyle ve benleriyle barışık olduğu anlamına gelebilir ya da günümüzün görüntüye önem veren toplumuna servis yapmak istemediğini gösterebilir, ki bu durum asi eğilimleri de açığa vurabilir.

37. Bir insan ne kadar titizse o kadar benmerkezci, biçimsel, inatçı, hayal gücünden uzak, kibirli olduğunu ve başkalarının görüşlerine önem verdiğini fark ettim.

38. Eğer geçmişini ve kültürünü biliyorsanız, birisinin giyim ve süs zevkinden çok şey öğrenebilirsiniz.

39. Bir yargıya varmadan önce diğer tüm özelliklere bakmak için dikkatli davranın.

40. Güneybatı mücevheri, Afrika kıyafetleri, Avrupa tarzı bir bornoz, kovboy çizmeleri, balıkçı şapkası - farklı herhangi bir kıyafet, mücevher ya da aksesuar - genellikle kişinin nerede büyüdüğüyle ilgili bir tüyodur. Eğer değilse, muhtemelen kişinin o bölgede yaşadığına, hayatının o döneminden keyif aldığına işaret eder ya da bir nedenden ötürü bir bölgeyi öne çıkarır. Bu nesnelerin ne tür bir bölgesel farklılığın söz konusu olduğunu anlamak için gözlerinizi dört açın; çünkü her zaman özel anlamlar taşırlar.

41. Birisinin bilinçli bir biçimde yansıtmaya çalıştığı farklı bir imaj, o kişinin gerçek doğasını ya da yalnızca görünmek istediği şeyi yansıtabilir.

42. Rahatlığı, fiyatı ya da faydayı tarzdan kuvvetli vurgulayan her şey, pratik bir insana işaret eder.

43. Kişinin oyuncaklarının doğası da, onun pratik mi abartılı mı olduğu konusunda bir şeyler anlatır. Seyrek olarak golf oynayan ancak pahalı bir golf seti olan ya da nadiren tenis oynamasına rağmen çok sayıda tenis raketi olan birisi, muhtemelen pratik değil, abartılıdır. Aynı şey, pahalı ve idamesi zor bir araba seçen bir insan için de geçerlidir.

44. İçinde bulunulan ortama uygun olmayan kıyafetler giymek, bir muhakeme eksikliğine de işaret eder. Kesin bir biçimde söylenemese de, bu tür kıyafetler giyen bir insan, özgüven eksikliği olsa bile muhtemelen cinsel açıdan özgürdür.

45. Kibrin esası, kişinin kendisini başkalarının üzerinde yükseltme çabasıdır.

46. Alçakgönüllüğün nüvesi ise, statüsü ne olursa olsun kişinin bir başkasının kendisinden ne daha iyi ne daha kötü olduğunun farkına varmasıdır.

47. Gücenmek, genellikle kızgınlık ya da kıskançlığın bir yan ürünüdür. Nedeni ne olursa olsun, gücenmek genellikle kendini kişinin gücendiği insanla arasına bir mesafe koymak için sergilediği davranışlarla gösterir.

48. Şüphe ve inanmama arasındaki fark, dereceyle ilgilidir. Şüphe, kuşku duyulmasına rağmen kesin bir yargıya varılmamasıdır. Şüphe duyan bir insan hâlâ neye inanacağını düşünmektedir, dolayısıyla şüphenin özellikleri dalgınlığınkileri de içerir. Şüphe, genellikle kişi bir ifadenin doğruluğundan kuşku duyduğunda belirir. Söz konusu ifadenin yanlış olduğuna karar verdiğinde, dalgınlığın özellikleri, yerini inanmamanın özelliklerine bırakır. 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar