ENTELEKTÜEL SERMAYE YÖNETİMİ

 



 

ENTELEKTÜEL SERMAYE YÖNETİMİ


Entelektüel sermaye yönetimi, işletmenin defter değeri ile o işletmeye piyasada ödenecek olan hazır değeri arasında oluşan farktır. Entelektüel sermaye yönetimi, işletmedeki insani, yapısal ve ilişkisel farklılıkları içerisinde barındırır. Bir işletme için yüksek değer getiren ve maddi değeri olmayan varlıklar entelektüel sermaye kapsamındadır. Bu sermayenin en temel unsuru ise insandır.

 


İnsan sermayesi, bir işletmede çalışan kişilerin bilgilerinden, yeteneklerinden, deneyimlerinden ve davranışlarından oluşur. Ayrıca insan sermayesi, entelektüel sermayenin hem kapasite kaynağı hem de entelektüel sermayeyi sınırlayan faktördür.

 

Yapısal sermayenin içerisinde entelektüel mülkiyetler ve alt yapı sermayesi bulunmaktadır. Entelektüel mülkiyetlere örnek olarak patentler, teklif ve tasarım hakları, ticari sırlar, markalar, ticari saygınlık vb. verilebilir.

 

 

İlişkisel Sermayeyi oluşturan unsurlar ise, müşteriler, hitap edilen pazar, rakipler, hissedarlar ve tedarikçilerdir. Bir diğer adı müşteri sermayesi olan ilişkisel sermayeyi, işletmenin çevresi ile ilişkilerini düzenleyen ve yöneten tüm varlıklar ilgilendirir.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar