Personel Yönetimi İle İnsan Kaynakları Yönetimi Arasındaki Farklar


1. Personel Yönetimi Farkları


1. Personel yönetiminde çalışanlar “maliyet” unsuru olarak görülmektedir.

2. Genellikle personel yönetimindeki faaliyetler işletmenin isleyişinden bağımsız bir süreç şeklinde yürütülmeye çalışılmıştır.

3. İlk dönemlerde geleneksel personel yönetimi bir uzmanlık fonksiyonu olarak görülmüştür.

4. Geleneksel personel yöneticileri işletmede ve piyasada çok az güce ve prestije sahiplerdi.

5. Personel yönetimi operasyonel bir alandır; personel yönetiminin görevleri personelin bulunması ve seçilmesi, eğitilmesi, ücret idaresinin yapılması, endüstriyel ilişkilerin sağlanması ve belgeleme gibi konulardır.

6. Personel yönetimi genel olarak günlük, rutin işlerle uğraşmıştır.





2. İnsan Kaynakları Yönetimi Farkları


1. İnsan Kaynakları yönetiminin odak noktası insandır. İK, insanları “geliştirilmesi gereken kaynak” şeklinde görmüştür.

2. İK yönetimi işletmedeki bütün yöneticilerin sorumluluğundadır. Bu nedenle de İK yönetiminde her bölümdeki komuta yöneticilerinin kendi alanlarındaki insanları yönetmesi üzerinde çok durulmuştur.

3. İK yönetimi çoğu üst yöneticilere göre stratejik bir ilgi alanı olarak görülmüştür.

4. İnsan kaynakları yönetimi yaklaşımı geniş, kapsamlıdır ve organize bir şekilde iş stratejilerine ulaşmayı sağlayacak bütün personeli kapsayan meselelerle ilgilidir.

5. İK yönetimi, işletmeye yüksek düzeyde bağlılığı olacak, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi yoluyla çalıştığı işletmenin diğer işletmelerle yaşadığı rekabetçi bir piyasada avantaj elde etmesini hedeflemektedir. Bu nedenle insan kaynakları yönetimi kültürel, yapısal ve personel tekniklerin birleştirilmesi için çaba harcamaktadır.

6. İnsan kaynakları yönetimi, personel yönetiminde olmayan stratejik planlama, rekabet geliştirme programları ve kıyaslama (benchmarking) gibi örgütsel meselelerle ilgili olan bir yaklaşımı ve yaklaşımın içindeki fonksiyonları ve teknikleri kapsamaktadır.

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar