İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ TANIMI, AMACI VE ÖNEMİ






1.  İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?


İnsan kaynakları yönetimi, örgüte alınacak insan kaynaklarının hem örgüte, hem bireyin kendisine hem de çevreye fayda sağlayacak şekilde, yasalar da göz önünde bulundurularak ve onlara uyacak şekilde insan kaynağının etken bir şekilde yönetilmesini sağlayan tüm işlev ve çabalara denilmektedir. 

İnsan kaynakları yönetimi, yönetim disiplinidir. Bu yönetim disiplini işletmelerde insanların yönetilmesi amacıyla geliştirilmiştir. 

İnsan kaynakları yönetimi, bir örgütte örgütün amaçlarını gerçekleştirmesi için, insan kaynağının etkili ve etkin kullanımını sağlayacak bir sistemin tasarlanmasıyla ilişkilidir.

 Storey'e göre insan kaynakları yönetimi, bir seri kültürel, yapısal ve personel tekniklerini kullanan, yüksek derecede bağlılık duygusuna ve yeteneklere sahip iş gücünün stratejik olarak konumlandırılması vasıtasıyla rekabetçi üstünlük elde etmeye uğraşan istihdam yönetimine farklı bir yaklaşımdır 

İnsan kaynakları yönetimi, çok yetenekli ve üstün nitelikli iş görenleri örgüte çekmek, onları  geliştirmek,  onları motive etmek ve uzun süre örgütte kalmalarını sağlamak için yapılan faaliyetlerin yönetimidir. 

İnsan kaynakları yönetimi,  bazı akademisyenlerce personel yönetimine çağdaş bakış açısı olarak nitelendirilirmiş, bazı akademisyenlere göre ise insan kaynakları yönetimi, insanları yönetmede geleneksel uygulamalardan farklı olarak kullanılmış yeni bir yaklaşım olarak nitelendirilmiştir.

İnsan kaynakları yönetimi,  örgütlerde bulunan ve orada çalışan insanların istihdamına,  onların geliştirilmesine ve onların refahına yönelik stratejik, uyum sağlayan bir yaklaşımdır.



2.  İnsan Kaynakları Yönetiminin Amacı Nedir?


 

Bazı kaynaklara göre insan kaynakları yönetiminin iki temel amacı olduğunu söylenebilir. bunlardan ilki örgütlerdeki verimliliği arttırmak ve iş yaşamının niteliğini yükseltip rekabet üstünlüğünü elde tutmaya çalışmaktır.

Diğer bazı kaynaklara göre de insan kaynakları yönetiminin hem  örgüt hem de iş görenler açından ulaşmaya çalıştığı birçok sayıda amacı vardır. Bu amaçlar şöyle sıralanabilir:

 

  * İnsan kaynakları yönetimi, işletmelerin stratejileri ile bütünleşecek insan  kaynakları stratejileri geliştirerek  ve bunları uygulayarak örgütün amaçlarına ulaşabilmeleri için ve diğer işletmeler arasında rekabet üstünlüğü sağlamasına destek olmak,

 * Örgütün verimliliğin artmasını sağlamak,

 * Örgüt içinde yüksek bir performans kültürünün oluşturulması için katkıda bulunmak,

 * Örgütlerdeki çalışanlara  kaliteli bir çalışma yaşamı sağlamaya çalışmak,

* İnsan kaynakları faaliyetlerinde yasal düzenlemelere uyum sağlamaya çalışmak,

* Örgütte çalışan iş görenlerin örgütteki  yeni teknolojilere, stratejilere ve insan kaynakları uygulamalarına uyum göstermelerini sağlayacak şekilde katkıda bulunmak,

* Örgüt ile iş görenler arasında olumlu bir istihdam ilişkisi ve karşılıklı güven yaratmaya çalışmak,

* Örgütte  çalışma barışını sağlamak, 

* İnsanları etik bir şekilde yönetilmelerini sağlamak.

 


3.İnsan Kaynakları Yönetiminin  Önemi  Nedir?

 


İnsan kaynakları yönetimi, aslında tüm örgütsel süreçlerle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili bir yaklaşımdır ve bu nedenle örgütün rekabet avantajı kazanmasında  ve bu durumu sürdürmesi açısından önemlidir.




 

Kaynakça:  Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi / İnsan Kaynakları Yönetimi /Prof. Dr. Dursun BİNGÖL

İstanbul Üniversitesi / İnsan Kaynakları Yönetimi / Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR

Anadolu Üniversitesi / İnsan Kaynakları Yönetimi / Prof. Dr. Serap BENLİGİRAY

Yorumlar

Popüler Yayınlar