Öğrenme Sürecinde Tekrar Etmeyi Etkili Hale Getirmek İçin Yöntemler

 


Öğrenme sürecinde çoğu kez öğrendiğimiz bilgileri kısa sürede unutabiliriz. Bunun nedeni o bilgileri tekrar etmememizden kaynaklanmaktadır. Bugünkü yazımda tekrar etme tekniğini etkili kullanmak için birtakım yöntemlerden bahsedeceğim. Bunlar kısaca şöyledir;

  1. Yapacağımız tekrar kesintisiz bir şekilde değil periyodik aralıklarla olmalıdır.
  2. Yapacağımız tekrardan verim almak istiyorsak öğrendiğimiz konunun okuması bittikten sonra aynı konuyu on dakika içerisinde tekrar etmeliyiz.
  3. Eğer öğrenci iseniz tekrar etmeniz gereken tüm dersleri yatmadan önce tekrar etmeniz bilgilerin kalıcı olması açısından oldukça önemlidir. Çünkü uyku esnasında unutma faaliyetleri yavaşlamaktadır hatta durmaktadır.
  4. Tekrar ederken öğrendiğiniz bilgilerin kalıcı olması için öğrendiklerinizi sanki birine öğretiyormuşsunuz gibi sesli bir şekilde dile getirin, anlatın.
  5. Öğrendiğiniz bilgilerin özetini çıkartmak hem tekrar etme becerinizi hem de yazılı öğrenme becerilerinizi geliştirir.
  6. Öğrenilen bilgiler için şema çıkartmak, bilgilerin resmedilerek göz yoluyla algılanıp beyindeki görüntü merkezinde derin izler bırakma konusunda yardımcı olur.
  7. Tekrar esnasında konunun anahtar kelimelerinin listesinin çıkarılması daha sonra o konuya tekrar edilmeye başlanıldığında konunun özüne hem çabuk ulaşabilmeyi hem de anahtar kelimelerin akılda kalıcı olmasını sağlar.
  8. Çalışılan konunun yüksek sesle okunması, tekrarlanması akılda kalıcılığın yüksek olmasını sağlar.
  9. Çalışılan konudaki bilgiler ilk defa öğreniliyorsa kelimeler. Cümleler üç - dört defa tekrar edilmelidir. Böylece bilgilerin kalıcılığı artar.
  10. Tekrar sürecinde bilgiler bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ayrıca mutlaka ilk bir ön okuma ardından da bir son okuma yapılmalıdır.
  11. Tekrar sürecinde bilgiler arasında ilişkiler kurulmalıdır. Böylece beyin bilgiyi daha çabuk hatırlar. Ayrıca bilgiler arasındaki ilişkilere de dikkat edilmelidir.
  12. Eğer dinleyerek daha çabuk öğreniyorsanız öğrenmek istediğiniz konu hakkında arkadaşınızla sohbet edin, aynı konuyu birbirinize anlatın.
  13. Bilgilerin daha kolay hatırlanması için kendinizce o bilgileri içeren ilginç hikayeler oluşturun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar