Nlp Nedir?

 


Nlp kavramının tam ifadesi “Neuro Linguistic Programming’dir”. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise “Sinir Dili Programlaması’dır”.Nlp genel olarak son zamanlarda kişisel gelişim ve kariyer planlaması gibi alanlarda popülerlik kazanmıştır.

 

Kişisel gelişim ve kariyer planlaması alanlarının gelişmesi ile beraber önemi artan Nlp toplum nezdinde çok fazla bilgi sahibi olunulmayan bir konudur. Ama aslında bilgi sahibi olunulduğunda oldukça ilgi çeken ve merak uyandıran bir konudur.

Nlp, toplum gözünde yanlış kanılara ve algılara sahip olunan bir konu olmakla birlikte Nlp bireylerin iş yaşamında zirveye ulaşmaları için mucizevi yöntemlere yol gösteren bir öğreti şeklinde algılanır. Bunun nedeni Nlp kavramının kişisel gelişim ve kariyer planlaması alanlarında ön plana çıkmaya başlamasıdır. Her insanın dünyayı algılama şekli farklıdır. Nlp kavramı da bu algılayış biçimi ile ilgilenmektedir. Aslında Nlp bireyin dünyayı algılama biçiminin geliştirilmesine yönelik ortaya çıkan bir alandır.

 

Bireylerin yaşadıkları çevreyi algılamasında beş duyu organının yeri oldukça önemlidir. Bu duyu organları bireyin beyninde algısal gerçekliğin oluşmasına yardımcı olur. Nlp, algısal gerçeklik sürecinde bireylerin duyu organları ile çevresinde algıladığı kişileri, olayları, nesneleri ve durumları algılama şeklini yönetmesinde yardım eder.

Nlp bilimsel bir kavram olmasının yanı sıra bilimsel anlamda bireylerin algılarının genişletilmesini sağlamaktadır. Ayrıca Nlp bireylerin iletişim kurmasında birden fazla değişkenin incelenmesine yardımcı olur. Nlp bir teknik türüdür. Nlp tekniklerinin amacı, bireylerin yaşadıkları hayatı ve başlarına gelen olayları farklı bir bakış açısı ile değerlendirmelerine yardım eder.


Nlp insan beynine giden bilgilerin sağlık ve bilinçli bir halde analiz edilmesine yardımcı olurken ayrıca beyne girecek girdilerin detaylı bir biçimde yorumlanmasını sağlar. Nlp teknikleri ile hayatlarında mutsuz olan bireyler bu teknikleri kullanarak farklı bir bakış açısı kazandıkları için yaşadıkları hayata daha pozitif yaklaşmaya başlar.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar