Problem Çözme Stratejileri



1. Problem Nedir?


Problem, bir insanın çözüm yolu bulamayacağını düşündüğü sorunlardır.


1.1. Problem Çözme Nedir?


Problem çözme, bir problem ile karşı karşıya gelindiğinde onu çözmemiz için uygulayacağımız yollardır. Problem çözme yaşadığımız sorunu tanımlama, problemin nedeninin belirlenmesi,  çözüm yollarının aranması, çözüm yolu alternatifleri bulunması ve bulunan çözüm yollarının uygulandığı bir süreçtir.


Problem Çözme Stratejileri Nelerdir?

Problem çözme stratejileri ;

1.  Yaşanan problemin tanımlanması,
2.  Problemin yaşanmasına neden olan olayların, kişilerin belirlenmesi,
3. Bir hedef belirlenmesi,
4. Problemin çözümüne yönelik seçenekler bulmak, aramak,
5. Problemin çözümüne yönelik bulunan stratejilere karar vermek,
6. Problemi çözmek için harekete geçmek, şeklinde altı gruba ayırabiliriz.




1.1.1. Yaşanan Problemin Tanımlanması


Bir sorun yaşadığımızda onu nasıl çözeceğimizi başta bilemeyiz ve bu sorunu gözümüzde büyüttükçe büyütürüz. Bu sorunu büyütmek yerine bir de sorunu tanımlayabilmeyi denesek nasıl olur?


Sorunu tanımlayabilmek için öncelikle yaşadığımız sorunun, problemin ne olduğuna, problemin yaşanmasında kimlerin dahil olduğunu ve problemde yanlış olduğunu düşündüğümüz fikirleri bir kağıda veya telefonumuzun not bölümüne yazalım.


1.1.2. Problemin Yaşanmasına Neden Olan Olayların, Kişilerin Belirlenmesi


Burada, bu problemi yaşamamıza neden olan olay ne? Neden böyle bir problem yaşıyorum?  Bu problemi yaşamama neden olan kişiler var mı? Varsa bu kişiler kimler? Gibi sorulara cevap aramaya çalışırız.


Yaşadığımız probleme neden olan kişiler belki kendimiz, ailemiz, iş arkadaşlarımız, müşterilerimiz, patronlarımız, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz vs. şeklinde sayabiliriz.


1.1.3. Bir Hedef Belirlenmesi


Genellikle problemlerimizin ana kaynağı bir hedefimizin olmamasıdır. Çünkü bir insan bir şey yapmaya karar vermemişse onu nasıl yapacağını bilemez. Örneğin; bir insan yabancı bir dil öğrenmek istiyor ama öğrenirken nasıl ve hangi kaynaklardan çalışacağını bilmiyorsa ve bu hedefi konusunda kendisine güvenmiyorsa bu işte başarılı olabilmesi zordur.


Ayrıca bir hedef belirlerken hedefinizin belirgin olmasına,  ölçebilme imkanınızın olmasına ( kaç soru çözdüğünüzü yazabilirsiniz), hedefinizin başarılabilir olmasına, hedefinizin belirttiğiniz durumlara, amaçlara uygun olmasına, hedefiniz için ne kadar süre ayıracağınıza karar vermeniz gerekir.




1.1.4. Problemin Çözümüne Yönelik Seçenekler Bulmak, Aramak


Yaşadığınız problem karşısında çözüm yolu olabileceğini düşündüğünüz her fikri bir yere yazın. Not aldığınız yerin üst kısmına hedefinizi yazın (kilo vermek, matematik denemesinde 20 -30 net yapmak vs.). Ve aldığınız notu görebileceğiniz bir yere asın ve telefonunuzda duvar kağıdı yapın.


1.1.5. Problemin Çözümüne Yönelik Bulunan Stratejilere Karar Vermek


Probleminize yönelik çözüm yolları yazdığınız not burada çok önemli olacak. Çünkü yazdığınız çözüm yolları problemiz için bir anahtar görevi görecektir. Örneğin; Matematik dersini sevmiyorsunuz ve üniversite sınavına hazırlanıyorsunuz. İstediğiniz bölüm ise eşit ağırlık diyelim. Bunun için sizin  matematikten 10-20 net yapmanız gerekir. Kendinize matematik dersi için bir hedef koyun. Mesela günde bir konu ve 50 soru çözeceğim gibi. İstikrarlı bir şekilde yukarıda yazılan hedefinizi tekrarlarsanız 10-20 net değil daha da fazla net yaparsınız.


1.1.6. Problemi Çözmek İçin Harekete Geçmek


Başlıktan da anlaşılacağı gibi hedefimize ulaşmak istiyorsak gereken şeyleri de yapmamız gerekir. Burada yapacağınız şeyleri yazabilirsiniz. ( Günde 50 soru çöz.) hedefinizi yerine getirdikten sonra kendinizi değerlendirebilirsiniz. Eğer hedefinize ulaşmada hiçbir ilerleme kaydedemediğinizi düşünüyorsanız tekrar en baştan başlayın. Eğer hedefinize ulaştığınıza eminseniz bu stratejileri uygulamaya son verebilirsiniz.





Yorumlar

Popüler Yayınlar