Concorde Sendromu: Vazgeçmek Gerekirken Vazgeç(e)meme Hali


Günümüzde sıklıkla duyduğumuz bir sendrom türü olan Concorde Sendromu aslında, bir işi, bir durumu, bir insanı sırf çok emek verdiğimiz için o durumdan vazgeçememe, vazgeçmemekte ısrar etme hâli olarak tanımlanabilir. Concorde sendromunda yaşanılan durum esnasındaki kayıplar görmezden geliniyor ya da hiç görülmüyor. 


Concorde sendromu yaşayan bireyler, emek harcadıkları şeylerden vazgeçmediklerinden dolayı, günlük aktivitelere karşı isteksiz, yorgun, yıpranmış, hoşlandığı şeyleri yaparken zevk almayan, suçluluk duygusu hisseden, kendini değersiz bulan, konsantre olmakta zorluk çeken, kararsız, karar vermekte zorlanan, uyku konusunda problem yaşayan, iştah konusunda problem yaşayan, düşük benlik saygısına sahip olan, özgüveni zedelenmiş kişilere dönüşmektedirler. 

Concorde Sendromu'nun Tetiklendiği  Durumlar


- Sonucun olumsuz olacağı belli olan planlardan vazgeçmeme halinde, 
- Bir bilgi, bir verim alınamayan hobi veya kursları devam ettirme halinde, 
- Ayrılık ile sonuçlanması gereken ilişkileri devam ettirme halinde, 
- Bir film veya bir kitap beğenilmemiş olsa dahi izlemeye, okumaya devam etme halinde, 
- Maddi yatırım yapılmasından dolayı yapılan bir işten, plandan vazgeçilmemesi halinde concorde sendromu tetiklenmektedir, meydana gelmektedir. 



Concorde sendromu'nun bir diğer adı da "Parayı Batırma Yanılgısı'dır. " Bu durumda olan kayıplar duygusal ve zamansal açılardan değil maddi açıdan değerlendirilir. 


Concorde sendromu ilişki bazında kadınlarda daha sık görülürken, erkekler de ise parayı batırma yanılgısı şeklinde görülmektedir. 


Concorde Sendromu İle Başa Çıkma Yolları

- Birey Concorde sendromu yaşadığını fark ettiği an ister ilişki için isterse maddi olarak kendisine bir kâr-zarar analizi yapmalıdır. 

- Birey, alacağı kararı geçmişi düşünerek değil geleceğe odaklanarak vermelidir.

- Birey, yaşayacağı, yaşadığı kayıplara odaklanarak önlemler almalı, mantıksal tercihler yapmalıdır. Böylece olumsuz giden süreci olumlu bir duruma çevirecektir. 

Herkese sendromsuz bir hayat dilerim... 





Yorumlar

Popüler Yayınlar