Deprem Anında Neler Yapmalıyız?

 




Öncelikle 6 Şubat’ta meydana gelen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve geride kalan diğer vatandaşlarımıza bol sabırlar diliyorum. Ülkemiz depremlere müsait bir ülke konumunda olduğu için 1939 ve 1999 yılları arasında beş büyük depreme ev sahipliği yapmıştır ve maalesef birçok can kaybı meydana gelmiştir. Geçmişten günümüze yaşanan depremlerden kendimizi ve çevremizi korumak mümkün mü ? Mümkünse neler yapabiliriz?

 

Bilim insanlarına göre depremleri tahmin edemiyorsak da depreme hazırlıklı olmalıyız. Bir deprem planımız, deprem çantamız olsun. Deprem çantamızda mutlaka kimlik kartımız, varsa sağlık raporumuz, kullandığımız ilaçlar, kullandığımız ilaçların yazılı olduğu bir liste, el feneri, düdük, pil, ped, hijyenik ürünler, giysi, yiyecek, su , nakit para , ilk yardım kiti, özel ve/veya kişisel belgelerimiz vb. gibi malzemeler olmalıdır. Ailemiz arasında deprem sırasında neler yapmamız gerekeceğine yönelik iş paylaşımlarımızı belirleyeceğimiz ufak çaplı toplantılar yapmalıyız.

 

Eğer depremin meydana geldiği yer güvenli ise orada durmaya devam edin mümkünse fazla hareket etmemeye özen gösterelim. Böylece yaralanma olasılığımızı düşürmüş oluruz. Deprem anında sağlam olduğuna inandığımız bir masanın altına sığınmak istiyorsak çök-kapan-tutun hareketini yapmayı unutmayalım. Deprem sırasında panik duygumuza yenilip dışarı çıkmamaya özen gösterelim. Yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda yaşanan yaralanmalar bu nedenle olmaktadır. Panikle dışarı çıkan insanların üzerine merdiven veya herhangi bir şeyin çökme ihtimali oldukça yüksektir.

 

Çök-kapan-tutun hareketini açıklamak gerekirse, başınızı ve ensenizi bir elinizle veya bir yastık, bir kitap ile koruyun, güvenli olduğunu düşündüğünüz bir yere diz üstü çökün ve sarsıntı geçene kadar yerinizden ayrılmayın. Diğer elinizle de sığındığınız yer masa ise masayı tutun.

 

Sarsıntı bittiğinde çevrenin güvenli olduğunu düşünüyorsanız dışarı çıkın eğer tam tersi şekilde düşünüyorsanız olduğunuz yerde kalmaya devam edin.

Eğer dışarıdayken depreme yakalandıysanız binalardan, ağaçlardan, elektrik kablolarından, telefon direklerinden, obruklardan, borulardan uzak durmaya özen gösterin.

 

Ev eşyalarınızı ( televizyon, kitaplık, lamba ve mobilyalar ) mümkünse esnek kayışlarla duvara sabitleyiniz. Böyle deprem anında eşyaların savrulup üzerinize düşmesini, yüzünüze veya vücudunuza çarpmasını engellemiş olursunuz.

Olur da enkaz altında kalırsanız kibrit veya çakmak yakmayın. Çünkü gaz sızıntısı varsa yangın çıkmasına neden olursunuz ve kurtulma şansınızı azaltırsınız. Mümkünse çok fazla hareket etmeyin. Böylece etrafa toz kaldırıp nefes alıp vermede bir sıkıntı yaşamazsınız.  Enkaz altındayken ağzımızı ,burnumuzu bir mendille veya kıyafetinizle kapatmaya çalışın. Arama kurtarma ekiplerine yerinizi belirtmek için ıslık çalabilirsiniz, düdük kullanabilirsiniz veya bağırabilirsiniz.

En önemlisi de insanları deprem konusunda bilinçlendirmek için eğitimler ve yangın tatbikatları yapılmalıdır. Binalarımız depreme dayanıklı olmalıdır.

 

Depremsiz ve doğal afetsiz güzel günler yaşayabilmemiz umuduyla…

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar