Empati yeteneğini arttıran davranışlar


Empati kurmak, karşımızdaki insanın bakış açısı ve gözleri ile dünyayı görmek, onun kulakları ile duymak ve karşımızdaki insan ile birlikte hissetmek eylemidir. Empati kurmak gerek iş hayatımızda gerekse de sosyal hayatımızda bize pozitif değerler katar. Eğer empati yeteneğimizi geliştirmek istiyorsak şu davranışlara özen göstermemiz yerinde olur. 



1. Karşımızdaki insanları dinlemeye özen gösterelim. Sırf cevap vermek için dinlemeyelim karşımızdaki insanların ne söylediklerini fark edelim. İyi bir dinleyici olmaya özen gösterelim. 

2. Karşımızdaki insanı dikkatli dinlediğimizi ona hissettirebilmek için kendisine sorular soralım. 

3. Karşımızdaki insanın beden diline, jest ve mimiklerine, ses tonuna dikkat edelim ve karşımızdaki insanın duygularını okumaya çalışalım ve onu gözlemleyelim. 

4. Karşımızdaki kişiyi gözlemlediğimizde ortaya çıkan duygunun ona neler hissettirdiğine, bu duyguyu hissetmesine neyin neden olduğunu anlamaya çalışalım. 

5. Çevresini karşımızdaki insanın gözleri ile görmeye çalışalım. Onun neler gördüğünü görmeye çalışalım. 

6. Karşımızdaki kişi veya kişilerin duygu ve düşüncelerine saygılı olalım. 

7. İletişim esnasında önceden meydana gelen kötü deneyimi gözden geçirelim ve bu durumun tekrar yaşanmaması için bu kötü deneyimden kendimize dersler çıkarıp bu deneyimden fayda elde edelim. 

8. Eğer bir kitap okuyorsak veya bir film izliyorsak oradaki karakterlerin neler hissettiklerini, neden böyle hissettiklerini düşünelim ve kendimize biz onların yerinde olsak öyle hisseder miydik? Onların yerinde olsak biz ne yapardık? Gibi sorular soralım. 

9. Ön yargılı olmamaya özen gösterelim. Bizden farklı olan saygı gösterelim. 

10. Karşımızdaki insanlardan bizimle aynı fikirde olmalarını, bizimle aynı şeyleri hissetmelerini beklememeliyiz. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar