İKNA SÜRECİNDE KULLANILAN AÇILIŞ CÜMLELERİNİN ÖNEMİ

 

 


Konu birini ikna etmek olduğunda açılış cümleleri hayati bir önem kazanmaktadır. Peki hangimiz ikna konusunda kullanmamız gereken açılış cümlelerini biliyor. Gelin hep beraber bu açılış cümlelerini inceleyelim.

 

Açılış cümlelerinden bahsetmeden önce açılış cümlelerinin özelliklerinden bahsetmek isterim. İkna sürecinde kullanacağımız açılış cümleleri özgün, empati kurulmasına yardımcı olacak, dikkat çekici vs. gibi özelliklere sahip olmalıdır. Bunun nedeni ikna edilecek kişilerin zihinlerinde bir duygu yaratmak, zihinlerini harekete geçirmek ve kalplerine dokunabilmektir.

 

Açılış Cümlesi Oluştururken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar

 

1.       Kuracağınız cümle dikkat çekici olmalı.

Örneğin; istatistiklerden yararlanın, gerçek veya kurgu hikayeler kullanın. Çünkü dikkat çekici cümleler dinleyicinin ilgisini daha çabuk çeker. Mesela kendisine beş dakika içinde lider olabilirsiniz! Tarzında bir cümle kursak bu durum karşımızdaki kişinin hemen ilgisini çekecektir.

 

2.       Kuracağınız cümle özgün olmalı.

Burada kişisel anekdotlardan, bilinmeyen bilgilerden faydalanabilirsiniz. Çünkü bu tarz cümleler dinleyicinin ilgisini kesin çekecektir. Hem böylece sıkıcı bir konuşma yapmamış olursunuz. Açılış cümlelerinde özgün olma yoluna giderek dinleyiciye samimiyetimizi, güvenilir olduğumuzu ve farklı düşünebildiğimizi göstermiş oluruz.

 

3.       Kuracağınız cümle empati kurulmasına yardımcı olmalı.

 

Örneğin; eğer onun da hikayesini dinleseniz ona hak vermiş, onun hissettiklerini anlamış olursunuz tarzında bir cümle kursak dinleyicinin kalbine hitap etmiş oluruz. Burada empati kurulmasına yardımcı olmanın önemi aslında empati kurmanın iletişim sürecinde önemli bir kilometre taşı olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca empati kurulmasına yardımcı olarak dinleyicinin bizi kendisine yakın hissetmesini sağlarız.

 

Açılış Cümlelerinin Kullanıldığı Alanlar

 

1.       Pazarlama ve satış alanları

2.       Politika

3.       Eğitim alanı

4.       Psikolojik danışmanlık gibi alanlardır.



Açılış Cümlelerini Doğru Kullanma Yolları

Açılış cümlelerinin doğru zamanda ve doğru şekilde kullanabilmek için birtakım yollara dikkat etmek gerekir. Bunlar:


1.       Dinleyicinin eğitim ve bilgi düzeyi

2.       Dinleyicinin beklentileri

3.       Mesajın duygu yoğunluğuna karar verme

4.       Vermek istediğimiz mesaja karar verme

5.       Etkili bir giriş cümlesi bulma

 

Etkili Açılış Cümlelerinin Ögeleri


1.       Açılış cümleleriniz bilgi verici ve açıklayıcı olmalı

Vereceğiniz bilgiler doğrulanabilir olmalıdır. Doğru her zaman daha iyidir. Ve kuracağınız cümlelerin anlaşılabilir olması açısından açıklayıcı, yalın cümleler kullanmalısınız.

2.       Açılış cümlelerinizdeki verilere doğrulanabilir olmalı

Açılış cümlenizde verilerden faydalanmak istiyorsanız bu verilerin doğrulanabilir olmasına özen gösterin. Böylece dinleyicinin güvenini kazanmış olursunuz.

3.       Kullanacağınız cümleler net ve anlaşılabilir olmalı

Eğer kendinizi açıklama gereği hissediyorsanız cümleleriniz anlaşılamamış olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için net cümleler kurmalı ve anlaşılabilir olmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle ikna cümleniz kabul edilebilir olur ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmiş olursunuz.

4.       Açılış cümleleriniz ilgi çekici olmalı

Kuracağınız cümleler dinleyen kişinin ilgisini çekebilmeli. Çünkü kimse ilgisini çekmeyen bir konuşmanın içerisinde olmak istemez. Burada önemli olan merak uyandırabilmek ve ilgi çekebilmektir.

5.       Açılış cümleleriniz olumlu olmalı

Cümlelerinizi kurarken olumlu bir dil kullanmaya özen gösterin. Böylece dinleyici kullanacağınız cümlelere olumlu bir tutum sergiler. Vereceğiniz mesaj daha çok kabul edilebilir olur.

 

İkna sürecinin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Verdiğim bilgilerin size fayda sağlaması dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar